Bisontyren Ferdinand kommer langsomt gående hen mod hegnet. Han vejer næsten et ton, og det er svært at forestille sig, at hans store krop kan skyde en fart på op til 60 km i timen. De andre dyr i flokken følger efter. Ganske vist er hegnet solidt, men når man kun er vant til to tilløbende og nu godt forkælede baggårdskatte, træder man alligevel et skridt tilbage.
Ferdinand og de andre amerikanske bisoner fik Dorte og Henrik Damgaard Hansen til Alrø 14. april 2019. Og i november sidste år kom den næste lille flok, som nu også går på en mark meget tæt på Horsens Fjord. Ferdinand passer godt på flokken, og er også en aktiv tyr. Sidste sommer leverede han fire kalve.
CAFÉ OG BUTIK
Bisonerne på markerne er ikke kun til glæde for de mange, der kommer forbi for at se på de smukke skabninger. De er produktionsdyr, og deres kød vil nu komme på menuen på Alrø Købmandsgaard – en ny café, der åbner til påske i bygningen, hvor Alrø Traktørsted har haft til huse. Købmandsgaarden skal ikke kun være en café, men også en lille butik, hvor turister og øens beboere kan købe bison-specialiteter og meget andet. Stedet vil blive udvidet med en stor terrasse, hvor man kan sidde og se ud på fjorden og dens øer. Cafeen vil sælge bison-burgere og tapas med de specialiteter, som også kan købes. Men også kaffe, hjemmebagt kage og gammeldags isvafler.
Dorte skal stå for den daglige drift. Hun er oprindeligt uddannet ingeniør og har arbejdet med IT-projekter, men hun har altid drømt om at have sit eget sted, og da muligheden så bød sig nu, slog hun og hendes mand til. Til at hjælpe har Dorte ansat Kirsten Børling Hansen, så 1. februar mister Ørting en meget afholdt kirketjener.
TYREN I YELLOWSTONE
Siden Dorte og Henrik fik den første lille flok bisoner til Alrø, har de haft en idé om, at de gerne ville følge dem fra mark til bord. Det koncept kan nu realiseres med Købmandsgaarden.
Henrik er tømrermester, så det lå måske ikke lige i kortene, at tømreren og ingeniøren skulle have bisoner gående på marker ved deres hjem på Alrø. Fascinationen af de store dyr begyndte på en tur med deres tre børn i national parken Yellowstone i USA. Her mødte de for første gang en bison-tyr.
”Den gik i sit helt eget tempo lige foran vores autocamper”, siger Dorte. ”Den var helt ligeglad med os. Det var en oplevelse, der brændte sig fast. Dengang sagde Henrik: Hvis vi nogensinde skal have dyr, så skal det være bison. Det var en joke. Men pludselig bød lejligheden sig altså i 2019, og vi fik den første lille flok til øen”.
ALRØ VED ET TILFÆLDE
Fascinationen af dyrene er ikke blevet mindre. De kan nu sidde i deres hus ved det store spisebord og kigge ud på fjorden og på dyrene. Som det var ved et tilfælde, de kunne købe dyrene, var det også ved en tilfældighed, at familien kunne flytte til Alrø. En af øens ældste beboere sagde til Henrik: ”Kom, du skal lige med op og kigge på en ejendom”. Stedet blev købt næsten på stedet – uden at de vidste noget om øen. Og da ejendommen var bygget om, flyttede familien ind i januar 2018. Det har de ikke fortrudt. ”Øen har taget så godt imod os”, siger Dorte. ”Fra begyndelsen har det været sådan, at når jeg kørte over dæmningen, faldt der ro på. Før boede vi i et parcelhus-kvarter i Hovedgård, og det var fint, da vores børn voksede op. Men dette sted…naturen, fjorden”.
De deltager begge i aktiviteterne på Alrø. “Vi føler os næsten lokale og vi nyder livet på øen. Vi glæder os til at skabe et sted – Alrø Købmandsgaard, hvor ø‑stemningen kan opleves og hvor vi følger vores bisoner fra Mark til bord” siger Dorte.