Foråret var på vej, og det skulle fejres. Derfor åd og drak man til den store guldmedalje. Pandekager med masser af flæsk – skyllet ned med øl og brændevin. Og så blev der taget vejrvarsler for at se, hvordan resten af vinteren ville blive. Helst skulle det blæse, så meget, at 18 kællinger ikke kunne holde den 19. kælling på jorden. For så var foråret lige om hjørnet – vinden blæste nemlig ikke blot den 19. kælling væk. Men også vinteren.
Du skal altså lægge mærke til vejret i morgen. Får vi gråvejr, er vinteren snart slut. Og får vi klart solskin, vil der snart komme masser af sne.
02. februar var frem til 1770 en helligdag og derfor en fridag. Men den røg med Struense’s store helligdagsreform, og så var dét forbi. Men i de katolske lande er det stadig en helligdag.
02. februar er kyndelmisse. Altså egentlig en religiøs helligdag – men også en dag, hvor man markerer, at nu er halvdelen af vinteren gået, og lysere tider er på vej. I gamle dage strakte vinteren sig fra 01. November til 01. Maj.
EN LYSFEST
Det var – og er – en lysfest. (Kyndelmisse er den danske oversættelse af det latinske ord for lysmesse). Derfor åd og drak folk sig en pukkel til. For skal der være fest, så lad der blive fest!
Men det var også den dag, hvor vinterens forråd af føde til både dyr og mennesker skulle tælles op – og hvor der skulle tages vejrvarsler. Halvdelen af både menneskers og dyrs forråd skulle helst være tilbage – var der mindre, kunne der opstå problemer senere. De 18 kællinger, der ikke kunne holde på den 19. var bare et af varslerne. Et andet lød, at var der gråvejr på dagen, ville vinteren snart slutte. Og var det klart solskin, ville der snart komme megen sne.
AAKJÆR OG BLICHER
Flere af de sange, alle kender, rummer linjer om kyndelmisse. Mange har hørt og sunget Jeppe Aakjærs ”Sneflokke kommer vrimlende”, hvor Kjørmes Knud kommer i aller sidste linje – det gamle ord for kyndelmisse. Du kan høre sangen her
Også i St.St. Blichers “Der er hvidt herude” optræder kyndelmisse. Hos ham allerede i første vers. Den kan du høre her
Men kyndelmisse var altså en religiøs helligdag. Ikke en dag for hverken æde- eller drikkegilder, vejrvarsler eller optælling af forråd.
Selvom der ikke står noget i Bibelen om kyndelmisse, markerer denne dag at Jesus som spæd blev vist frem for Gud i templet. Kyndelmisse ligger 40 dage efter jul. Ifølge Moseloven var kvinder nemlig urene indtil 40 dage efter, de havde født. Først derefter kunne de komme i templet med deres barn og blive renset, og det fortæller Lukasevangeliet, at Maria gjorde. Derfor kaldes dagen også Mariæ renselses-dag.
Falling Kirke har i morgen kl. 17 lysmesse.