Den første uge af januar 2009 var iskold. Med nattefrost og dagtemperaturen omkring frysepunktet. Men i den anden weekend i årets første måned, begyndte det at blive lidt mildere. Det var i den weekend, 13 beboere og katten Mitte skulle flytte fra plejehjemmet på Bilsbækvej i Ørting til det nye plejecenter på Bronzealdervej i Odder. De var ikke glade. De havde troet, de kunne blive i de kendte omgivelser i Ørting resten af deres liv. Enkelte havde boet på plejehjemmet i 10 år – de fleste et par år. Nok var værelserne ikke de største. Men det var deres hjem.
Flyttet blev der. Pårørende, personale og flyttefirma hjalp med at pakke, og kasser og møbler fragtet til de nye og for beboerne meget dyrere rammer i Odder. Med tiden fandt både de og katten sig til rette.
TO ELEVER OG EN LÆRER
Tilbage i Ørting var et tomt plejehjem. Men det varede ikke længe. For Susanne og Jørn Bisgård savnede – som mange andre forældre – et relevant tilbud til deres søn, Jeppe, som er autist. Så de besluttede sig til at handle. De satte alt de ejede ind som kaution, og så købte de bygningerne, der før havde huset landsbyens ældste beboere, og oprettede et socialpædagogisk opholdssted for børn og unge med autisme. De åbnede i 2011 med kun to elever. Den ene var deres søn. Og nu har Fonden Ørting holdt 10-års jubilæum. Men også det, der burde have været den store fejring, har Corona-restriktioner blokeret for. Så eneste synlige markering er et jubilæumsskrift – et lille hæfte med ”Fortællinger om Fonden Ørting 2011 – 2021.
FRA TO TIL 50
Behovet for et sted, der er indrettet til børn og unge med autisme, var – og er – stort. Så antallet af elever er vokset til 50, og hver en krog af det gamle plejehjem er udnyttet. Det har endda været nødvendigt at opstille barakker på den store plæne bag bygningen. Og skolen er nu ikke kun for elever, der bor på stedet. Den rummer også et dagtilbud til hjemmeboende børn, der har brug for et andet skoletilbud end det, de kan få i folkeskolens specialundervisning. Var der plads, kunne mange flere lukkes ind.
NY SKOLE OG UDSLUSNINGSBOLIGER
Fordi behovet er så stort, er Fonden Ørting nu udvidet med den tidligere skole på Persievej. Den åbner til sommer. Egentlig skulle den være åbnet her i januar, men også her har Corona sat spor – og desuden fik stedet i oktober ny forstander, da Jørgen Bisgård valgte at gå på pension. Forældre har længe stået i kø for at få en plads til det barn, der ikke trives med at være inkluderet i skolesystemet. Men fra næste skoleår åbner den altså – ombygget til at huse børn og unge med autisme og dække deres specielle behov. Den vil også rumme en kursus- og rådgivningsafdeling, hvor forældre, undervisere og andre fagpersoner kan få hjælp og støtte til deres arbejde med autister.
Men Fonden Ørting har også fokus på de unges behov efter grundskolen. De bliver hjulpet videre til uddannelse, og der bliver skaffet flexjob. Fonden har bygget Jeppelund i Odder – fem udslusningsboliger, hvor de unge bor i egen lejlighed med støtte. Flere boliger er på tegnebrættet.
HYGGEN FORSVANDT IKKE
To elever og en lærer. Sådan begyndte Fonden Ørting arbejdet. I dag er antallet af elever vokset til 50 – og 47 mennesker er ansat i mange forskellige funktioner – pedeller, køkkenpersonale, pædagoger, lærere og socialrådgivere.
Der er sket en del på Bilsbækvej siden de 13 beboere og katten Mitte en kold januardag måtte flytte til kommunens nye og dyrere plejecenter på Bronzealdervej.
Og kunne den dengang 102-årige Christine Thidemann se stedet i dag, ville hun utvivlsomt sige: Det er stadig et hjem – men nu for unge. Hyggen forsvandt ikke. Det var hyggen på hjemmet, hun så nødigt ville miste, da hun mere eller mindre tvunget flyttede til Odder.