AF Inger Anneberg

Det er ukrudt, siger de fleste. Og i mange haver skal det væk – lugejernet kommer frem. Men det er planter af både navn og gavn, og i naturen findes endnu flere end i haverne. De er fyldt med vitaminer og mineraler, så her i foråret er det oplagt at finde planterne, plukke dem, tilberede dem og spise dem nu eller senere. Planterne koster ikke en krone. Men helt gratis er det ikke at udnytte dem – der skal bruges sukker, eddike og lidt krydderier, men det koster ikke meget, og måske har du det i køkkenet allerede.
SYLTNING AF KNOPPER FRA RAMSLØG
Et forslag, som kan udnyttes lige nu, er at plukke og sylte knopperne på ramsløg, før de springer ud – og hvis det er for sent, fordi de er sprunget i blomst, så kan man fint lave en pesto af både ramsløgblade eller bladene fra skvalderkål. For begge planter gælder det om at plukke de nyeste skud, de allermindste, sprøde friske blade.

Syltning af knopperne fra ramsløg foregår på samme måde som du for eksempel kan sylte de frø, som tallerkensmækkeren sætter. De friske knopper skylles og tørres på køkkenrulle. Hvis det er frø af tallerkensmækkere skal de have et drys salt mens de tørrer, men det behøver knopperne fra ramsløg ikke. Hvis du har to deciliter knopper fra ramsløg klar, skal du næste dag lave en lage ved at varme én dl fransk æbleeddike sammen med ½ dl vand og ½ dl rørsukker. Når sukkeret er opløst køles lagen ned – og så kan du tilsætte krydderier: 2 laurbærblade, 1 tsk. Korianderfrø, 8 hele peberkorn og lidt salt.
Glasset som de tørrede knopper kommes i, skal være skoldet og skyllet i atamon. Hæld syltelagen over knopperne og lad dem stå i køleskab i en uge før de klar til at være tilbehør til for eksempel fisk, kartoffelsalat eller kylling
PESTO AF BLADENE
Både blade af ramsløg og blade fra skvalderkål er fine at lave en pesto af, og pesto er lækkert tilbehør på et stykke brød eller til en pasta-ret.

Ingredienserne til pesto af ramsløg kan for eksempel være cashewnødder, parmesan, citron, olivenolie og salt og peber. Mængden afhænger af hvor mange blade du har plukket, men tre håndfulde blade til 3 spsk. olivenolie vil være fint. Kom det hele i en blender eller hak det med stavblenderen og smag til med salt og peber.

Når det gælder skvalderkålene, kan bladene suppleres med hvidløg (det er ikke aktuelt med ramsløg som i den grad smager og dufter af løg i forvejen). Derudover kan pesto af skvalderkål også rumme græskarkerner, citron, lidt honning samt selvfølgelig olie. Som med ramsløg skal det hele blendes til den ønskede konsistens. Lige nu er der også løgkarse i mange skove, en smuk blomst, som er fin i blanding med skvalderkål. Det samme er nye skud fra brændenælder. Altså masser af muligheder for – næsten gratis – at lave sin egen pesto.
I øvrigt, livet er for kort til at ærgre sig over skvalderkål i haven. Husk at når de blomstrer så er de rene insekt magneter og sjældent er der set en blomst så fin som den blonde-tynde, hvide blomst på skvalderkålene. Og løgkarsen, hvis du har den i haven – jamen den tiltrækker sommerfuglen aurora, og smukkere sommerfugl kan ingen ønske sig.
HYLDEBLOMSTERNES SAFT

Hen i juni kommer en mulighed for at plukke fra de blomstrende hyldetræer og det kan blive meget vanedannende at lave saft af blomsterne. Klip stilkene af – men skyld dem ikke, ryst dem bare for smådyr. Mængden af vand og sukker skal stå i forhold til mængden af blomster. På Valdemarsro.dk skriver de 1,5 liter vand, 700 gram sukker og tre økologiske citroner til 30 hyldeblomster (skærmene). Dertil citronsyre. Når vand og sukker er opløst, kan man tilsætte citronsyre og fintrevet skal samt citronsaft. Hæld det ud over blomsterne så de er dækkede og lad det stå og trække et par dage. Si saften gennem et klæde og hæld det direkte på rene flasker eller i isterningebakker. Hvor meget det skal blandes er en smagssag men det er en fantastisk drik i forsommeren – og så kan den jo også fryses ned.
FRITEREDE HYLDEBLOMST-PANDEKAGER
De fine skærme, denne gang MED stilke, kan også friteres i en pandekagedej. Lav dejen som du normalt ville lave dej til pandekager. Varm olie i en gryde. Dyp hyldeblomst-skærmene i pandekagedejen ved at holde fast i stilken. Dyp derefter blomsterne med dejen ned id en varme olie. Fritér hyldeskærmene til de ser sprøde og gyldenbrune ud. Serveres straks – gerne med lidt is til. Blomsternes lidt syrlige smag kombineret med pandekagernes sødme er en meget særlig oplevelse- måske rigeligt for smagsløgene én gang om året men denne ene gang er det hele værd.
MÆLKEBØTTEN

Og til sidst mælkebøtten. Hvis du fjerner den fra din græsplæne eller andre steder for at smide den ud, kasserer du A- og C‑vitaminer i massevis. Så stik gerne planten, som det hedder. Men brug den. Og når du møder den i naturen, tag den med hjem. Også roden. Det hele kan bruges i salater. Eller i stuvninger. Den kan for nogle mennesker være lidt bitter, men har du det sådan, kan du før du kommer den i middagsmaden, blanchere den i kogende vand tilsat et skvat eddike. Det tager bitterheden.
Men pas på med at samle i grøftekanter tæt på en dyrket mark. Du ved aldrig, hvilke sprøjtemidler der kan være brugt.