Odder kommunes tilladelse til at placere en 48 meter høj telemast med tilhørende teknikbygning på Horsensvej 177, er blevet forkastet af Planklagenævnet. Og dermed er der lukket af, for nævnets afgørelser er endelige.
Placeringen skulle have været ved en ejendom bag den gamle maskinstation, der har nummer 179.
Kommunen havde givet tilladelse til, at masten kunne placeres 100 meter fra ejendommens bygninger, men med en afstand på kun 40 meter til naboejendommen – tæt på beboelsesområde, tæt på gang-og cykelsti og tæt på det regnvandsbassin, der med rådhusets egne ord skulle ”skabe et unikt område, hvor beboerne i byen kunne nyde naturen nær et vådområde”.
SÆRLIGT VÆRDIFULDT
Nævnet gør i afgørelsen opmærksom på, at den ejendom, hvor masten skulle have været placeret på marken, ” ligger i et område, der er udpeget som et særligt værdifuldt landbrugsområde i kommuneplan 2021 for Odder Kommune”.
Og det hedder i afgørelsen, at ”masten vil fremstå som fritliggende ud mod det åbne land og ikke i tilknytning til anden bebyggelse eller byen, som kan afbøde de visuelle gener”.
Desuden hæfter nævnet sig altså ved, at ganske vist vil der være 100 meter til ejendommen Horsensvej 177 – men kun godt 40 meter til nabohuset.
De visuelle gener ville være en mast med samme højde som et hus med 16 etager – og højere end tårnet på Ørting Kirke.
“DET BEDST EGNEDE STED”
Sagen om placering af den 48 meter høje mast har stået på længe. Og firmaet, der ønsker at sætte masten op, har efterhånden udpeget flere steder, der var ”den bedst egnede” og hvor den ville “skæmme mindst muligt”. Firmaet er Connect 44, som er stiftet i Schweitz og har dansk adresse i den lille by Årre i Varde kommune.
Først var det på en mark tæt på Gyllingvej, hvor ejeren fik at vide, at opstillingen var godkendt af kommunen – og blev tilbudt en leje på 10.000 kr. i måske fem år, som kompensation for, at huset ifølge ejendomsmæglere ville falde mindst 20 procent i værdi og marken ville være ubrugelig. Kommunen kendte dog ikke til den plan.
Men det gjorde den til gengæld, da Horsensvej 163 B blev udpeget med begrundelsen, at det var den bedst egnede og ”mindst skæmmende placering”. Ganske vist tæt på beboelse, cykel- og gangsti og tæt på det rekreative område ved regnvandssøen – men det stod der ikke noget om i ansøgningen. Kommunen sendte masten i nabohøring – men kun til huse og ejendomme, der ligger 100 meter fra stedet, hvor den skulle placeres. Den ville kunne ses over hele byen. 48 meter svarer til et hus på 16 etager, og masten vil være højere end kirketårnet i Ørting. Men 100 meter måtte være nok, mente de på rådhuset.
Lokalråd blev heller ikke inddraget men måtte læse om planerne på Facebook. Også selv om der står på kommunens hjemmeside, at ”ideen med lokalrådene er, at borgerne skal opleve reelle muligheder for at blive inddraget, og få indflydelse på lokalområdet”.
De naboer, der kunne afgive høringssvar, sendte en fælles indsigelse, og de forsøgte flere gange at få et møde med kommunens sagsbehandlere for at få svar på en række spørgsmål. Uden held. Mødet er endnu ikke holdt.
Det tredje sted masten blev søgt placeret med den begrundelse, at det var den absolut bedst egnede og den mindst skæmmende placering, var så Horsensvej 177. Men naboer klagede til Planklagenævnet, som nu har nu fjernet den tilladelse, kommunen allerede havde givet. Nævnet er ikke enig i, at det vil være den mindst skæmmende placering. Som der står:
”Nævnet lægger herved vægt på, at der er søgt om at placere masten ca. 100 m væk fra ejendommens bebyggelse på matriklen, og ikke i tilknytning til andet byggeri, som kan medføre en nærmere tilknytning til byen. Det ændrer ikke på vurderingen, at der på nabomatriklen er bebyggelse tættere på, da dette er på den modsatte side af stien, og at masten vil fremstå som fritliggende ud mod det åbne land og ikke i tilknytning til anden bebyggelse eller byen, som kan afbøde de visuelle gener”.
Du kan læse hele afgørelsen fra Planklagenævnet her.