Odder kommune har modtaget en ansøgning fra firmaet Connect 44, der ønsker at placere en 48 meter høj mobilmast på Horsensvej 163 B i Ørting – tæt på et beboelsesområde, tæt på gang- og cykelsti og tæt på det regnvandsbassin, som skulle skabe et unikt område, hvor beboerne i byen kunne nyde naturen nær et vådområde. Det var i hvert fald, hvad rådhuset meldte ud.
KUN FÅ HUSSTANDE INDDRAGET I NABOHØRING
Selv om masten vil kunne ses over hele byen, har kommunen valgt kun at sende sagen i nabohøring til de husstande, der ligger i en radius af 100 meter fra det sted, hvor masten efter planen skal placeres. De har samlet forkastet planen fremgår det af den indsigelse, de har sendt til sendt rådhuset i Odder. De undrer sig over, at ikke flere af landsbyens beboere er inddraget i høringen. Det samme gør Lokalrådet, som kommunens embedsmænd hverken har orienteret om eller inddraget i sagen.
“MINDST SKÆMMENDE”
Det er firmaet Connect 44, der har ansøgt kommunen om tilladelse til at opsætte masten. Det er et firma stiftet i Schweitz og det har dansk adresse i den lille landsby Årre i Varde kommune.
Firmaet har tidligere forsøgt sig at indgå lejemål med boligejere andre steder i Ørting med den begrundelse, at netop deres sted var det bedst egnede til masten. Men har fået nej.
I ansøgningen til kommunen hedder det nu:
“Der har været undersøgt andre placeringer i området, denne er dog fundet bedst egnet eftersom den både dækker det radiomæssige behov og samtidig placeres i forbindelse med eksisterende bebyggelse, og derfor virker mindst skæmmende for landskabet”.
At master placeret på Horsensvej vil være er mindst skæmmende for landskabet, er beboerne ikke enige i. Den vil kunne ses over hele byen, gør de opmærksom på i indsigelsen.
De ønsker at få at vide, hvilke alternative placeringer, der er undersøgt. Lige som de ønsker en detaljeret redegørelse for behovet for masten. I de 159 A‑4 sider, som sagens akter til nu fylder, er det nemlig kun beskrevet med halvanden linje.
De er også af ejendomsmæglere I Odder blevet oplyst om, at masten vil forringe deres huses værdi. De nærmeste med helt op til 45 procent. “Har Odder kommune tænkt sig at kompensere for dette tab”, spørger de i indsigelsen.
Beboerne ønsker også svar på, om flere mindre master kan opfylde behovet – hvis det altså kan dokumenteres.
ET HALVT DOMKIRKETÅRN
Masten vil være højere end tårnet på Ørting Kirke. Og højere end skorstenen ved varmeværket, der er 35 meter høj. Den vil faktisk være præcist halvt så høj som domkirkens tårn i Århus, der er 96 meter højt. Og de 48 meter svarer til, at man placerer et hus med 16 etager på stedet.
For to år siden ønskede TDC at placere en 43 meter høj mast på det gamle stadion i skoven bag det øverste af Rosensgade i Odder. Den kom aldrig op – bl.a. fordi beboerne I området protesterede. Ej heller dengang valgte kommunen en bred nabohøring. Kun få husnumre blev inddraget. Nemlig dem så tæt på, at masten næsten stod i deres baghave.