Han krydser de lange fingre, og hvis det virker, kan Gylling Eventforening 14. maj sluse 500 mennesker ind på sportspladsen til Hads Herreds Rockfestival 2021.
Morten Skak Ottosen har været med til at arrangere 25 koncerter – metal i forsamlingshuset. Og i 2019 tog han sammen med Thorbjørn Forsberg og Søren Bøgh initiativet til den første Hads Herreds Rockfestival. Den løb af stablen st. bededag godt hjulpet af 15 frivillige – og det blev en god dag, selv om regnen høvlede ned. 200 mennesker rå-hyggede sig med hinanden og med musikken fra de 10 bands.
Sidste år blev arrangementet aflyst – som så meget andet ædt op af Corona-restriktioner. Men i år skal det lykkes. De ti band, der er hyret, kan du læse – og høre – her.
VOKSEDE OP I GYLLING
Skak, som han bare kaldes i dagligdagen, er en af de frivillige, som bruger meget af fritiden til at sætte gang i Gylling. Han har tilbragt en god del af livet i landsbyen. Han har gået på Gylling skole, og det var hjemme hos hans mor og stedfar, interessen for musik blev vakt. Hans stedfar havde et hav af LP’er og landsbyens bedste musikanlæg – købt af amerikanerne, da han arbejdede på Grønland. Til begge dele var der nul adgang for barne- og teenagefingre, men det afholdt nu ikke Skak for at skrue godt op for højtalerne, når han var alene hjemme.
JESUS VISTE BYFESTEN FREM
Efter skolen kom han i lære i Hou som tømrer. Og da han var udlært, kaldte marinen, og så var det farvel til Gylling – for en tid. Da han igen kunne smide dronningens marine-uniform, slog han sig ned i Århus-området:
”Jeg havde jo mødt en dame, og vi flyttede sammen i en ungdomsbolig i Viby. Jeg fik arbejde i et tømrerfirma i Hasselager – bl.a. sammen med en lærling, der hed Jesus”, fortæller Skak. ”En tætbygget basker med et stort hår. Han var ældre end mig, og vi blev venner. Han kom fra en mindre landsby i Spanien, som hvert år holdt en stor byfest med karneval og hele balladen. Jeg var der nede et par gange og var imponeret over, hvad sådan en lille landsby kunne stable på benene over flere dage”.
KOM MED I ”DE TALENTLØSE”
Efter at have arbejdet som tømrer nogle år, ville Skak være bygnings-konstruktør. Efter tre semestre i Århus, skulle uddannelsen fortsætte i enten Horsens eller Ålborg. Han valgte Ålborg. ”Men det var slet ikke mig”, siger han. ”Så det endte med, at jeg sprang fra uddannelsen. Det er nok det dummeste, jeg har gjort”, siger han. ”Men sådan var det”.
Han kom tilbage til Gylling og fortsatte med at arbejde som tømrer, og flyttede ind i lejligheden over Forsamlingshuset.
I Forsamlingshuset holdt landsbyens amatørskuespillerne – De Talentløse – til.
”Berit henne i Brugsen var med i det, så en dag hev hun fat i mig og sagde ”DU skal være med til at spille dilettant”. Det havde jeg aldrig selv tænkt på”, siger Skak. ”Men jeg elsker det. Jeg har også et par gange instrueret. Det lærte mig, at det er vigtigt at gribe fat i folk. Det er vi blevet rigtigt gode til her i Gylling, og jeg tror, at det er derfor, så mange gerne giver en hånd med ved arrangementerne”.
Interessen for musik var ikke blevet mindre med årene, og han fik arrangeret to koncerter med spisning hos underboen. Det blev en succes. Så fik Thorbjørn Forsberg den tilsyneladende vanvittige idé, at der skulle spilles noget canadisk dødsmetal i Forsamlingshuset, og det fik han så arrangeret. Det blev vel begyndelsen på ”Metal i forsamlingshuset”.
”Det skulle slet ikke kunne lade sig gøre at sætte en lille landsby med mindre end 700 beboere i alle aldre, på musiklandkortet. Men det er dæleme sket”, siger Skak. ”Vi får henvendelser fra de forskellige bands, som tilbyder at komme. De får næsten ingen penge for det, men vi behandler dem godt, og de synes, det er sjovt at være med her langt ude på landet. Vi er blevet gode til at mikse musikken, så der er noget til alle”.
HELLERE LILLE SUCCES END STOR SKUFFELSE
I flere år var han formand for Forsamlingshuset. Og der skete en del i det gamle hus fra 1905. ”Men det har været Tine Højbjerg Brandt, kassereren, der har været grundstenen”, siger han. ”Det var hende, der altid så på, om ideen kunne bære. Man skal nemlig aldrig bruge mere på et projekt, end man har råd til at miste. Og man skal heller aldrig gøre noget større, end det kan bære. Hellere få en lille succes end en stor skuffelse”.
Hvis et arrangement gav overskud, kom det i Forsamlingshusets kasse.
I 2013 foregik der så meget i Forsamlingshuset, at bestyrelsen havde brug for aflastning for at få tid til at tage sig af at skaffe penge til renovering af det gamle hus fra 1905. Det var – mildt sagt – slidt ned.
GYLLING EVENTFORENING
Derfor blev Gylling Eventforening dannet med det klare formål at få ting til at ske – at være et sted, hvor folk med en god idé kunne aflevere den og få hjælp til at realisere den.
Gaming i Forsamlingshuset begyndte også på den måde – én havde en idé og kom med den…gav den overskud, skulle det gå til forsamlingshuset.
Foreningen arrangerer koncerter, foredrag, fester og overtog også banko.
”Vi spiller stadig banko i Gylling”, siger Skak. ”En gang om ugen mødes omkring 70 mennesker, der kender hinanden på kryds og tværs. En plade koster stadig en 10’er. Det giver næsten ingen penge, men det er en social aktivitet, og den skal vi beholde, så længe nogen gider møde op”.
EN DYR HOBBY I TID
Skak er for længst flyttet fra lejligheden over forsamlingshuset. Til et hus i Gylling som han nu har renoveret i ”jeg ved ikke hvor mange år, og jeg er slet ikke færdig endnu”.
Der er så meget andet at bruge tid på. Koncerterne, podcast om musikken, rockfestival. I tid er det en dyr hobby. Men til gengæld har den været med til at sætte landsbyen på landkortet.
”Her ude på landet ved vi jo, at hvis vi vil have noget til at ske, skal vi selv skaffe pengene. Hvis målene er realistiske, og hvis man virkelig vil, så kan det også lade sig gøre at få kulturelle arrangementer stablet på benene i en landsby med godt 700 beboere”.