”Jeg havde en snak med min far om, at der var så meget, han gerne havde villet. Men han havde ikke modet til det. Og nu hvor han er blevet 75 år, var det for sent.
Den snak fik mig til at beslutte, at nu skulle det altså være”.
Siger 47-årige Anja Hjorth Jensen, som i august åbnede butikken Lopper & Landstil i den gamle stald på Østerhøjgaard i Ørting. Men selv om hun altså besluttede at tage springet og indrette butikken, går hun stadig med både livrem og seler.
Gårdens bygninger er der stadig – alle sammen. I stuehuset gør gravhunden Sven, som boede der en rottweiler i den lille krop, for vi har forstyrret dens formiddagsfred. Men af jorden er der kun to hektar land tilbage. De bliver brugt til et par heste. ”Jorden var allerede solgt fra, da vi købte gården”, siger Anja.
ANTIKVARIATET ER VÆK
Det første, der møder dig i den gamle stald, er en stor planche fyldt med gulnede sider fra en mere end 100 år gammel bog om Dansk Kvindesamfund. Også bag disken med kassen og flere andre steder i butikken er bog-sider sat op.
”Den tidligere ejer havde et antikvariat her i stalden”, siger Anja. ”Så jeg syntes, det var passende med de gamle bøger og alle kvindefotografierne”.
Men ellers er der ikke spor af antikvariatet tilbage. Her sælges ikke bøger længere, men gamle istandsatte møbler, loppefund der ser ganske anderledes ud her i butikken, end da de lå på et loppemarked. Og du finder brugsting.
JULEPYNT OG MARKED
Her i juletiden står kurve med pynt fremme, og træet er tændt. Der er juledekorationer til salg – dem har hendes far været med til at lave.
Butikkens fire dage med julemarked er netop overstået. Med mange besøgende og fin omsætning. ”Der kom mange flere mennesker end jeg havde forventet”, siger Anja. ”Når det er første gang, er man jo altid meget spændt på, hvordan det vil gå”.
TRYGHEDSNARKOMAN
Hun har altid haft lyst til at have sådan en butik, som hun har nu her i stalden. For gamle ting, brugskunst og boligindretning har altid været hendes hobby. Men i mange år blev der kun flyttet rundt på møblerne og brugt istandsatte lopper i hendes eget hjem.
”Det er jo lidt risikabelt at tage springet og blive selvstændig, når man har økonomiske forpligtelser. Og vi har brugt mange penge på at sætte gården i stand, for den var forsømt”, siger hun. ”Jeg er lidt af en tryghedsnarkoman, så jeg har brug for både livrem og seler”.
Så det var en overvindelse at tage springet og sige: NU skal det være. Men snakken med hendes far om det, der var for sent, fik hende til at gøre det.
TO NATTEVAGTER HVER UGE
Hun har stadig brug for at vide, at pengene er hjemme. Derfor er hendes livrem og seler arbejde som handicaphjælper med to nattevagter hver uge. Hun har tidligere arbejdet som SOSU-hjælper på Skovbakkehjemmet i Odder.
Hun indrømmer lidt nødtvunget, at det i blandt kan føles lidt presset med to nattevagter, og en butik, der er åben fra torsdag til søndag. Om mandagen holder hun nemlig ikke fri, men tager ud for at finde ting og møbler, som hun kan gøre i stand og sælge. ”Men jeg arbejder jo for os selv”, siger hun. ”Og det er lidt noget andet – i hvert fald for mig – end et normalt job fra 8.30 – 16”.
FRANSK/NORDISK LANDSTIL
Det er seks år siden familien flyttede ind på den ene af de tre Østergårde. De to børn er nu 13 og 17 år.
”De synes, det er lidt hyggeligt, at jeg er mere hjemme”, siger Anja. ”Min søn på 13 går sommetider med herover og hjælper med at male. Min datter på 17 går i gymnasiet – hun hjælper i kassen, hvis jeg er forhindret”.
”Min mand går også til hånde i butikken”, siger Anja. ”Han har hjulpet med istandsættelsen af lokalet, og han er chauffør, når der skal hentes møbler rundt omkring – det skal der ofte”.
Når Anja maler møblerne – til tider med hjælp fra sønnike – bruger hun en speciel kalkmaling, som hun også sælger. Den såkaldte Vintage Paint. ”Den giver de istandsatte møbler det sidste gamle præg”, siger hun. Hun kalder stilen i butikken for fransk/nordisk landstil.
KURSER OG WEBSHOP
Hun er også begyndt at holde kurser, hvor folk kommer for at lære at sætte deres egne ting istand. ”Hver deltager kommer selv med et møbel, de gerne vil arbejde med, og så gør de det her – sliber og maler og kan få hjælp til det. Kurset koster 150 kroner og folk går herfra med et produkt, som de er glade for”, siger hun. Foreløbig har hun holdt tre af den slags kurser, og vil holde flere. ”Jeg har selv stor glæde af at få gamle møbler til at leve igen, og den glæde vil jeg gerne give videre”.
Den næste butiks-udvidelse bliver en web-shop, så folk kan sidde i den anden ende af landet og bestille varer fra Lopper & Landstil. ”Man skal hele tiden se nye muligheder”, siger Anja. ”Ellers er det svært at bygge noget op”.