Fyld branddammen op, fjern ukrudt og utøj, jævn jorden og spred græs- og masser af blomsterfrø, sæt borde og bænke frem sammen med legeredskaber og voila, – landsbyen Falling har egen folkepark for billige penge.
Branddamme uden andet liv end rotter og myg har længe været et problem i både Amstrup og Falling. Og beboerne har i årevis ønsket dem fjernet. Ønsket blev fremsat direkte første gang i 2010.
KOMMUNENS EGET IDÉKATALOG
Det er ikke kun landsbyernes beboere, der kan se, at branddammene kan omdannes til fælles rekreative områder.
I kommunens eget ”Idekatalog Natur og Miljøprojekter” fra 2016 – som er en revideret udgave af et tidligere katalog – nævnes, at branddammene kan ændres til grønne områder til gavn for landsbyernes beboere.
I oktober 2019 kom endnu et revideret idé-katalog. Igen med forslag til at fjerne branddammene. Så snakken om de kedelige vandhuller er ikke af ny dato. Heller ikke på Rådhuset.
UINTERESSANTE VANDHULLER
I 2019-kataloget hedder det om branddammene:
”De ligger i landsbyerne som relativt uinteressante vandhuller, gerne omgivet af hegn og stejle brinker”.
Og teksten fra 2016-kataloget gentages: ”Der er mulighed for at renovere de af dammene, som indeholder muligheder for at kunne fungere som et rekreativt gadekær i lokalsamfundene, og fungere som levested for et naturligt dyre- og planteliv”. Forvaltningen indstiller, at ”under forudsætning af interesse og opbakning fra lokale borgere, indstiller forvaltningen projektet til A- prioritet”.
“ERSTATNINGSNATUR“
Når en branddam har større vandspejl end 100 kvadratmeter, er den som udgangspunkt omfattet af naturbeskyttelseslovens paragraf 3. Loven beskytter bl.a. søer, moser og vandløb.
Branddammen i Falling er omkring 200 kvadratmeter, og er altså beskyttet gennem paragraf 3. Men der skal jo være noget liv at beskytte.
Uanset om der er liv i det grumsede vand i branddammene eller ej, så skal der ske ”nyetablering af erstatningsnatur”, som det hedder i forvaltningssproget, hvis vandhullet skal sløjfes.
I Amstrup har Brandbygegård tilbudt at udgrave to erstatningsvandhuller. Gården havde allerede udgravet den store ”Sørens sø”, der nu har et rigt dyre- og planteliv. Men den kunne ikke indgå i branddam-regnskabet. Næh nej – det skal være nye vandhuller.
EN KOMMUNAL BIOLOG SKAL NIKKE
I Falling har en lodsejer søgt om at oprette et mini-vådområde til afvanding af markjord, og han er villig til at hjælpe med at få etableret erstatningsvandhul for branddammen. Men det skal godkendes af kommunen.
Forvaltning vil også sende en biolog ud for at undersøge, om det virkelig kan passe, at der ikke er hverken dyre – eller planteliv i det beskidte vand.
Danmarks Naturfredningsforening i Odder har ellers lovet at medvirke til at få branddammen fjernet, og begrundelsen er, at den er i en så dårlig forfatning, at den ikke har værdi som leveområde for dyr og planter. Men det er ikke nok for forvaltningen.
Der er nu dannet et udvalg med deltagelse af Lokalrådet, Danmarks Naturfredningsforening, Odder kommune og fem beboere fra Falling. Det skal arbejde videre med planen for brug af området, og også skaffe penge til at få arbejdet gjort.
På landet skal man nemlig selv skaffe pengene, hvis man vil have en mini-folkepark midt i en landsby.