Som en anden Matador-Gitte Gråe, der måtte fordele sin gunst – som hun udtrykte det – på diverse mandlige bekendtskaber, har Lene Aagaard tidligere fordelt sin gunst på forskellige partier til folketingsvalg, regionsrådet og kommunalvalget.
Men for mere end et år siden meldte hun sig ind i Venstre, så nu er det slut med partihop. Til kommunalvalget 16. november, stiller hun op på partiets liste.
Lene er født i Ørting, men flyttede til Århus, da hun fyldte 18. Hun boede i Århus i 20 år og flyttede bagefter til Randers. Men da hun igen mødte ungdomskæresten Jan, gik turen atter til Ørting.
”Jeg kan se på kommunalpolitik gennem tre forskellige par briller”, siger hun. ”Som tilflytter til kommunen, som beboer i en af landsbyerne, jeg kan også tage turistbrillerne på, fordi jeg i mange år har haft sommerhus ved Saksild”.
De tre par briller præger også de emner, hun især vil arbejde for, hvis hun bliver valgt: Hvordan skal vi arbejde med turisme? Og hvad er nødvendigt for at tiltrække flere beboere til landsbyerne? Hvordan skal Odder by udvikle sig?
VI HAR SÅ MEGET AT BYDE PÅ
Med turistbrillerne på vil Lene have styrket indsatsen for at få flere til at komme til området.
”Vi har gode sommerhusområder. Men vi har meget mere end det. Vi skal ikke kun reklamere med, at Odder er tæt på Århus med seværdigheder som Den Gamle By og Moesgård museum. Vi skal i højere grad tale vores eget område op. Vi har Alrøs Hawaii lige ved dæmningen, hvor surferne kommer. Vi har landsbyer, hvor man næsten kan bevæge sig ind i en anden tidslomme. F.eks Ålstrup hvor beboerne på eget initiativ nu er ved at færdiggøre en sti rundt om byen med udsigtspunkter og oplysninger om alle de gamle huse. Vi har den smukkeste natur. Vi har hele området omkring Mosen, Mosevejen og Halen. Vi har vandrestier. Kommunen er en del af naturprojekt Horsens Fjord. Jeg kunne blive ved.….Vi har så meget at byde på. Men mange steder er vejene dårlige, og vi mangler gode cykelstier, som både kan tiltrække cykelturister og være til gavn for kommunens beboere. Stod det til mig, blev hele kommunen bundet sammen i et netværk af cykelstier”.
VI SKAL BINDE SAMMEN – TÆNKE I HELHEDER
Det med at binde sammen, er Lene som arkitekt optaget af. Også når det gælder planlægning af landsbyernes udvikling.
”Jeg er optaget af de store linjer, og vil arbejde for at vi med kommende udstykninger er opmærksomme at vi binder små samfund sammen på en naturlig og klog måde. Måske skal vi lede de kystnære byer endnu tættere til vandet og også binde nye og gamle bydele sammen. Her i Ørting er Gammel Ørting nu tættere på resten af landsbyen end nogensinde før, fordi Smedegade-udstykningen er kommet helt op til den gamle præstegård. Men jeg håber også, vi kan arbejde med andre boformer end det traditionelle parcelhus. Både her og alle andre steder med flot natur kan vi udstykke større naturgrunde, hvor familier med en bonderøv i maven kan udfolde sig med høns og biodiversitet”.
”Jeg synes, det er så fint, vi får 16 lejeboliger i Ørting hvor den gamle børnehave og de to små seniorboliger ligger nu. Men det virker voldsomt at nedrive de gamle bygninger i en genbrugstid. De kunne jo fint indgå som en del af det nye byggeri”.
DET VAR EN STOR FEJL
Med tilflytter-brillerne på synes hun, der har været for lidt forståelse for at alle kommunens landsbyer har deres egen respektive personlighed og ånd – at man ikke bare kan beslutte at Gylling og Ørting er det samme og kan nøjes med én skole og én børnehave det ene sted. I dette tilfælde i Gylling. Ålstrup er en lille by med mindre end 100 beboere, men har alligevel egen succesfuld børnepasning. Det skal der være plads til.
”Folk vil gerne flytte til en landsby”, siger hun. ”Men alle rapporter viser, at de først undersøger, om der er pasningsmuligheder for børnene tæt på, om der er fritidsaktiviteter for børn og voksne, om der er mulighed for at komme ud i smukke natur-omgivelser og om der er fælles samlingsområder.
Jeg synes, det er en stor fejl, at børneinstituionerne i Ørting er blevet nedlagt, så forældre skal køre til og fra Gylling to gange om dagen – 16 km.
Der skal være pasningsmuligheder tæt på hjemmet for alle små børn, hvis det står til mig. Jeg synes, vi skal tænke mere i helheder, når det gælder bosætning i kommunen. Og også i langt højere grad støtte alle de frivillige kræfter i landdistrikterne, som arbejder på at gøre landsbyerne til endnu bedre steder at leve. De leverer i høj grad hvad der skal til for at få flere tilflyttere. Kommunen skal have en landdistrikt-strategi. Forhåbentlig kan den komme til at rumme helheds-tankegangen. Det vil jeg gerne gøre mit til”.
LET ADGANG – GOD PARKERING
Efter Lenes mening skal man også tænke i helheder, når det gælder udvikling af Odder by. Og ikke mindst når det gælder udvikling af bymidten.
”For mig er Odder en handelsby, og det er som sådan, bymidten skal udvikles”, siger hun. Let adgang til butikkerne. Ordentlige parkeringsmuligheder. Man tiltrækker hverken lokale handlende eller turister ved at forsøge at skabe landsbyidyl med små kunstige parker og anlæg. Skal der skabes miljøer og oaser, skal de understøtte butikkerne og underholde ungerne, så mor og far kan bruge penge. Jeg vælger at tro på at vores bypark kan gøre netop dette. Men det er vigtigt, at vi arbejder med at trække folk til gågaden. At de ikke bliver i området med de store supermarkeder.
De mange butikker vi har på Rosensgade er alle truet af nethandel. Og under Corona-nedlukningen har endnu flere mennesker fået øje på fordelen ved at sidde hjemme og handle. Det er fint med cafeer og restauranter, hvor de passer ind. F.eks på Centralhotellet. Men skal butikkerne overleve, kræver det let adgang til dem – og ordentlige parkeringspladser tæt på. Halvdelen af kommunens indbyggere bor i landområderne, og der bor mange ældre mennesker i Odder. Så det nytter ikke at vi underkender behovet for parkering. Heller ikke i bymidten”.
ÅBEN KOMMUNE
Odder kommune har efter Lenes mening en passende størrelse. Andre steder begynder man at snakke om, at kommunalreformen har skabt alt for store enheder – at de bør brydes ned igen.
”Vi er ikke større, end vi kan fortsætte med at være en åben kommune, hvor borgerne har let adgang til politikere og forvaltning.
Jeg er ikke blind for, at der er service-områder, hvor der er plads til forbedringer, og jeg glæder mig til at få så mange facts, at jeg i god tid før valget i november kan forholde mig ordentligt til problemerne”.
Læs præsentationen af Jan Kjærsgaard fra Ørting, som til kommunalvalget stiller op for socialdemokraterne
Læs præsentationen af Morten Skak Ottosen fra Gylling, som stiller op for de konservative