55 tilmeldte hørte om “det blege sted”

55 mennesker og hunden Felix mødtes søndag ved Forsamlingshuset i Falling for at begynde på den byvandring, som var arrangeret i samarbejde mellem Odder Museum og Lokalrådet for Ørting og Falling sogne.

De hørte Ole Sørensen fra Museet fortælle om landsbyen, der første gang nævnes i 1365, og om navnet Falling, der ifølge bog over danske stednavne betyder det “blege sted”. Det menes at være i betydningen tørre sted. Men selv om navnet altså nævnes i 1365, så ved vi fra arkæologiske fund, at her har levet mennesker siden stenalderen.

 

Hunden Felix benyttede lejligheden til at få en ny ven

Og de hørte to lokale fortælle om landsbyens udvikling og huse. Nemlig Jørgen Elbæk og Poul Henning Jensen. Jørgen Elbæk var dreng i byen, da den havde savværk, mejeri, købmand, bødker, maler, smed, tømrer og station med tog til Horsens og Odder.
Den tid er forbi – men husene er der stadig. 
Den gamle bondeby lå ved kirken. Men de fleste gårde brændte ned i 1854 og blev bygget op igen på marken. Enkelte gårde ligger stadig på  Assebækvej.

“Stationsbyen” – markeret med rødt – er på listen over kulturminder

Tæt på dem lå den gamle del af landsbyen. Da jernbanen og stationen kom i 1904 blev nye huse bygget – og den afstand, der var mellem den gamle og den nye del af landsbyen, blev efterhånden fyldt ud. Men der er stadig et område, der bliver kaldt “stationsbyen”, og den er på Odder kommunes liste over kulturminder, der så vidt muligt skal bevares, som de var – og er.