Kæmpeknivens fældning af træer i området, har nu skaffet endnu en landmåler arbejde. Denne gang skal han ud for at sætte pæle ved naturstien på strækningen mellem Åkærvej og Bilsbækvej. For her har kniven skåret træer ned. Det har den også, hvor stien krydser Åkærvej. Landmåleren skal finde ud af præcist, hvor skellet er mellem godset Åkærs marker og det offentlige areal.
Naturstyrelsen Søhøjlandet, som har ringet til landmåleren, mener nemlig, at træerne stod på offentligt område. Ikke på godsets mark. Når skellet er endelig fastlagt, så der ikke er noget at rafle om, vil Søhøjlandet gøre op, hvor mange træer kæmpekniven har hugget ned, og hvor stor en erstatning, det kan udløse, hvis den har været på spil på et område, der tilhører os alle.
Naturstyrelsen forvalter landets skove og naturarealer. Naturen skal beskyttes,
men der skal også være plads til friluftsliv for alle. Styrelsen har landet
delt ind i 16 lokale enheder. Søhøjlandet, som nu har hyret en landmåler, er den
lokale enhed, der bl.a. dækker Odder kommune.
På Bilsbækvej i Ørting og på Houvejen i Odder er der i alt fældet 54 træer på offentlig grund lige ved siden af marker ejet af godsejer Johan Koed Jørgensen. Stammerne rækker til bygge en stor bjælkehytte i Alaska-stil. Eller skadevolderen har måske planer om at bygge shelters i naturen til gavn for almenvellet.
Odder kommune har meldt træmassakren til politiet, og når politiet sætter navn på den ansvarlige, vil kommunen kræve erstatning.
MILLION-ERSTATNING
TV2 Østjylland har talt med eksperter, der er vant til at udregne erstatninger for ulovlig træfældning. De når frem til, at alene træerne fra Odder kommunes arealer, kan udløse krav på minimum mellem 1 og 1,5 million kroner. Det beløb dækker kun træmassakren på Bilsbækvej og Houvejen. Men det kan blive endnu dyrere, for kommunen har en træfældnings-politik. Ifølge den skal der plantes to træer hver gang der fældes et træ på kommunens areal. Kæmpekniven har som sagt snittet 54 træer, så ergo skal der plantes 108 nye træer. Dertil kommer, at de skal plejes. Det koster også. Odder kommune vil kræve, at de nye træer skal plejes i fem år på skadevolderens regning.
Oveni kan så komme et erstatningskrav for træerne ved Banestien. Så snart pælene er sat i jorden ved naturstien, vil Søhøjlandet også gøre tabet op, hvis træerne stod på offentligt område, og også bede ordensmagten om hjælp til at finde ud af, hvor kravet skal sendes hen.
Ganske vist ligger der en større bunke træstammer ved Banestien, men end ikke superlim kan rette op på kæmpeknivens skader. Der skal plantes helt nye træer.
At være trævandal er ikke billigt..
Ib Salomon, formand for Danmark Naturfredningsforenings Odder afdeling, håber, at der bliver sat navn på skadevolderen, og at han kommer til at betale en klækkelig erstatning. “Det, der er sket, er absolut ikke i orden. Jeg synes, det er godt, kommunen har anmeldt for både hærværk og tyveri af træet”, siger han. Tyveri fordi træet er fjernet.
Banestien følger den gamle jernbane mellem Odder og Horsens. Danmarks Naturfredningsforening har lokalt lavet pjecer, der fortæller om cykel- og
vandrestier. Også en om Banestien – På sporet af den gamle jernbane.
Den kan downloades her.