Måske lysner det nu, så arealet ved Fallings mudrede branddam kan blive omdannet fra et levested for rotter og andet utøj til et grønt område for landsbyens beboere. For efter mere end fire måneder uden tilbagemeldinger, har Bent H. Mortensen, souschef i Teknik & Miljø, nu skrevet til et medlem af Lokalrådet:
”Jeg forventer, at vi udfører en besigtigelse indenfor de næste uger”.
Som forklaring på langsommeligheden angiver han, at ”vi er ramt af travlhed og det har været sommerferie”.
EN BIOLOG SKAL NIKKE
Projektet i Falling er gået i stå, fordi kommunen vil sende en biolog, der skal nikke ja til, at der ikke er dyreliv i det grumsede vand. Hvis der er det, kan branddammen nemlig ikke nedlægges, og landsbyen kan ikke få egen lille folkepark. Danmarks Naturfredningsforening, der ikke giver ved dørene, når det drejer sig om at bevare vandhuller og naturområder, har allerede sagt, at branddammen er i ”en så dårlig forfatning, at den ikke har værdi som leveområde for dyr og planter”. Men det er ikke nok for forvaltningen for Teknik & Miljø. En biolog skal nikke og sige: Duer ikke – væk.
KOMMUNENS EGEN ANBEFALING
At nedlægge branddammene bliver ellers anbefalet i kommunens ”Idékatalog Natur- og Miljøprojekter”. Der står om branddammene:
”Der er mulighed for at renovere de af dammene, som indeholder muligheder for at kunne fungere som et rekreativt gadekær i lokalsamfundene, og fungere som levested for et naturligt dyre- og planteliv”. Forvaltningen indstiller, at ”under forudsætning af interesse og opbakning fra lokale borgere, indstiller forvaltningen projektet til A- prioritet”.
”INTERESSE OG OPBAKNING”
Lokale borgere i Falling har siden 2010 vist interesse for at få branddammen væk og erstattet med ”et rekreativt gadekær”, som det udtrykkes i kataloget – eller få den fyldt op og sået græs og blomster.
På et borgermøde for beboerne 21. marts, blev der dannet et udvalg, der skal arbejde videre med planerne og forsøge at skaffe penge, så Falling kan få egen folkepark med græs, vilde blomster og borde og bænke.
Også lovens krav om ”nyetablering af erstatningsnatur”, når et vandhul med et vandspejl større end 100 kvadratmeter nedlægges, kan opfyldes. I Falling har en lodsejer søgt om at oprette et mini-vådområde til afvanding af markjord, og han er villig til at hjælpe med at få etableret erstatningsvandhul for branddammen. Men også det skal godkendes af kommunen.