Banko i teltet, pentanque-turnering, legeland for børn på pladsen og legeland for voksne med bar, mad og musik i teltet. Det er bare lidt af det, Gylling Byfest byder på fra torsdag d. 16. til lørdag d. 18. juni.
Efter en Corona-pause på to år, er byfesten nu tilbage for fuld udblæsning – arrangeret af lokale frivillige kræfter, der i forskellige udvalg sørger for aktiviteterne, for musikken, for maden og for baren.
Det økonomiske overskud fra de tre dage, går i en fælles pulje og kommer tilbage til foreninger og aktiviteter i landsbyen.
Men det handler ikke kun om penge. Det handler også om, at byfesten er med til at skabe sammenhold og følelsen af fællesskab i den lille landsby. Og for tilflyttere er det en god mulighed for at lære andre at kende. Både at deltage og være med i arbejdet, når det hele skal forberedes.
GODE OPLEVELSER
John Theilgård er med i byfestens styregruppe. Han flyttede til Gylling i 2015 og kendte ikke et øje. ”Jeg gik ind i arbejdet, fordi det var alle tiders mulighed for at få et lokalt netværk, for at lære folk at kende, og også få en masse gode oplevelser ved at deltage i festen”, siger han. ”Alle aldersgrupper skal have gode oplevelser. Det gælder for både børn og voksne, og det lægger vi virkelig vægt på”. John har tidligere været med til at tilrettelægge Tunøfestivalen.
MANGLER IKKE FRIVILLIGE
Færre deltager i frivilligt arbejde i foreninger efter Corona-nedlukningen, fortæller medierne os.
”Det synes jeg nu ikke, vi har mærket”, siger John. ”Selvfølgelig er det Tordenskjolds soldater – specielt når vi skal begynde forberedelserne. Men så dukker nye deltagere op, og når de bliver godt modtaget, kommer de igen. Det handler – også – om gode oplevelser”.
I løbet af byfestens tre dage, skal der bruges mange frivillige til de forskellige vagter af et par timers varighed. ”Jo, skemaet kan da godt se lidt tungt ud. Men det lykkes jo altid at få alle opgaver løst. De er tidsbegrænsede, meget konkrete og der er åbenlyst brug for en indsats. Det får mange til at sige ja til at tage f.eks. en vagt i baren – eller til at rydde op et par timer”.
FORENINGERNE MANGLER KOMMUNAL OPBAKNING
Byfesten satser på det lokale. Alle drikkevarer kommer fra Brugsen. Og maden til fællesspisningen i teltet lørdag aften kommer fra Møllegården på Alrø.
”For os handler det igen om det lokale sammenhold”, siger John. ”Vi skal støtte alt det, vi har på landet. Alt det, vi kan være stolte af”.
Han mener, at kommunalbestyrelse og forvaltning burde bakke mere op om det frivillige arbejde.
”Odder kommune priser jo det frivillige arbejde”, siger John Theilgaard. ”Og med rette, for uden de frivillige var der hverken kultur eller sport. Derfor burde kommunen stille hjælp til rådighed, så vi ikke skal bøvle med en masse bureaukrati og administration men kan koncentrere os om at skabe de gode oplevelser”.
”VI ER HVERKEN BOGHOLDERE ELLER TEKNOKRATER”
Byfestens styregruppe, der skal få det hele til at hænge sammen, har – som de frivillige bag Hads Herreds Rockfestival – har måttet bruge et utal af timer på beskrivelser og ansøgninger om stort og småt. Og de har ikke noget sted kunne få hjælp til at klare arbejdet – eller få en liste med de nødvendige ansøgninger. Der bliver bare ved at dukke nyt op.
”Vel skal sikkerhed og den slags da være i orden”, siger John. ”Det anfægter ingen. Men det er lidt meningsløst, at vi skal sende ansøgninger afsted, der fylder 13 sider. Vi er hverken bogholdere eller teknokrater. Vi er mennesker med vidt forskellige erhverv, der bare gerne vil yde en indsats for at gøre vores lokalsamfund til et endnu bedre sted at bo”.
Den indsats begynder torsdag med det store banko i teltet. Fredag åbner byfesten for alvor med orienteringsløb for børn og åbning af legeland, fællesspisning med helstegt pattegris og musik i teltet. Og lørdag fortsætter det hele med petanque-turnering og fodboldturnering, strik og drik i Møllen, hvor der er mulighed for at prøvesmage masser af hvidvin, underholdning for børn med trylleshow og ballonkunst. Børn kan også tage forældre og bedsteforældre med til 10 sjove konkurrencer, hvor det bl.a. gælder sækkevæddeløb og tovtrækning. Fællesspisning og musik i teltet slutter festen af lørdag aften. Tilbage er så kun oprydningen søndag. Også den tager frivillige sig af.
(HER kan du læse hele programmet)