Søren Bøgh Nielsen har opgivet at tælle, hvor mange timer han har brugt på i to år på vegne af Gylling Eventforening at skrive med og sende dokumentation til Spillemyndigheden om bankospil og andre aktiviteter i Forsamlingshuset. Alt det bøvl for at vise, at Gylling Eventforening ikke har banko som det primære formål.
”Vi er gået helt tilbage til 2017, og har afleveret vedtægter, referater fra generalforsamlinger, regnskaber og vi har udpenslet og uddybet, når de mente at have brug for det”, siger han. ”Senest har jeg afleveret dokumentation for cirka 50 arrangementer, som vi har holdt ud over banko. Men Spillemyndigheden fastholder alligevel, at banko er foreningens primære aktivitet – og derfor har vi ikke et almennyttig formål. Og så er lotteri og banko ulovligt”.
22. december sidste år kom så en kortfattet besked om, at nu var Eventforeningen og forsamlingshuset meldt til politiet. ”Siden da har vi intet hørt hverken fra dem eller politiet”, siger Søren Bøgh Nielsen.
Det julekort, som Spillemyndigheden sendte, lød sådan:
”Vi har meldt Gylling Forsamlingshus og Gylling Eventforening for ulovligt almennyttigt lotteri”.
Og det var underskrevet: ”Hej, Tine”.
Spillemyndigheden mener altså, at Eventforeningen og Forsamlingshuset forbryder sig mod loven – at det primære formål er at arrangere bankospil. Og dermed er der ikke tale om, at det er en almennyttig forening med et almennyttigt formål. For en sådan forening giver et overskud videre til forskellige foreninger.
Loven siger, at “Foreningens eller organisationens formål må ikke udelukkende eller fortrinsvis være at afholde almennyttige lotterier.”
EVENTFORENING VIL STYRKE FÆLLESSKABET
Men Gylling Eventforening er ikke sat i verden for at arrangere banko. Det er bare en af mange aktiviteter. Eventforeningen står f.eks. også bag Metal i Forsamlingshuset. På Facebooksiden præsenterer den sig sådan:
”Gylling Eventforening er en frivillig forening med base i Gylling syd for Odder. Vi ønsker at skabe endnu mere liv i vores lokalsamfund og på den måde være med til at styrke fællesskabet i et af Odder Kommunes yderområder. Vores arrangementer foregår som udgangspunkt i Gylling Forsamlingshus, hvor vi forventer, at de fleste af vores arrangementer vil blive afholdt. Eventforeningen fungerer som en slags paraply for dem, som måtte have en god idé til et arrangement, men som mangler lidt støtte til at få det afviklet. Hvis ideerne er gode, nedsætter vi ad hoc arbejdsgrupper, hvor alle kan deltage – som for eksempel omkring musik og koncerter, fællesspisning, bankospil, foredrag, Julemarked og Oktoberfest. Alle ideer er velkomne! Vi vil, at der skal være plads til arrangementer for både store og små – og plads til såvel de traditionelle som til de mere skæve arrangementer”.
Foreningen er dannet, fordi ”på landet må man selv skabe livet”.
MODVIRKER ENSOMHED
Det bankospil, som Gylling Eventforening arrangerer om tirsdagen i Forsamlingshuset, samler hver gang godt 60 primært ældre mennesker, og det betragtes mest af alt som en social aktivitet, der kan medvirke til at forebygge ensomhed.
Prisen for bankoplader er ikke sat op meget længe. Men der er penge nok til at betale forsamlingshuset, der huser så mange foreningsaktiviteter, og der er et overskud, der bliver brugt til at understøtte andre af foreningens aktiviteter.
ENSOMHED BLANDT ÆLDRE KOSTER 8 MILLIARDER HVERT ÅR
To ud af fem mennesker, som er ældre end 65 år og bor alene føler sig ensomme.
Det viser tallene i et notat fra Kommunernes Landsforening. Tallene viser også, at følelsen af ensomhed bliver forværret med alderen.
Ensomhed har en pris. 125.000 gange i løbet af et år bliver læger opsøgt af gamle mennesker, der ikke fejler andet, end at de har brug for at snakke – og godt 10.000 indlæggelser skyldes følgevirkninger af ensomheden. Det kan også siges på en anden måde: Ensomheden blandt ældre koster samfundet 8 milliarder kroner om året. Men det er kun den økonomiske omkostning. Værre er det med de menneskelige omkostninger.
“AFVIKLE BUREAUKRATISKE BYRDER”
I september sidste år offentliggjorde kulturministeriet rapporten ”foreningers bureaukratiske byrder”. Den viste, at op mod halvdelen af de frivillige i bestyrelser var tæt på at holde op, fordi de ikke kunne hamle op med de administrative byrder.
.I regeringsgrundlaget for den nuværende regering hedder det:
” Regeringen vil hjælpe foreningslivet ved at igangsætte initiativer, der styrker frivilligheden, hindrer og afvikler bureaukratiske byrder og sikrer fortsat stabile rammevilkår for det frivillige foreningsliv”.
TILLADELSE TIL HVERT ENKELT BANKOSPIL
Og at afvikle de ”bureaukratiske byrder” kan der være hårdt brug for, når man i Retsinformation læser reglerne for at arrangere banko:.
”Foreninger må gerne afholde lotteri for eksempel banko, hvis de har et almennyttigt formål.
Men det kræver en tilladelse til hver enkelt bankospil, samt at de fremlægger regnskab for hvert spil.
Man kan først ansøge om tilladelse til det næste bankospil, når det første er afholdt”.