KORT NYT

PÅSKEUDSTILLING

Skærmbillede 2025 04 06 112647

Smyk­ker, små glas-for­års­blom­­ster, påske­kyl­lin­ger i alle for­å­rets far­ver. Det hele kan købes i Gal­le­ri­et på Den Gam­le Sta­tion i Ørting, når Dort­he Bent hol­der påskeud­stil­ling næste wee­kend mel­lem kl. 10 og kl. 16 både lør­dag og søn­dag. Også hen­des brugs­kunst som glas og fade i malet glas er til salg. Som altid invi­te­rer hun også en anden kunst­ner til at udstil­le. Den­ne gang er det Jet­te Mat­hi­slund, som kom­mer med male­ri­er og ler­skul­p­tu­rer. (læs mere her)

REFERATER

Referat 1

Refe­rat af Lokal­rå­dets gene­ral­for­sam­ling 20.03. er nu lagt ind under ”Lokal­råd og for­e­nin­ger”. Her fin­der du også refe­ra­ter af besty­rel­ses­mø­de­r­ne, hvis du som bebo­er i Ørting, Fal­ling, Ålstrup eller Amstrup skul­le få lyst til at føl­ge med i rådets arbej­de.  
 

TORONTOLYS HORSENSVEJ

Skærmbillede 2024 12 11 140018

Udval­get for kli­ma og plan har nik­ket ja til, at der skal laves en fod­gæn­ger­over­gang med tor­on­to­lys på Hor­sens­vej, så det bli­ver mere sik­kert at kom­me over vej­en til køb­mand og bus­stop. Læs mere her:   https://​oer​ting​po​sten​.dk/​f​o​r​v​a​l​t​n​i​n​g​e​n​ – ​a​n​b​e​f​a​l​e​r​ – ​a​t​ – ​u​d​v​a​l​g​e​t​ – ​n​i​k​k​e​r​ – ​j​a​ – ​t​i​l​ – ​f​o​d​g​a​e​n​g​e​r​o​v​e​r​g​a​n​g​ – ​p​a​a​ – horsensvej/

EFTERFORSKNING ER FÆRDIG

Poli­ti­et er fær­dig med at efter­for­ske sagen om ulov­lig fæld­ning af mere end 100 træ­er. Nu er det op til ankla­ge­myn­dig­he­den, hvad der vide­re skal ske. Det oply­ser TV2 Østjyl­land.
Det er åben­bart kun i kri­mi­nal­ro­ma­ner, ankla­ge­ren føl­ger poli­ti­et fra begyndelsen. 

TILLYKKE TIL HUNDSLUND

For tred­je år i træk løber Hund­slund med før­ste­præ­mi­en i Lokal­dy­sten. Anden præ­mi­en går til Rand­lev-Boul­­strup og tred­je­præ­mi­en til Sak­sild. Præ­mi­er­ne over­ræk­kes i Hund­slund Hal­len kl. 17 – med taler af udvalgsformænd.

Til­lyk­ke til de tre lokal­sam­fund. Også lidt ØV. For på trods af det fine frem­mø­de ved Hal­len 10. sep­tem­ber, end­te Ørting Fal­ling på sid­ste­plad­sen. Men i det mind­ste var det en sjov for­mid­dag. Børn, hunde og voks­ne i alle aldre hyg­ge­de sig.

Ny anløbs­bro på Alrø

Cykel­fær­gen mel­lem Alrø og Hjar­nø får en ny anløbs­bro næste år. Kom­mu­nal­po­li­ti­ker­ne har på det nye bud­get afsat 1,2 mil­li­o­ner kro­ner til pro­jek­tet på øens syd­spids.
Vin­te­r­ens storme øde­lag­de bro­en, og det før­te til for­sin­kel­ser. Fær­gen skul­le være begyndt at sej­le i påsken, men vi kom helt frem til 18. maj, før bro­en var repa­re­ret og sejlad­sen kun­ne begyn­de. Men den peri­o­de, hvor fær­gen sej­ler, er udvi­det i år. Frem til 30. sep­tem­ber sej­ler fær­gen hver dag – og fra 5. – 20. okto­ber sej­ler den wee­kend. Det bety­der, at hvis man har lyst, er der to wee­ken­der i sko­ler­nes efter­års­fe­rie, hvor man kan tage en tur til Hjar­nø. Bil­let­ter kan bestil­les her.

BYVANDRING

Engang kun­ne man i Ørting hand­le hos slag­ter, bager og fire køb­mænd, få repa­re­ret cyk­len, købe slik og også fin­de meter­va­rer til den nye kjo­le, der skul­le syes – måske til festen på hotel­let. Man­ge af dis­se små for­ret­nin­ger lå på Hor­sens­vej. De eksi­ste­rer ikke læn­ge­re, men huse­ne lig­ger der sta­dig.
29. sep­tem­ber kl. 13 – 15 har Kul­tur­Hub Odder arran­ge­ret en lands­byvan­dring, hvor Finn Ernst, der boe­de i Ørting som barn og ung, vil for­tæl­le om men­ne­sker og butik­ker. Turen begyn­der ved den gam­le sta­tion og slut­ter ved Min Køb­mand Ørting, hvor der er kaf­fe og kage. Det koster 20 kr. at del­ta­ge. Til­mel­ding her.

ENDELIG!

Efter måne­ders for­be­re­del­se og istand­s­æt­tel­se af butik­ken, er det nu gan­ske vist – Min Køb­mand Ørting åbner tors­dag den 5. sep­tem­ber kl. 10. Lige nu bli­ver de man­ge, der har teg­net sig for et øko­no­misk bidrag rin­get op: Det er tid til at beta­le. Bebo­er­ne har til sam­men bidra­get med mere end 600.000 kr.

NYT ASFALT  VEJ

Asfal­ten på vej­en mel­lem Ørting og Odder har læn­ge været nød­li­den­de. Mildt sagt. Men nu kom­mer hjæl­pen. Et nyt vil asfalts­lid­lag vil bli­ve lagt på, når det gam­le lag er fræ­set af.
Arbej­det begyn­der 19. juni. Det varer til og med 5. juli, hvis alt går efter planen. 

DET BLEV TIL 3.803 KM

Igen i år vandt Hund­slund lokal­dy­sten. På 2. plad­sen kom Sak­sild, som var med for før­ste gang i år. Gyl­ling snup­pe­de 3. plad­sen og Ørting-Fal­ling blev num­mer fire.

Alt i alt fik kon­kur­ren­cen bor­ge­re i de fire lands­by­er til at løbe, gå og cyk­le 3.803 km.

PROGRAMMER FOR DEN NYE SÆSON

Liter­vis af kaf­fe, kort­spil, bræt­spil, fored­rag, udflug­ter, fæl­les­spis­ning….
Dan­ske Seni­o­rers og Tors­dags­klub­bens pro­gram­mer for den kom­men­de sæson rum­mer gode ople­vel­ser for områ­dets “grå guld”.
Beg­ge pro­gram­mer er nu lagt ind under Lokal­råd og for­e­nin­ger. Som sæd­van­ligt fore­går det i Sog­ne­hu­set på Bils­bæ­kvej i Ørting.

THEJSEN FORLADER FONDEN ØRTING

Dit­te-Marie Thej­sen for­la­der job­bet som vice­for­stan­der på Fon­den Ørting for at bli­ve skole­le­der på Åsko­len, frisko­len i Hør­ning. Hun har arbej­det på opholds­ste­det i mere end 10 år.
Åsko­len har 150 ele­ver fra 0. – 7. klas­se, og en af Thej­sens opga­ver bli­ver at arbej­de med en over­byg­ning. Hun er uddan­net lærer fra Den Frie Lærer­højsko­le. Uddan­nel­sen er spe­ci­elt mål­ret­tet frisko­ler, efter­sko­ler og højskoler.

LOKALRÅD

Hvis du vil vide, hvad Lokal­rå­det for Ørting-Fal­ling arbej­der med for tiden, kan du ori­en­te­re dig i de møde­re­fe­ra­ter, der er lagt ind under ”Lokal­råd og for­e­nin­ger”.
Her fin­der du alle refe­ra­ter fra i år – og også fra de sid­ste par år. Nåe­de du ikke gene­ral­for­sam­lin­gen, kan du sam­me sted fin­de beret­ning, refe­rat og regnskab.

LUK IKKE DE TRÆNGENDE IND

Hvis det rin­ger på døren og frem­me­de beder om lov til at bru­ge dit toilet, skal du ikke luk­ke de træn­gen­de ind. For når de går igen, mang­ler du fle­re gen­stan­de. Den ene er en kvinde.

Det har ældre bebo­e­re i Gyl­ling ople­vet, da de var ven­li­ge mod de frem­me­de. Ven­lig­he­den blev ikke gen­gældt. Så glem med­men­ne­ske­lig­he­den – luk og lås døren. Ring til din nabo eller en anden, hvis de bli­ver uden for.

GENERALFORSAMLING

Alle over 16 år, som bor fat i Ørting-Fal­ling Sog­ne, er med­lem­mer af Lokal­rå­det. Også selv om de hver­ken har udfyldt en blan­ket eller betalt kon­tin­gent, som ellers er det almin­de­li­ge, når man bli­ver med­lem af en for­e­ning.  De kan møde op til gene­ral­for­sam­lin­gen og stem­me. Det­te års gene­ral­for­sam­ling fin­der sted d. 29. marts kl. 19 – 21.30 hos Dine­sen i Fal­ling. Lokal­rå­det har eksi­ste­ret siden okto­ber 2014 og skal være områ­dets kon­takt til kom­mu­nal­be­sty­rel­se og for­valt­ning.  Hvis du vil se, hvad rådet arbej­der med, så find alle møde­re­fe­ra­ter på Lokal­po­sten under Lokal­råd og foreninger.

De gra­tis glæ­der 2: Find plan­ter­ne i natu­ren – og spis dem. Nu eller senere.

AF Inger Anneberg

494815095 580462698400292 5712994190165381837 n

Det er ukr­udt, siger de fle­ste. Og i man­ge haver skal det væk – luge­jer­net kom­mer frem.  Men det er plan­ter af både navn og gavn, og i natu­ren fin­des end­nu fle­re end i haver­ne. De er fyldt med vita­mi­ner og mine­ra­ler, så her i for­å­ret er det oplagt at fin­de plan­ter­ne,  pluk­ke dem, til­be­re­de dem og spi­se dem nu eller sene­re. Plan­ter­ne koster ikke en kro­ne. Men helt gra­tis er det ikke at udnyt­te dem – der skal bru­ges suk­ker, eddi­ke og lidt kryd­de­ri­er, men det koster ikke meget, og måske har du det i køk­ke­net allerede.

SYLTNING AF KNOPPER FRA RAMSLØG

Et for­slag, som kan udnyt­tes lige nu, er at pluk­ke og syl­te knop­per­ne på ramsløg, før de sprin­ger ud – og hvis det er for sent, for­di de er sprun­get i blomst, så kan man fint lave en pesto af både ramsløg­bla­de eller bla­de­ne fra skval­der­kål. For beg­ge plan­ter gæl­der det om at pluk­ke de nye­ste skud, de aller­mind­ste, sprø­de fri­ske blade.

494856651 975942924753076 7939025039469055066 n

Sylt­ning af knop­per­ne fra ramsløg fore­går på sam­me måde som du for eksem­pel kan syl­te de frø, som tal­ler­kens­mæk­ke­ren sæt­ter. De fri­ske knop­per skyl­les og tør­res på køk­ken­rul­le. Hvis det er frø af tal­ler­kens­mæk­ke­re skal de have et drys salt mens de tør­rer, men det behø­ver knop­per­ne fra ramsløg ikke. Hvis du har to deci­li­ter knop­per fra ramsløg klar, skal du næste dag lave en lage ved at var­me én dl fransk æble­ed­di­ke sam­men med ½ dl vand og ½ dl rør­suk­ker. Når suk­ke­ret er opløst køles lagen ned – og så kan du til­sæt­te kryd­de­ri­er: 2 laur­bær­bla­de, 1 tsk. Kori­an­der­frø, 8 hele peber­korn og lidt salt.

Glas­set som de tør­re­de knop­per kom­mes i, skal være skol­det og skyl­let i ata­mon. Hæld syl­tela­gen over knop­per­ne og lad dem stå i køle­skab i en uge før de klar til at være til­be­hør til for eksem­pel fisk, kar­tof­fel­sa­lat eller kylling

PESTO AF BLADENE

Både bla­de af ramsløg og bla­de fra skval­der­kål er fine at lave en pesto af, og pesto er læk­kert til­be­hør på et styk­ke brød eller til en pasta-ret.

494813035 1029463668708207 261824803052287982 n

Ingre­di­en­ser­ne til pesto af ramsløg kan for eksem­pel være cas­hew­nød­der, par­mesan, citron, oli­veno­lie og salt og peber. Mæng­den afhæn­ger af hvor man­ge bla­de du har pluk­ket, men tre hånd­ful­de bla­de til 3 spsk. oli­veno­lie vil være fint. Kom det hele i en blen­der eller hak det med stavb­len­de­ren og smag til med salt og peber.

Anthocharis cardamines 280405 1

Når det gæl­der skval­der­kå­le­ne, kan bla­de­ne sup­ple­res med hvid­løg (det er ikke aktu­elt med ramsløg som i den grad sma­ger og duf­ter af løg i for­vej­en). Der­u­d­over kan pesto af skval­der­kål også rum­me græskar­ker­ner, citron, lidt hon­ning samt selv­føl­ge­lig olie. Som med ramsløg skal det hele blen­des til den ønske­de kon­si­stens. Lige nu er der også løg­kar­se i man­ge sko­ve, en smuk blomst, som er fin i blan­ding med skval­der­kål. Det sam­me er nye skud fra bræn­de­næl­der. Alt­så mas­ser af mulig­he­der for – næsten gra­tis – at lave sin egen pesto.

I øvrigt, livet er for kort til at ærg­re sig over skval­der­kål i haven. Husk at når de blom­strer så er de rene insekt mag­ne­ter og sjæl­dent er der set en blomst så fin som den blon­de-tyn­de, hvi­de blomst på skval­der­kå­le­ne. Og løg­kar­sen, hvis du har den i haven – jamen den til­træk­ker som­mer­fug­len aur­ora, og smuk­ke­re som­mer­fugl kan ingen ønske sig.

HYLDEBLOMSTERNES SAFT

494866797 1247694863353528 1801116968454416313 n(1)

Hen i juni kom­mer en mulig­hed for at pluk­ke fra de blom­stren­de hyl­de­træ­er og det kan bli­ve meget vanedan­nen­de at lave saft af blom­ster­ne. Klip stil­ke­ne af – men skyld dem ikke, ryst dem bare for små­dyr. Mæng­den af vand og suk­ker skal stå i for­hold til mæng­den af blom­ster. På Val​de​mars​ro​.dk skri­ver de 1,5 liter vand, 700 gram suk­ker og tre øko­lo­gi­ske citro­ner til 30 hyl­de­blom­ster (skær­me­ne). Der­til citron­sy­re. Når vand og suk­ker er opløst, kan man til­sæt­te citron­sy­re og fin­tre­vet skal samt citrons­aft. Hæld det ud over blom­ster­ne så de er dæk­ke­de og lad det stå og træk­ke et par dage.  Si saf­ten gen­nem et klæ­de og hæld det direk­te på rene fla­sker eller i ister­nin­ge­bak­ker. Hvor meget det skal blan­des er en smags­sag men det er en fan­ta­stisk drik i for­som­me­ren – og så kan den jo også fryses ned.

FRITEREDE HYLDEBLOMST-PANDEKAGER

De fine skær­me, den­ne gang MED stil­ke, kan også fri­te­res i en pan­de­ka­ge­dej. Lav dej­en som du nor­malt vil­le lave dej til pan­de­ka­ger. Varm olie i en gry­de. Dyp hyl­de­blomst-skær­me­ne i pan­de­ka­ge­dej­en ved at hol­de fast i stil­ken. Dyp der­ef­ter blom­ster­ne med dej­en ned id en var­me olie. Fritér hyl­de­skær­me­ne til de ser sprø­de og gyl­den­bru­ne ud.  Ser­ve­res straks – ger­ne med lidt is til. Blom­ster­nes lidt syr­li­ge smag kom­bi­ne­ret med pan­de­ka­ger­nes sød­me er en meget sær­lig ople­vel­se- måske rige­ligt for smagslø­ge­ne én gang om året men den­ne ene gang er det hele værd.

MÆLKEBØTTEN

Standard maelkeboette

Og til sidst mæl­kebøt­ten. Hvis du fjer­ner den fra din græs­plæ­ne eller andre ste­der for at smi­de den ud, kas­se­rer du A- og C‑vitaminer i mas­se­vis. Så stik ger­ne plan­ten, som det hed­der. Men brug den. Og når du møder den i natu­ren, tag den med hjem. Også roden. Det hele kan bru­ges i sala­ter. Eller i stu­v­nin­ger. Den kan for nog­le men­ne­sker være lidt bit­ter, men har du det sådan, kan du før du kom­mer den i mid­dags­ma­den, blan­che­re den i kogen­de vand til­sat et skvat eddi­ke. Det tager bitterheden.

Men pas på med at sam­le i grøf­te­kan­ter tæt på en dyr­ket mark. Du ved aldrig, hvil­ke sprøjte­mid­ler der kan være brugt. 

KALENDER

430055848 1155687762373833 7550536042272722195 n

SPISEVENNER

Fri­ka­del­ler med ovns­teg­te kar­to­f­ler og mas­ser af brun sovs ven­ter Spi­se­ven­ner, når de mødes 20. maj kl. 12 i Ørting Hal­lens Café.

ER DER KANDIS

450941178 937186861784134 4702820865617174702 n

Fæl­les­spis­ning, hal­bal og kon­cert med Kan­dis. Det er, hvad Ørting Hal­lens Ven­ner byder på, når 550 men­ne­sker luk­kes ind i Hal­len 24. maj kl. 18.30

MORGENSANG

Så er der igen mor­gensang i kir­ken og fæl­les mor­gen­mad i Sog­ne­hu­set i Ørting 12. juni kl. 09.30 til kl. 11. Det er for alle i Fjordpastoratet.

BYFESTBANKO

492898548 1128145456019130 3854797337864990096 n

Der er plads til 150 børn og voks­ne, når døre­ne 12. juni kl. 18.30 åbnes til byfest­ban­ko i Gyl­ling For­sam­lings­hus. Men fra kl. 17.30 er gril­len tændt i går­den, så hvis man bry­der sig om pøl­ser med brød, er aftens­ma­den klaret.

IRSK MUSIK VED MØLLEN

495367888 1140886611411681 6736593094032905102 n

Det “irske band” O´Hein spil­ler ved Møl­len 14. juni fra kl. 20.30. Der er gra­tis adgang – men der er ikke man­ge sid­de­plad­ser. Kan man ikke hol­de til stå­en­de at rocke med til musik­ken, er det klogt at med­brin­ge en lil­le klapstol. 

FESTMINISTERIET SPILLER

Så skal der dan­ses i For­sam­lings­hu­set, når Fest­mi­ni­ste­ri­et 13. juni spil­ler fra kl. 20 til omkring mid­nat. Går­den bli­ver taget i brug, så det er muligt at sid­de ude og spi­se, når Pan­de­ka­ge­bi­len åbner kl. 18. Det koster gra­tis at del­ta­ge, men der er kun plads til 150 inden døre. Men går­den vil sta­dig være åben.