Kenn har billeder af hele lokalhistorien

Uden for huset på Bilsbækvej er skilte med billeder af rottweilere og en advarsel: ”Løsgående hunde. Indgang på eget ansvar”.
Al tanke om at det nok bare er to gravhunde, der har fået storhedsvanvid, forsvinder med synet af de store gennemgnavede bolde, der ligger på plænen. Men de store sorte hunde, der tilhører Kenn Plambech’s søn, er ikke så farlige lige nu – for de er bag et hegn, og viser ingen interesse i at følge med ind i huset for at se de mange gamle postkort og fotografier.

700 POSTKORT OG 4000 FOTOGRAFIER
Kenn har samlet mere end 700 gamle postkort med billeder fra området, og på nettet har han hentet godt 4000 billeder fra Det Kongelige Bibliotek, som han nu er i gang med at sortere, så han kan plotte bygningerne ind på et kort. Men samlingen består ikke kun af postkort og billeder. Han har også de gamle køreplaner fra Hads Herreds Jernbane, som Letbanen hed for mange år siden. Og han har gamle bøger om området og turistbrochurer – den ældste fra 1939.
Nogle af de historiske postkort har han vist frem, når Ørting Hallens Venner samler mere end 700 mennesker til udstilling hver påske. Og Kenn deltager ivrigt på Facebook i gruppen ”Gamle billeder fra Odder og omegn”.

KØBER PÅ NETTET

Postkortene fra det gamle Ørting er omhyggeligt sat ind i mapper

Postkort fra Odder og omegn er i tidens løb kommet langt omkring. På nettet har Kenn købt dem fra USA, Sverige, Frankrig og Island. Og han fortsætter med at jagte flere.
I samlingen er billeder fra dengang Alrø-dæmningen blev bygget og små tipvogne kørte ud med jord. Her er billeder fra det gamle Ørting med de små bindingsværk-huse, der stadig ligger på Bilsbækvej og Smedegade. Og fra området ved den dengang nybyggede station med afholdshotellet på den anden side. Og fra Horsensvej på den tid, hvor hestevogne udgjorde trafikken.
Men i samlingen er også de gamle recept-kuverter fra apoteket med tegninger og en kort tekst om et sted. F.eks om viadukten ved Bilsbæk fra dengang, der kørte tog mellem Horsens og Odder.

Handelsstandsforeningen markerede 75 års jubilæet med dette lille hæfte fra 1956

HAR VÆRET SAMLER SIDEN HAN VAR 10 ÅR
Han ved ikke helt, hvorfor han har interessen for de gamle postkort og billeder. Han er udlært maskinarbejder på Ålykke, han har delt post ud i 17 år og nu arbejder han i Boulstrup på Simpson Strong-Tie, der bl.a. laver bygningsbeslag. Så der er ikke noget i hans fag, der peger i retning af de gamle postkort. Og i modsætning til Elsebeth, hans kone, er han er heller ikke vokset op her i området. Elsebeth’s forældre havde Klavsen’s købmandsforretning på Bilsbækvej, og hendes mor bor stadig i Ørting.
Kenn har boet flere forskellige steder under opvæksten. Hans eneste forklaring på interessen er, at han med alderen er blevet mere interesseret i historien og specielt lokalhistorien. Og så har han i øvrigt altid været samler.
Det begyndte med mønter da han var 10 år gammel. Da var hans far uddeler i brugsen i Lindeballe – en landsby mellem Give og Billund. Gulvet i huset skulle brækkes op – og da fandt Kenn nogle mønter, der havde været gemt under de gamle brædder, og så begyndte han at samle. Møntsamlingen har han stadig, men den er låst inde i en bankboks i Odder, for den er penge værd – mere end hvis man talte summen af de prægede tal på hver mønterne.

Som Odder og omegn blev præsenteret for turister i 1939

LOPPEMARKEDER OG PORTOBELLO
Han elsker at gå på loppemarkeder og finde ting, som han køber og tager med hjem. En gammel kasse fra Gylling Bryggeri – en af dem, der blev fyldt med 20 blandede sodavand – bliver taget frem. ”Den måtte jeg bare have”, siger han. ”Sådan en kasse skal da med hjem”.
Måske bliver den solgt igen – som en del af andet, han finder på loppemarkeder og andre steder. Han har nu så meget til salg, at han sammen med Elsebeth har en stand på Portobello.
Men samlingen af postkort skal ikke sælges. Han er ikke helt færdig, men han har en hjemmeside, hvor de bliver sat ind, så andre også kan have glæde af dem. ”Jeg synes, det er sjovt, og hvis jeg har en time eller to til rådighed, så arbejder jeg med alle billederne”, siger han. Færdig bliver han sikkert aldrig med hjemmesiden – og heller ikke med alle billederne fra Det Kongelige Bibliotek.

Hvis du selv vil prøve at finde billeder på Det Kongelige Bibliotek, kan du gå ind her
Og har du lyst til at se nogle af Kenn’s gamle postkort, kan du gå ind på hans hjemmeside her