Budgetlægning på tro og en finger i luften

“Vi havde jo fået et tal fra forvaltningen, at cykelstien til Gylling ville koste 8 mio kr. Det var politikerne, der sagde, den ville koste 5 millioner”.
Sagde Marianne Hundebøll, SF, da byrådet havde debat om den efterhånden berømte cykelsti mellem Ørting og Gylling, som under valgkampen blev lovet klar i 2019.
Prisen for den vil blive mellem 9,3 millioner. Og det er en overraskelse for politikerne. De forventede, den ville koste 5 millioner.
På byrådsmødet fik vi et indblik i, hvordan de nåede frem til det beløb – og også indblik i hvordan de lægger budget. 


FINGEREN I LUFTEN
Den konservative Niels Rosenberg sagde:
”Jeg kan huske for 18 – 20 år siden – da lavede Gylling Borgerforening et forslag om at lave en cykelsti fra Gylling til Ørting, og da fik vi at vide, at det ville koste mellem 8 og 9 millioner at lave en på begge sider af vejen. Og jeg kan huske, at da vi havde budgetforhandlingerne var der nogen, der sagde, hvis vi nu er smarte, så laver vi kun på den ene side af vejen, så koster den nok ikke så meget”.
Og han fortsatte:
”Vi burde være gået tilbage til forvaltningen og have fået dem til at beregne, hvad det ville koste at lave cykelstien i den ene side af vejen. Det gjorde vi ikke. Vi satte fingeren i luften og sagde, det koster nok 5 millioner”.

INGENIØRERNES SKYLD
Og da formanden for udvalget for Teknik-, Miljø og Klima, Ole Lyngbye Pedersen (V), som den første havde ordet, var det ”tro”, der afgjorde beløbet til cykelstien:
”Da vi lavede budget her sidste år, havde vi en tro på, at den nok kunne laves for 5 mio kr. Det viser sig – efter at der har været nogle ingeniører til at kigge på det – at det holder altså ikke vand, da det bliver tæt på det dobbelte”.
Men som Marianne Hundebøll understregede – politikerne havde fået beregningerne. Så måske skulle de have kigget lidt på ”nogle ingeniørers” beregninger, før de lavede budgettet.
På byrådsmødet blev også der snakket om ”mørke skyer” over kommunens økonomi. Og det er måske forståeligt.
Byrådets debat om cykelstien kan du se her