Lige efter skiltet, der fortæller, at det her er vejen mod Amstrup, og nu er der kun 6 km til Alrø, ligger Brandbygegaard. Den store trælade, som i mange år har rummet bl.a. koncerter, fester, spisninger og markeder, ligger tæt på vejen. Den er velkendt, men dog er noget forandret ved den – nu glimter den ene side af taget i solens stråler.
Lidt længere nede er gårdens gamle kørelade med bindingsværket synlig fra vejen. Det er den bygning, der er ved at blive omdannet til et kulturhus langt ude på landet, hvor belysningen i mørke aftentimer og om natten er overladt til himlens stjerner.
INGEN HESTEVOGNE – MEN ET BRÆNDERI
Den gamle kørelade blev bygget i 1866, så det kan ikke undre, at en gennemgang af bygningen afslørede forvitrede tagspær og råd i noget af bindingsværket. Ydervæggene havde det sine steder heller ikke for godt. Men nu er den ved at blive isoleret, den har fået helt nyt gulv og el, vand og varme er lagt ind. Tagspær er fornyet, og der er gang i arbejdet med at reparere bindingsværket.
Bygningen skal ikke igen til ære og værdighed som en lade, hvor en hestevogn kan køre høsten ind gennem den ene indgang og forlade bygningen igen gennem den anden. Den skal derimod rumme både et kulturhus og et brænderi. Ikke sådan et brænderi, der kan sende tankerne tilbage til billeder fra forbudstiden i USA og Al Capone, eller som kan findes gemt væk i de store svenske skove til fremstilling af et billigt alternativ til Systembolagets varer. Men et fuldt moderne brænderi, der skal drives af elektricitet fra solens stråler, og hvor en del af gårdens mange æbler skal forvandles til brandy.
358 KM TÆLLER I REGNSKABET
Flasker med Økologisk æblebrandy er allerede at finde i Brandbygegaards butik. Men i dag bliver den fremstillet i Fjerritslev i Nordjylland – så æblerne skal ifølge GoogleMaps transporteres 179 km – og det færdige produkt samme vej tilbage. 358 km tæller i regnskabet, når man som Lone Vitus og Søren Kvist helst vil fremstille alt på en bæredygtig måde og helst på gården eller så tæt på den som muligt. Dertil kommer, at det også er noget sjovere selv at stå for hele processen i stedet for at overlade den til andre, når æblerne fra gårdens mange træer er plukket.’
40 SOLPANELER
Den energi, der skal bruges til brænderiet – og til resten af gården – skal komme fra de solceller, der nu er sat op på den gamle trælade. De 40 paneler har Lone og Søren selv sat op på taget – bakset med dem stående i en lille let svingende kurv på en stor kran 7 – 8 meter oppe. Nok til at gøre enhver søsyg – og meget højt, når man som de to er vant til at arbejde på og med jorden. Men udsigten var god.
Som de selv har stået for arbejdet med solpanelerne, står de også selv for en stor del af arbejdet med at renovere den gamle kørelade. Når den er færdig, vil den foruden brænderi, have en bar og plads til koncerter, bogarrangementer, debatmøder, fester, spisning…..
Bygningen vil opfylde alle krav til isolering og varme, så for Søren og Lone betyder det, at de vil kunne huse arrangementer hele året. Ikke kun i de sommermåneder, hvor de to også har mest travlt med at dyrke grøntsager og høste æbler. For dem har udtrykket ”næsten arbejdet i døgndrift” ikke været en sprog-kliché. Det var været deres liv.
PENGE, PENGE, PENGE…
Men den nye kultur-kørelade og brænderiet koster. Også selv om Lone og Søren alene står for en stor del af byggearbejdet.
Crowdfunding via COOP skaffede dem knap 100.000 kr. – målet var 50.000 – til brænderiet, der koster 350.000 kr. Resten betaler de selv.
LAG Odder Hedensted har givet 350.000 kr. til ombygningen. (LAG står for Lokal Aktionsgruppe. Den giver penge til diverse projekter – penge, som er hentet i EU). Resten betaler de selv.
SOMMERRESTAURANT
Lige nu ligger arbejdet med og i laden lidt stille. For det er en travl tid for gårdens beboere. Jord og dyr skal passes, og i disse uger har Brandbygegaard en total udsolgt ”Sommerrestaurant Stedbunden”. Nok den eneste restaurant i Danmark, hvor man som gæst kan tage en tur rundt på gården og se, hvor råvarerne til drikkevarerne og maden er dyrket, og hvor de to, der sået, vandet og høstet fra grøntsagsrækkerne i drivhusene og på marken, også har stået for at bearbejde vinmarkens druer, æbletræernes frugter og buskenes bær til drikkevarer. De står også selv for at tilberede og servere maden.
SOLOKONCERT MED GINNE MARKER
Gårdbutikken har været åben siden april. Den har til huse i et gammelt karlekammer-skab ved porten ind til gårdens bygninger – et af den slags skabe, som i forrige århundredes 60’ere blev afsyret og med stolthed vist frem i private hjem. I skabsbutikken er gårdens produkter til salg – grøntsager, drikkevarer, bøger.
Og 2. september er der solokoncert på gården med den danske sanger, sangskriver og guitarist Ginne Marker. At få hende til at komme er noget af et scoop. På meget kort tid er hun gået fra at være opvarmer til andres små og store koncerter, til at give egne koncerter på de store scener på festivaler og i musikhusene. (På YouTube er det muligt at høre nogle af hendes sange).
Før koncerten serveres en høstbuffet med mad fra gården. For også 2. september indgår – som i hovedparten af gårdens arrangementer – mad og drikke som en del af en helhedsoplevelse. (Billet kan købes her).
ET KULTURELT CENTER
Brandbygegaard er blevet et kulturelt center, der tiltrækker besøgende fra hele landet. Eget forlag, eget vinhus, eget bryghus, egen onlinebutik – og egne aktiviteter, som fra næste sensommer ikke behøver at blive afviklet i de måneder, hvor de kan rummes i den store trælade. Det hele langt ude på landet – lidt nord for fjorden og lidt længere syd for Tanken i Ørting. Og det hele skabt af to mennesker, for hvem økologi og dyrevelfærd er det bærende i deres arbejde, og som har en klippefast tro på, at alt kan lade sig gøre, når de selv tager fat.