“Mere liv på landet”.
Sådan lyder den første overskrift i “Guide for udvikling af landdistriktstrategi”, som skal “lægge op til inddragelse og en dialog om hvordan udviklingen af landdistrikter i Odder Kommune bedst finder sted”. Syv sider – incl. illustrationer – fylder den.
Odder kommune skal (også) have en landdistriktstrategi. Den skal “beskrive, hvad byrådet – i samarbejde med de lokale aktører – vil gøre, for at imødegå de særlige potentialer og udfordringer, som knytter sig til landdistrikterne i Odder Kommune”, står der I guiden. Og videre:
“Odder Kommune har stort fokus på en fortsat positiv udvikling af bæredygtige og aktive landsbyer og landdistrikter i kommunen. Det er i landdistrikterne halvdelen af befolkningen bor”.
MØDE FOR TO UDVALG
Strategien har været længe undervejs. 21. januar i år holdt to kommunale udvalg møde om den kommende landdistriktstrategi. Det var udvalget for Miljø- Teknik og Klima og Økonomi- og Erhvervsudvalget. De to udvalg er – som det hedder i referatet – “ankerudvalg for arbejdet med landdistrikterne”.
På det to timer lange møde nåede udvalgsmedlemmerne frem til, at strategien skal omfatte:
Boliger og bosætning,
Erhverv, mobilitet og kommunal service,
Synliggørelse af det gode liv i landdistrikterne – og
Samskabelse, dialog og samarbejde.
Og de fire temaer er kommunens guide så bygget op på.
BLAND DIG!
Du kan downloade guiden her. I guiden stiller kommunen spørgsmål til borgerne, og der er al mulig grund til at svare på dem – komme med konkrete forslag.
Landdistrikterne har nemlig ikke brug for en strategi med ord så luftige som en helium-oppumpet ballon. Den skvatter alligevel hurtigt sammen til en lille klump latex. Og kommunen opfordrer direkte borgerne til at blande sig. Som der står i guiden:
”Fremtidens levende landdistrikter skal skabes i tæt samarbejde mellem dig, der bor og lever på landet – og kommunen. Udviklingen skal ske med borgerne og ikke for borgerne”.
KOMMUNEPLANEN
Visioner for landdistrikterne har kommunen tidligere fremlagt i kommuneplanen, som blev vedtaget af kommunalbestyrelsen 27. marts 2017. Her står bl.a., at målet er at “fastholde og fremme levende landdistrikter”. Men målet er ikke blevet fulgt op med en handleplan, der fortæller, hvad ordene egentlig betyder, og hvordan kommunen vil “fastholde og fremme”.
Om f.eks. trafikken, som er et stort problem gennem Ørting, hedder det I kommuneplanen, at kommunalpolitikerne ”vil arbejde for at styrke oplevelsen af visuelt sammenhængende vejforløb gennem de mindre byer”. Der er næppe en beslutningstager, der kan forklare helt præcist, hvad den sætning egentlig betyder. Og det er de færreste bilister, der kan svare. For de når ikke at opleve det ”visuelt sammenhængende vejforløb”. Farten er for høj. Fodgængere og cyklister oplever det heller ikke. De har nok at gøre med ikke at blive kørt ned.
Trafikporten i Ørting, som har kostet kommunale kroner, har ikke dæmpet farten gennem landsbyen, fordi den er for smal. Forslag om trafikbump er blevet afvist med den begrundelse, at det er en gennemfartsvej. I Søvind har de lavet foranstaltninger, der dæmper farten. Det er også en gennemfartsvej. Men selvfølgelig en anden kommune.
ATTRAKTIVT HVERDAGSLIV
“Odder Kommune ønsker, at der fortsat sikres et attraktivt hverdagsliv i landdistrikterne – og at flere skal få øjnene op for det”, står der I “Guide for udvikling af landdistriktstrategi”.
I Ørting vil kommunen da også sælge nye byggegrunde – og meget gerne til børnefamilier. For der er brug for flere indbyggere til at tælle i kommunestatistikken. Men samme børnefamilier skal køre deres børnehave-børn til Gylling, der med al respekt ligger i den forkerte retning: 16 km hver dag – frem og tilbage to gange om dagen for at bringe og hente. Det er et eksempel på, at beslutningstagerne nok gerne vil – men handler uden at ”sikre et attraktivt hverdagsliv”.
STØT DRIFTEN AF LOKALE MEDIER
“Det er skønt at bo på landet og i landsbyerne. Vi skal fortælle de positive historier, for at få flere til at flytte på landet – og vi selv genopdager herlighederne og alt det der sker”.
I guiden stilles spørgsmålet:
“Hvordan får vi de gode historier om livet i landdistrikterne ud til flere?Hvordan finder vi de gode historier? Hvem kan være med til at formidle dem? Hvor skal de formidles? “
Det er nemt: Støt driften af hyperlokale medier som oertingposten.dk – og hjælp andre online-medier i gang.
STRATEGI OG HANDLEPLAN
Som det understreges i guiden – halvdelen af kommunens borgere bor i landdistrikterne. Der er derfor al mulig grund til at vedtage en strategi for udviklingen af og i samme distrikter. Der er heller ikke længe til næste kommunalvalg, som finder sted 16. november næste år. Hjælp kommunalpolitikerne til at vedtage en rigtig strategi. Ikke kun et stykke papir med store ord. En strategi er en plan for, hvor man skal bevæge sig hen. Den kræver altså et klart mål, og den kræver klare delmål: Når vi kommer til deadline, har vi nået… Og at opfylde et delmål til en bestemt deadline, kræver en handleplan: Vi vil gøre dette i denne rækkefølge for at nå delmålet. Landdistrikterne har brug for en handleplan: Det vil vi gøre – helt konkret.
27. oktober er repræsentanter for kommunens 12 lokalråd indkaldt til møde. Guiden lover også et borgermøde. Datoen er ikke fastlagt.