”Vi sejlede rundt på Fjorden. Jeg havde aldrig været på Alrø, men set fra vandsiden var ø’en utrolig smuk – flad, grøn og med en fantastisk kystlinje. Vi boede i Snærild på et nedlagt landbrug, men var på udkig efter noget andet. En dag sad jeg og kiggede i boligannoncerne, og så, at den gamle skole på Alrø var til salg. Da min mand kom hjem, havde han bidt mærke i den samme annonce. Og når vi begge havde mærket den af, så måtte det være fordi det var dét sted, vi skulle gå efter, og så købte vi den, og har boet her siden 2006”.
Tine Mynster bor i den gamle skole fra 1911 sammen med mand og en søn. Her har hun også sin virksomhed – Mynster Musik – og et lille galleri med egne malerier.
Snart vil den yngste søn også flytte hjemmefra. Men Tine og hendes mand bliver boende i det store hus. ”Vi har diskuteret, om vi kan se os selv som gamle her, og det kan vi. Så her bliver vi”.
Men der er mange værelser i den gamle skole. Derfor er to af dem over galleriet nu indrettet til B & B. Ganske vist er Alrø en ø, hvor overnatningsmulighederne kan tælles på en hånd, for beboerne kan godt kan lide gæster – bare de tager hjem om aftenen. Der er dog så meget smukt at se på i såvel omegnen som på øen, at en overnatning godt kan betale sig. Så i den gamle skole må folk gerne blive både om aftenen og om natten.
”NYE SOMMERSANGE”
Siden hun flyttede til Alrø, har Tine taget initiativer, der sætter øen på det kulturelle landkort. Dels med galleriet i det største af den gamle skoles undervisningslokaler. Dels med de koncerter, hun holder i galleriet. Senest har hun i sommerens løb arrangeret fire koncerter, som hun kaldte ”Nye Sommersange” – hver gang sammen med en anden kunstner. Koncerterne er blevet indledt med fælles-spisning på Alrø Traktørsted, og bagefter er deltagerne gået ned til koncert i galleriet. Her må kun være 25 mennesker ind, så det er ikke forkert at kalde det intim koncerter.
MUSIK FOR BØRN
Det er først i de seneste fem – seks år Tine har lavet musik for voksne.
Hun er uddannet som musikpædagog fra Det Jydske Musikkonservatorium, og i mange år var det kun børnemusik, hun arbejdede med. Bl.a. som underviser.
”Begge mine forældre er selvstændige, og jeg har altid sagt, at det skulle jeg i hvert fald aldrig være”, siger hun. ”Jeg skulle have et fast job og vide ret præcist, hvad der kom ind på kontoen hver måned. Men så lavede jeg sammen med Gunvor Bjerre, som i mange år var ansat i DR’s børne-og ungdomsafdeling nogle musikforestillinger for børn, og dem var der bud efter, så jeg var meget på farten, og det var svært at få det hele til at gå op, og så sprang jeg altså ud som selvstændig”.
”HJERTELAND”
Viften af hendes tilbud til børn er bred – musikforestillinger, baby-salmesang, fortællinger fra biblen formidlet i ord og sang.
Men efter at have arbejdet med børn i flere år, kom behovet for også at prøve at lave musik for voksne.
”Tekster til børn skal være enkle og ikke alt for alvorlige. For voksne kan jeg have flere af livets nuancer med”, siger hun.
Og nuancerne er med i CD’en ”Hjerteland”, som hun udgav i 2015. Den fik flotte anmeldelser, blev kaldt ”smuk hyldest til hverdagen”, helstøbt og velkomponeret. (Du kan her høre sangen “bålet” )
Siden har hun delt tiden mellem musik for børn, musik for voksne og malerierne. Hun spiller små koncerter over hele landet – også stuekoncerter, hvor folk samles i et privat hjem.
OPLEVELSER OG SAMTALE
Tine er medlem af bestyrelsen for Odder Kulturforening, og det er alt i alt nærliggende at spørge hende, hvad vi egentlig skal med kulturen.
”Vi har brug for kulturen til at rykke folks grænser og til at fremme samtalen mellem mennesker”, siger hun og giver et eksempel:
”Jeg var sammen med min mand og min søn på museer i Amsterdam. Vi så Rembrandt, vi så van Gogh. Alt det, man skal se. Alt var så færdigt. Det var lidt som på fotografier. Bagefter var vi på museet for moderne kunst. Her kom sanserne i brug, og vi kunne se noget helt forskelligt i billederne. Her blev åbnet for både sanser og samtale”.
MASSER AF ILDSJÆLE
Kulturforeningen, hvor hun altså er medlem af bestyrelsen, skal hvert år uddele 250.000 kr til forskellige projekter i hele kommunen – i by som i oplandet.
”Der er masser af projekter og masser af ildsjæle”, siger Tine. ”For der sker en masse i vores lille kommune. Så meget, der bringer mennesker sammen og giver dem oplevelser. Det er jo det, kulturen skal. Bare tænk på alt det, der sker i den gamle træ-lade på Brandbygegaard med koncerter og fællesspisning. Vi har en byfest med masser af musik, som oplandets idrætsforeninger er utroligt aktive i at arrangere. Der er heavy metal i Gylling forsamlingshus – og i år også koncert på idrætspladsen. Der er gratis koncerter i kirkerne. Odder Little Culture Club arrangerer koncerter for et overskueligt antal mennesker. Bare for at nævne nogle få eksempler”.
Det er vigtigt, mener Tine, at vi ikke her i kommunen prøver at efterligne de større kommuner med store koncerter og arrangementer. ”Vi skal turde fastholde det nære, det overskuelige. Også når det gælder kultur. Og vi skal fastholde mangfoldigheden i kulturens tilbud til kommunens borgere”, siger hun.
MEGET AT BYDE PÅ
Men det ærgrer hende, at det ikke er muligt at diskutere kultur og kulturpolitik uden at alt skal holdes op imod hvad der bliver brugt på børn og ældre. Odder hører til i den fjerdedel af kommunerne, der bruger færrest kroner på kultur.
Ifølge Danmarks Statistik afsatte Odder 557 kr/indbygger på kulturen i år. Til sammenligning bruger Skanderborg 754 kr og Horsens 1.110 kr.
”Som alle andre offentlige kroner skal pengene selvfølgelig bruges med omtanke. Men hvis man hele tiden skal diskutere berettigelsen af at bruge dem, kommer vi aldrig frem til, hvordan vi – med et moderne udtryk – kan brande Odder på det kulturelle område. Og det er synd. For vi har så meget at byde på. Ikke blot med koncerter, udstillinger, fester, som allerede nu også trækker mange mennesker, der ikke bor i kommunen. Men også når det gælder vores natur, som er smuk og varieret”, siger musikeren og maleren Tine Mynster, der en sommerdag for 14 år siden så Alrø fra vandsiden – men som nu også kan se sig selv blive gammel på øen.
Galleriet er åbent lørdag og søndag fra 14 – 17.
På Facebook annoncerer Tine Mynster koncerter – og snart et malerkursus.