Ned ad en bumpet markvej i Ondrup – helt nede i bunden, hvor vejen ender, ligger en nedlagt gård. Bygningerne har kendt bedre dage, for den nye ejer var kun interesseret i at få jorden. Men der er stadig liv på gården, for Save-Niels – hvis fulde navn er Niels Ejnar
Petersen – har lejet udhuse til værksted. ”Her generer larmen ingen”, siger han. Og det larmer virkelig, når motorsaven hvinende skærer sig ind i træet for at skabe ørne, heste, fantasifigurer….Så meget at det næppe ville blive accepteret hjemme i bindingsværk-huset på Bilsbækvej ved siden af den gamle præstegård. Her har han lige om lidt – nemlig 1. april– boet sammen med familien i 25 år.
LYTTER TIL KØBERNE
I det kolde værksted hænger en hvid tavle: Tre heste, ko, kalv, får…
Bag ordene i de tre rækker gemmer sig tre ordrer – to til børnehaver og en til en legeplads. Og det hele skal være klar 1. april, så der skal fart på.
Men han arbejder ikke kun i værkstedet. Han tager også ud og laver skulpturerne hos køberne. ”Hvis de f.eks. har fået fældet træer, så kan stubben blive til en skulptur – det samme kan det træ. der blev fældet.
”Folk ved altid, hvad de gerne vil have træet forvandlet til. Og jeg bruger meget tid på at lytte til folks ønsker, så de får, hvad de gerne vil have i deres haver, eller hvor skulpturen nu skal stå”, siger Niels.
MUSEUM FOR MOTORSAVE
Der er ikke så mange træ-skulpturer i værkstedet. For de fleste er afleveret hos kunderne.
Men hans værksted er fyldt med motorsave i alle størrelser. Og på nogle reoler står de side ved side udelukkende af mærket husqvarna. ”Det er en slags museum”, siger Niels. ”Målet er, at få et eksemplar af alle firmaets save – og at de fungerer. Fungerer de ikke, er det ikke sjovt at have dem”.
Alle hans save er i orden. Hver lille tand i kæderne bliver slebet, så den er skarp og klar til at skære sig ind i træ.
BEDSTEFARS LOMMEKNIV
Save-Niels begyndte at arbejde med små træ-figurer, da han var 10 år. De lignede lidt de figurer Emil fra Lønneberg snittede, når han gemte sig i værkstedet for den arrige far.
”Jeg fik min bedstefars lommekniv, og så begyndte jeg at snitte i pinde. Min mor var en tålmodig sjæl, for jeg sad i stuen og snittede, så spånerne fløj. Efter et par år fik jeg et billedskærerjern, og så var det ikke længere kun pinde, jeg kunne snitte”.
FRA SKOV I NORDJYLLAND TIL ØRTING
Han kommer fra Horsens og mødte sin kone på Statsskolen, hvor de begge gik. Efter gymnasiet blev han uddannet skovfoged – eller skov- og landskabsingeniør, som det hedder nu, fordi skovfoged ikke er en beskyttet titel, så det kan enhver kalde sig.
Han underviste på AMU-Center i Nordjylland i fire år, og i den tid boede familien midt i skoven.
Da Save-Niels skiftede job og begyndte at undervise på Jordbrugets Uddannelsescenter i Beder, ville de ikke bo i en stor by – men heller ikke bo så isoleret som i Nordjylland. Så de kiggede på hus i landsbyer, og valget faldt på huset på Bilsbækvej i Ørting, og her har de boet i 25 år. Hans kone var souschef i børnehaven Blæksprutten, da den eksisterede på Havrevænget. Nu leder hun en børnehave i Skovby.
”Vi flytter ikke”, siger han. ”Vi befinder os rigtig godt i Ørting”.
KONKURRENCER I UDLANDET
Og 25-års jubilæet med huset er ikke det eneste kommende jubilæum. Til februar har han undervist i Beder i 25 år. De seneste syv år dog på nedsat tid.
Han er kun fuld tid på skolen fra 1. oktober til 1. april. Den anden halvdel af året kan han arbejde med skulpturerne, men også deltage i forskellige konkurrencer. De har bragt ham til Canada, til mange stater i USA og flere lande i Europa.
”Når jeg skal flyve, kan jeg ikke have mine egne save med. Så låner jeg mig frem. Men når det er muligt at køre, pakker jeg bilen med 30 save, og tager afsted. Så er det min tur til at låne ud til dem, der ikke kunne få en motorsav med i håndbagagen på et fly”.
BLOKHUS-FESTIVAL
Men han arrangerer også selv Blokhus Festival, hvor træskærer-kunstnere kommer hver sommer. De har et tema, og skal så forvandle en 200 år tonstung egestamme til en skulptur, der er deres fortolkning af temaet. Sidste sommer var det ”vilde vikinger” – denne sommer er det ”eventyrlige filmfigurer”.
Deltagerne får rejse og ophold betalt + honorar for deres skulptur, som så bagefter stilles op i Skulpturparken. Masser af mennesker kigger på, mens de arbejder. På samme tidspunkt skabes figurer af sand og af sten.
ARRANGERER KURSER
Hvis du går rundt med en indre træskulptur-kunstner, men har svært ved at få den ud, holder Save-Niels også kurser. De foregår i hans værksted på et hold med otte deltagere en weekend, og med overnatning er i telt eller shelter hjemme i haven på Bilsbækvej.
Han er altså også kursusarrangør – foruden at være lærer, skulptør og festivalarrangør. Og det hele begyndte, da han som 10-årig knægt arvede bedstefars lommekniv. Den afstak kursen for hans liv.
Her kan du se mange flere af Niels Ejnar Petersen’s træ-skulpturer.