Lokalposten har set nærmere på, hvordan godset beskrives på hjemmeside, og informationerne overraskede
”Takket være Johan Koed-Jørgensens indsats er Aakær Gods blevet et kendt navn i Danmark”.
Det kan man læse på Uldrupgårdens hjemmeside under ”historie”. Gården hører under godset. Teksten hentyder ikke til godsejerens sagsanlæg mod Odder kommune eller forsøgene på at lukke munden på kritikere, der taler ham imod. Men kendt fordi, som der står på hjemmesiden, ” Koed-Jørgensen har åbnet godset op for kulturelle arrangementer, herunder kunstudstillinger, musikfestivaler og historiske rundvisninger. Disse aktiviteter har gjort Aakær Gods til et kulturelt samlingspunkt og tiltrækker besøgende fra hele landet”. Og videre: ” Gennem samarbejder med historikere og kulturinstitutioner har Koed-Jørgensen arbejdet på at dokumentere og formidle Aakær Gods rige historie. Dette inkluderer udgivelse af bøger, oprettelse af et besøgscenter og uddannelsesprogrammer for skoler”.
SVARER MED TAVSHED
Lokalposten har forsøgt at finde ud af mere om godset som arnested for kulturelle arrangementer, og godsejerens aktiviteter med at skabe et kulturelt samlingspunkt i vores område, for det kunne blive en god historie om Åkær, og de har ikke stået i kø hverken i dette eller i andre medier.
Uldrupgården henviser til godset, fordi gården alene står for udlejning af lokaler til forskellige formål. På hjemmesiden nævnes f.eks. bryllup, familiefester, konfirmation, firmafester og konferencer.
Men godsejeren eller hans kontor svarer ikke på en henvendelse om at få titlerne på bøger om den ”rige historie”, og om hvornår der var musikfestival og udstillinger.
INGEN TITLER – INGEN DATOER
Jagten på de nævnte bøger om den ”rige historie” er derfor gået via forlag, boghandler og biblioteker, alene fordi bøgerne kan have interesse for den formidling af lokalhistorien, som Lokalposten prioriterer. Men ingen steder har det været muligt at få bøgernes titler. Og altså heller ikke muligt at få dem frem ved direkte henvendelse til godsejeren.
På samme måde med kunstudstillingerne og musikfestivalerne. Også de aktiviteter er interessante emner til en lokalhistorisk artikel. Heller ikke spørgsmålet om, hvornår disse begivenheder fandt sted, har godsejeren svaret på. Derfor er lokalaviser fra 1994 og frem set igennem – uden held – og et stort antal mennesker, der har boet i vores område i 30 – 50 år, er blevet kontaktet: ”Har du været til festival eller været med på en historisk omvisning?”. Alle ryster på hovedet. De fleste husker til gengæld de mange ”privat”-skilte, som er placeret rundt om ejendommen, og flere fortæller, hvordan de er blevet overfuset, når de har brugt deres lovlige ret til at gå, cykle eller ride på stier og veje omkring godset.
Så selv med den gode vilje til stede, er det ikke muligt at fortælle historien om områdets ”kulturelle samlingspunkt” på godset.
ØKOLOGISKE DYRKNINGSMETODER
Men det har ikke kun været svært at finde dokumentation for bøger og for stedet som et kulturelle samlingspunkt, som Uldrupgårdens hjemmeside fortæller om.
Det er også svært at finde dokumentationen for andre informationer på hjemmesiden. F.eks. denne oplysning:
”Bæredygtigt Landbrug: Under Johan Koed-Jørgensens ledelse er landbruget på Aakær Gods blevet moderniseret med fokus på bæredygtighed. Ved at implementere økologiske dyrkningsmetoder og miljøvenlige teknologier har han sikret, at godsets landbrug er både produktivt og miljøvenligt”.
Da Koed købte Rodstenseje, havde godset været dyrket økologisk, lagde han straks om til konventionelle afgrøder. Han sagde 11. august 2012 til ”Effektivt landbrug”: ”Jeg har stor respekt for økologisk drift, men det er ikke det, vi har forstand på”.
Måske har de linjer sneget sig ind, fordi det er en kendt sag, at godsejeren er et fremtrædende medlem af organisationen Bæredygtigt landbrug, som i store hverve-annoncer skrev: ” Vi har fået randzonerne fjernet. Vi fik mere gødning. Vi får renset vandløb op”.
Bæredygtigt er ikke synonym for økologisk. Og godsejeren har næppe fået ”forstand på” økologisk landbrug.
Men gid det var sandt, at godset havde åbnet op, og var blevet landskendt som områdets ”kulturelle samlingspunkt”.