I Ørting og omegn har vi Lokalposten. I Gylling har de ”Gylling og omegn”. Og på Alrø har de ”Alrø Information”, som i modsætning til de to andre hyperlokale medier udkommer som papiravis. Ikke nok med det – den bliver også delt ud og lagt i alle postkasser på øen, så samtlige beboere – både unge og gamle – ved, hvad der foregår i de mange foreninger.
Avisen udkommer hver måned – bortset fra sommermånederne og i januar.
”Nej, i januar laver vi et dobbeltnummer – januar og februar – for ellers skulle vi sidde med den 2. juledag, og det vil vi trods alt ikke”, siger Bente Rasmussen, som sammen med Birgit Søgaard laver avisen.
KAN GODT BRUGE ET TILSKUD
Bente har lavet Alrø-avisen, som den hedder i daglig tale, siden 2003 – Birgit i knap så lang tid. Hun og hendes mand flyttede til Alrø for nogle år siden, da deres børn var flyttet hjemmefra.
De to får ikke en krone for deres arbejde. Men løn får de, siger de begge. Nemlig fornøjelsen.
Kirkens kopimaskine bliver brugt som trykkeri – papiret bliver købt på tilbud. Kun omdeleren får et symbolsk beløb for på cykel at bringe avisen ud.
Bente og Birgit er enige om, at de godt kunne bruge lidt tilskud fra f.eks. restauranterne. ”Det har været på tale, men så er de kommer fra det igen”.
DE FORMIDLER AKTIVITETER
De to skriver ikke selv. De formidler, hvad der foregår på øen. Hvad der sker i foreningerne og sociale aktiviteter som fællesspisning, Skt.Hans-fest, sommerfest, loppemarked og andre sociale aktiviteter. Men de optager også stof fra enkelte beboere. Hvis de f.eks vil sælge noget – syltetøj, rødbeder eller andet.
Avisen har deadline den 20 i måneden. Og de to redaktører har helt styr på, hvornår foreningerne f.eks. holder generalforsamling. Er der ikke kommet noget fra formand eller bestyrelse, får de en rykke. ”Der er jo altid nogen, der absolut skal komme i sidste øjeblik”, siger Bente. ”Sådan har det været i alle de år, jeg har lavet Alrø-avisen”.
HVERKEN SLADDER ELLER BROK
De to kan rette lidt i tegnsætning og opbygning. Men ellers kommer noterne på, som de er. Hvis en meddelelse er for lang, eller der er kommet mere, end der er plads til, bliver avisens sidetal bare udvidet.
Alt fra Alrø kommer dog ikke med. Sladder er helt udelukket. Det samme er beklagelser eller hvis folk vil rakke ned på noget. Det må de komme af med andre steder.
FJERN BÅDENE
Men indlæg i Alrø-avisen kan godt skabe debat. F.eks. rummer den seneste nogle få linjer fra Gylling-Alrø menighedsråd, der gør opmærksom på, at der på stranden i Sønderby ligger flere både, som ikke har været ude at sejle i lang tid – og ejerne bliver bedt om at få dem fjernet før sommer, så stedet ikke bliver en losseplads. Grunden hører til kirken.
Flere beboere blev halvsure, og det kom til udtryk på Facebook.
OP PÅ KØLESKABET
Man kan spørge, om der overhovedet er brug for en papiravis, når øen har egen Facebook-gruppe (Aktiv Alrø) og hjemmeside (som du kan se her).
Men der er brug for Alrø-avisen, mener de to redaktører. For det første er der beboere, der ikke er på nettet – som end ikke ejer PC eller tablet. For det andet kan de begge se, at avisens kalender bliver sat op på køleskabsdørene rundt om på øen.
Så de fortsætter, og avisen vil blive bragt ud til alle postkasser med cykelbud efter sommerferien. Og en stak vil blive lagt i både forsamlingshuset og i kirken, så også Alrøs gæster kan orientere sig om tilbud og aktiviteter.