På arealet, der til sommer skal blive en have med plads til arrangementer bag det gamle Gylling Mejeri, har en trænger-til-a-blive-frisket-op husbåd sat op – og også en anden båd har fundet en plads. Inden døre i den lidt slidte bygning på Søbyvej flere både – kanoer og kajakker. Men stedets ejer – Niels Frølund – er ikke i gang med at skabe et mini-skibsværft. Han er bare glad for at sejle, og før han flyttede fra Djursland til Gylling var han i en del år bl.a. formand for Kaløvig Bådelaug. ”Jeg har altid ønsket at have et sommerhus, der kan flyttes rundt. Og nu var jeg så heldig at få fat i en husbåd”.
PLADS TIL FLERE
Niels Frølund har helt andre planer end et værft i bygningen på 2200 kvadratmeter, der blev taget i brug som mejeri i 1953. Han overtog bygningen i 2022 med planer om at skabe, hvad han kalder ”et flerbrugerhus og kulturhus” – og nogle af planerne er stille og roligt ved at blive realiseret. Huset rummer nu fem kreative værksteder, som er indrettet til lydstudie, keramik, vævning, smedeværksted og et træværksted. Men der er plads til flere – og også plads til flere lejere end de tre, der nu er en del af Mejeriet, så Frølund inviterer til en snak, hvis du har en idé og noget, du kunne tænke dig at arbejde med. F.eks. er et uudnyttet loftrum et oplagt sted at have et atelier.
Lige nu snakker han med ”Repair Danmark” om at have en af organisationens cafeer i bygningen, så frivillige kan hjælpe folk med at få forskellige ting repareret i stedet for at de går ud og køber nyt. ”Her er værksteder, og genbrug er godt. For pengepung og for klima. Men en sådan aktivitet er også god for de frivillige, der kommer til at indgå i et fællesskab”, siger Niels Frølund.
”Jeg vil gerne være med til – og deltage i – sociale netværk, som sammen kan være med til at opbygge noget, der giver mening for den enkelte og for andre, og hvor mejeriet er rammen for det hele”, siger Niels Frølund.
De lettere ramponerede vægge, som en ejendomsmægler ville omtale som tilnærmet New Yorker stil, er allerede blevet brugt til kunstudstillinger flere gange. Lige nu er det Mette Glassy fra Gylling, der har billeder hængende. (Læs om hende her)
Niels Frølund bor selv i en lejlighed i bygningen, Og på loftetagen vil der være fire værelser, der kan lejes ud til AirBnB samt bruges til overnatningsmulighed for kunstnere og folk, der kommer udefra.
MUSIK FOR ENHVER SMAG
I det store eventrum har der – foruden kunstudstillingerne – allerede været adskillige arrangementer. Et foredrag om tiden, da bygningen rummede et mejeri. Besøg af mandeklubben på ældrecenteret på Bronzealdervej, som fik gang i historierne om en for længst forsvunden tid. En Pop Up restaurant kom forbi – og kommer tilbage. En yoga-aften blev til to. Intimkoncerter med vokalensemblet GAIA, Århus Strygerensemble og en aften med Leonard Cohen Affair. Den seneste med duoen Esthar*Live. Så man kan roligt sige, der har været musik for enhver smag. Ganske vist virker Eventrummet stort. Men der er alligevel kun plads til maksimalt omkring 50 mennesker. ”Vi ønsker at være kendt for nærvær”, siger Frølund, ”så det er ikke tilfældigt, vi kalder det intimkoncerter. 40 – 50 deltagere er fint”.
TAKNEMMELIG FOR HJÆLPEN
Der er stadig meget i bygningen, der skal sættes i stand, men han har ingen deadline for, hvornår alt arbejde skal være gjort. Meget kan han lave selv, men bestemt ikke alt, så fra ham lyder en stor tak til mennesker, som på eget initiativ kommer for at hjælpe, og til dem der kommer, når han selv rækker ud. ”Jeg er så taknemmelig for den hjælp, jeg får fra andre. F.eks. kom en mand, der havde været med til en koncert, og tilbød sin hjælp til varmeanlægget og en anden tilbød hjælp til de store vinduer. Jeg behøvede ikke at bede om hjælpen. De kom selv og sagde: Det kan vi hjælpe med. En gartner kommer og giver forslag til, hvordan arealet bag bygningen kan blive både en have og et sted med plads til aktiviteter for f.eks. børnefamilier. Der er heldigvis mange, der gerne vil hjælpe”.
Niels Frølund har også mødt velvilje fra Rådhuset, som anser bygningen for at være bevaringsværdig, og en del af områdets kulturhistorie, og han har tilladelse til at drive kulturhus i landzone. Også de mange små virksomheder i området bakker op.
HÅBER AT FÅ EN CAFÉ
Men der skal også bruges penge. Bygningen har været i forfald – den har været brugt til lidt af hvert, siden Mejeriet lukkede. Renseri, loppemarkeder, udlejning af pulterkammer-plads – for nu at nævne noget af det. Så han skal i gang med at søge bidrag fra fonde og virksomheder, der måske kan se mulighederne for et flerbrugerhus og et kulturhus i bygningen. Selv har han også lagt penge i projektet, men der er brug for flere.
Han vil også gerne lave en café i eventrummet. Ikke en af de fancy ved Åen cafeer, som man kender fra Århus, og hvor man går ind fra gaden. Men en café, der kan betjene deltagerne, når der er aktiviteter i huset, og som kan være et hyggeligt sted for besøgende, som har lyst til at slå sig ned og snakke. Så Niels Frølund skal på jagt efter en forpagter, der kan se ideen i projektet.
Men først skal Mejeriet gøres klar til julemarkedet 8. december. 10 lokale kunstnere vil udstille og sælge deres produkter, og der vil være mulighed for at købe gløgg og æbleskiver. Sidste år afholdt vintervejret ikke flere hundrede mennesker i at deltage.