Her er regnvand blevet samlet op i tønder – lang tid før det blev moderne. For hvorfor dog bruge grundvand til havevanding? Bær og grøntsager har aldrig set et gram kunstgødning – lang tid før økologisk havebrug blev almindeligt. For hvorfor dog svine mere end højst nødvendigt? Og hvad andre kalder ukrudt, er blevet spist lang tid før fancy restauranter begyndte at jagte Michelin-stjerner ved at servere brændenælder, mælkebøtter og ramsløg. For hvorfor dog lade god vitaminrig mad gå til spilde?
Lisbeth Jørgensen på Persievej 21 i Ørting tilbringer det meste af foråret og sommeren i den store have. ”Aldrig er jeg mere tilfreds, end når jeg arbejder der”, siger hun. Hun har altid undgået spild – og har altid tænkt på ikke at belaste miljøet – også uden at snakke om det. Sådan har det bare altid været for hende.
HELE HAVEN ER ÅBEN
Søndag d. 30. juni åbner hun haven mellem kl. 10 og 17 for alle, der har lyst til at komme. Ikke kun den del af haven, der gør Lisbeth selvforsynende med grøntsager, frugt og bær næsten hele året, men også den del af haven, der er afsat til blomster, og som rummer de mange forskellige figurer af jern og andet lidt uventet, som man møder på turen rundt. I tilgift kan man også se det lille stald-museum, med alle de gamle redskaber, Lisbeth har samlet.
Hun har kaffe på kanden og hjemmebagte småkager til alle, der har lyst til at slå sig ned i stolene på gårdspladsen og få en snak med andre besøgende. Det hele er gratis.
Bliver blæsten for hård, eller kommer der en regnbyge eller to, rykker kaffe og snak indendørs.