86 børn og 18 voksne blev slået ihjel

I dag er det 75 år siden engelske fly, der var på vej for at bombe Gestapo’s hovedkvarter, ved en forfærdelig fejl kl. 11.16 ramte Den Franske Skole på Frederiksberg, og 86 børn og 18 voksne blev slået ihjel.

Det mindesmærke, der blev opstillet i 1954

De overlevende børn, blev næsten alle efterladt med et livslang traume, fordi de også blev ofre for tavsheden: Vi snakker ikke om det – så forsvinder det sikkert.
Frederiksberg Stadsarkiv har lagt en video ud på hjemmesiden, hvor en af de overlevende fortæller. Den varer ca 20 minutter, og du kan finde den her.

DERFOR!
Det er ikke en hyperlokal begivenhed, som da færgen mellem Horsens og Alrø ramte en mine, og 14 mennesker mistede livet – de to yngste var bare 13 år. (Det kan du læse om her )
Men bombardementet af Den Franske Skole var den største civile ulykke under besættelsen. Derfor skal den forfærdelige begivenhed huskes – også i Lokalposten. Efter besættelsen blev tragedien udeladt i den film, der skulle formidle historien om de fem forbandede år, som det hed. Historikeren Lars-Martin Sørensen har lavet en ph.d-afhandling om besættelsestidens filmhistorie. Han påviser, at det var ministeriets folk, der krævede begivenheden udeladt. I filmen “De fem år”, som blev undervisningsfilmen om besættelsen, måtte man kun se, at bombeflyene ødelagde Gestapo’s hovedkvarter og arkiver. Den historieforfalskning kan du læse om f.eks her
På 70 års dagen for bombardementet lavede Kristeligt Dagblad et tema, hvor man næsten minut for minut kan følge, hvad der skete – og hvor tre af de overlevende fortæller. Den finder du her.