19-årige Mikkel Goodno voksede op på Mosevejen i Ørting fra han var tre år til for nyligt, hvor han flyttede til Skanderborg. Her har han også gået på handelsgymnasiet. Og har nu – efter afsluttet eksamen – fået arbejde i et større IT-firma – også i Skanderborg. Det betyder, at det vil være for bøvlet for ham at fortsætte med at være træner i ØFUG. Men han vil dog stadig udføre opgaver for foreningen: Ny hjemmeside, planlægge den store gymnastikopvisning, tilrettelægge kursusdag for instruktører osv. Og det er godt for foreningen, som har brug for alle de frivillige kræfter, den kan få.
NYE FÆLLESSKABER
Efter COVID-nedlukningen har ØFUG haft problemer med at skaffe trænere og hjælpetrænere, og det er også blevet sværere at skaffe frivillige til at hjælpe ved større arrangementer. Det er mange foreningers problem. Også at mange mennesker under nedlukningen begyndte at dyrke den mere spontane motion – løbeture, der kan passes ind, når der er tid, og nye fællesskaber brugte naturen til f.eks. at gå ture sammen. Børnene i Ørting-Falling-området går ikke mere i den samme skole. Nogle af dem er nu på skolen i Gylling – andre på privatskolerne i Odder. Det er derfor ikke en selvfølge, at det er aktiviteterne i Hallen, de melder sig til, for også i fritiden vil børn være, hvor deres kammerater er.
TRÆNERJOBBET GIVER PERSONLIGE KOMPETENCER
For en lille forening som ØFUG kan manglen på frivillige mærkes. I værste fald kan det betyde, at hold må aflyses, fordi der ikke er trænere nok til de gymnastikhold, der i lang tid har været det bærende i foreningens tilbud.
”Jeg kan da godt forstå, at mange synes, det er meget at binde sig for en hel sæson”, siger Mikkel. ”Men det skal holdes op mod, hvad man selv lærer – hvad man selv får ud af det. Jeg begyndte i ØFUG med børnegymnastik, da jeg var mindre. Så havde jeg et par år, hvor jeg ikke var med, men kom med igen i 5. klasse. Og siden har jeg været med til gymnastik – som hjælpetræner og som træner. Jeg har lært sindssygt meget om at motivere andre, om at tage ansvar for at noget kan lykkes og om at arbejde i et team. Så jeg har også lært en masse om mig selv”.
INGEN MÅ FØLE SIG UDENFOR
Sammenlignet med de store foreninger, er holdene i ØFUG små. ”Det betyder, at man som træner lærer den enkelte deltager at kende”, siger Mikkel. ”Børnene og de unge er på samme hold. Men de er forskellige – reagerer forskelligt. Så for at nå et mål, er man nødt til at lære, hvordan man motiverer den enkelte – de skal nemlig alle være med, føle sig som en del af et hold. Ingen må føle sig udenfor. Det er et af ØFUG’s grundprincipper – her skal være plads til alle. Jeg har virkelig lært noget om at inddrage og motivere – og det vil være nyttigt i masser af sammenhænge, jeg kommer til at indgå i”.
SAMMEN OM AT NÅ MÅLET
”Man er ikke alene om altid at finde løsninger og planlægge, hvordan man når et mål”, siger Mikkel. ”For vi arbejder i et trænerteam. Så hvis man har et problem, kan man tage det op og sammen finde en løsning. Det har også lært mig meget – at arbejde sammen med forskellige mennesker. Det har også alt sammen lært mig noget om mig selv, mine egne reaktioner – positive som negative. Desuden har det frivillige arbejde i ØFUG givet mig en masse venskaber, som vil bestå – uanset hvor vi alle havner senere”.
Foreningens nye trænere bliver ikke uden videre ført ned i Hallen til en lille flok forventningsfulde børn – værs’go, gå du bare i gang. Der er tilbud om at blive lært op – og også komme på kurser.
VÆK MED PANIK-RÅB
Undersøgelserne viser, at i dag skal foreningerne skaffe frivillige gennem personlige kontakter. Medlemmer og ledere skal helt bogstaveligt prikke deres kontakter på skulderen og sige: Kunne du ikke have lyst til… Det er ikke nok at efterlyse folk på Facebook og andre sociale medier.
”Det arbejder vi med at blive bedre til”, siger Mikkel. ”Også bedre til at gøre det i god tid. Vi ved jo på forhånd, at der f.eks. skal bruges frivillige til at sidde ved indgangene nogle timer, når vi har den store gymnastikopvisning. Så der er ingen grund til at prikke til folk i sidste øjeblik – eller sende nødråb ud på de sociale medier. Vi arbejder med at bruge vores netværk og på den måde forsøge at trække andre ind i et fællesskab, hvor vi fejrer en succes med hyggelig fællesspisning”.
NYE TILBUD
”Vi er også blevet bedre til at have andre tilbud end at være med på et hold med faste træningstider”, siger han. ”Det har været en succes, at det nu er muligt at leje en bane fredag aften og spille badminton. Det har mange benyttet sig af. Vi har sommergymnastik, hvor deltagerne selv bestemmer, hvor mange gange de vil være med. Og fitness-rummet er åbent fra tidlig morgen til sen aften, så medlemmerne kan komme, når de har lyst og mulighed. Vi er på vej”.
Mikkel er ikke blind for, at børn og unge har mange valgmuligheder – og at det kan betyde, de vælger ØFUG fra. ”Så må vi give dem, hvad de ikke kan få andre steder. Blive bedre til at fortælle om fordelene ved vores små hold, samarbejde endnu mere med Hallen om aktiviteter, der kan knytte børnene til stedet. F.eks. var Halloween arrangementet en stor succes, og der kommer mere af den slags. Så vi er på vej”.