Dine børn møder ham, når han i skolepatruljen hjælper dem sikkert over Horsensvej. Du møder ham, når han kommer forbi for at indsamle ting til det årlige loppemarked i Hallen, og når han banker på din dør, fordi Kræftens Bekæmpelse har indsamling.
Han er medlem af menighedsrådet. Han er fast gæst ved borger- og dialogmøder. Og så er han forresten også med i en gruppe, der arbejder med at finde og bevare materiale om lokalhistorien.
Manden er 70-årige Villy Bengtsen. Han fortjener om nogen at blive kaldt lokal ildsjæl. Men det skal der ikke snakkes så meget om, for ”nogen skal jo”.
Det sker da, at hans kone siger ”hvorfor skal du rage dig i alting” – svaret er det samme: ”Nogen skal jo”.
Også derfor møder han op og står skolepatrulje en morgen hver anden uge. ”Jo, de manglede jo, og kan man hjælpe, så..”
Villy er født i Ørting – og har kun været væk fra byen i fem år. Efter skolen arbejdede han på et par gårde og var 11 måneder i civilforsvaret. Men som 21-årig kom han tilbage til byen igen.
”Min far havde nogle år tidligere været ude for en arbejdsulykke, og mistede det ene ben. Så efter civilforsvaret kom jeg hjem og overtog maskinstationen”, siger han.
Hallen
Når der var lidt fritid, spillede han håndbold og gik også ind i gymnastikforeningens bestyrelse. Her var han med i otte år – formand i de seks.
Den hal, der siden har betydet så meget for området, var han blandt initiativtagerne til. Senere i bestyrelsen for den og også som formand nogle år.
”Vi manglede en hal”, siger han. ”Også fordi vi gerne ville holde på de unge. I Odder havde de meget bedre træningsmuligheder, end vi havde”.
Men det var ikke kun ØFUG, der gik ind i arbejdet med at få en sportshal.
”Det var borgerforeningen, idrætsforeninger i nabolandsbyerne. Også jagtforeningen var med og mange andre.
”Vi skulle skaffe penge. Og så begyndte vi at samle og sælge skrot. Det var det første af de store loppemarkeder, vi har haft hvert år siden. Men det var jo slet ikke nok. Så der blev også samlet penge ind, vi fik doneret materialer, og mange tegnede sig for frivillige arbejdstimer. Fordi vi over tid selv havde skaffet en del penge, lykkedes det at få en kommunegaranti, så vi kunne få bygget hallen. Og fordi så mange var med i arbejdet, er den blevet hele områdets hal”.
Og Hallen er et vigtigt samlingspunkt, som hvert år besøges af flere tusinde mennesker. Det vigtigste er idræt og motion, men den bliver også brugt til kulturelle arrangementer og til fester.
Nye kommer til
Men da hallen var bygget, fortsatte loppemarkedet for at skaffe penge til idrætsforeningen. Og Villy var med i arbejdet. Da han stadig havde maskinstationen, udlånte han hvert år en stor vogn og en bil til indsamlingen – og han har været med til at køre rundt. Også i år.
”Som borger i byen synes jeg da, man skal være med til den slags. Før kendte jeg alle i byen. Men i år var der unge med til indsamlingen og arbejdet i hallen. Det er dejligt at se, at unge tilflyttere også vil give et nap med”.
Menighedsrådet
Villy er også medlem af menighedsrådet for Ørting og Falling kirker.
”Der var jo alt det vrøvl i 2009, hvor præsten rejste, og hele menighedsrådet måtte gå af. Så skulle der jo vælges et nyt. Der var ikke mange, der havde lyst til at gå ind i arbejdet efter al den ballade, men det skulle jo gøres, så jeg gik ind”.
Han har været medlem siden.
Han har jobbet som kirkeværge. En kirkeværge har tilsyn med kirker, kirkegårde og de tilhørende bygninger. Den eneste undtagelse er præstegården.
Jeg synes, der sker meget omkring kirkerne. Vi har et aktivitetsudvalg, hvor også er folk uden for menighedsrådet er med. Vi har f.eks. haft gratis koncerter i kirken og også fortælleaftener, som er arrangeret sammen med museet. Kirkerne er jo et vigtigt samlingspunkt – rummer områdets historie og for mange mennesker også deres personlige historie – både i glæde og i sorg”.
Falling kirke er blevet renoveret i de seneste år. Både udvendigt og indvendigt.
”Jeg synes, den er så smuk, og uanset hvor man kommer fra, kan man se den”, siger han.
Lokalhistorien
Men ikke kun kirkerne rummer den vigtige historie, som alt bygger videre på. Villy er derfor også med i en lille gruppe, der arbejder med at samle og bevare lokalhistorisk materiale, som kommer hen på Museets arkiv.
”Det var nu ingen skade til, hvis flere kom med i det arbejdet”, siger han. ”For interessen er der. Det ved jeg, fordi vi sammen med Museet i Odder har arrangeret byvandringer. Første gang kom der 70 mennesker – også folk, der havde boet her tidligere, og som havde kørt langt for at komme tilbage til Ørting og være med. Anden gang var det i øsende regnvejr. Men det afskrækkede ikke omkring 30 mennesker for at være med. Vi slutter med kaffe i sognehuset – og her får vi mere at vide om det område, vi er gået i gennem. Jeg synes jo, det er vigtigt at bevare områdets historie. Jeg er nok lidt en lokalpatriot”.