I morgen er det Helligtrekongers dag, og så er julen forbi, og i aften – Helligtrekongers aften – skal du spise de sidste rester af julesmåkagerne. Også dem der allerede er blevet lidt bløde. For så sikrer du godt vejr i år.
Julen varer nemlig kun 12 dage, så reelt er det først lille-juleaften, pynten skal findes frem – og i morgen skal den tages ned. Ganske vist en skidt regel for de forretningerne, der pynter op med lys og glitter allerede sidst i oktober, for at lokke kunderne til. Men 12 dage – hverken mere eller mindre.
Helligtrekonger er de tre vise mænd, der endelig 6. januar fandt Jesus og gav ham ”guld, røgelse og myrraskær”, som der står i “Et barn er født i Bethlehem”.
De gik efter den lysende stjerne. For sagnet fortalte, at når en ny stjerne kunne ses på himlen, var en konge født.
I kristendommen er de tre mænd gjort til konger – men det er der intet belæg for. Heller ikke for de navne, de fik: Caspar, Melchior og Balthazar.
Grundtvig har fortalt hele historien i ”Dejlig er den himmel blå” (hør den her, hvis du har glemt teksten)
KRUDT I LYSESTAGEN
Til den store helligdagsreform i 1770 var 6. januar en fridag. Men det fik Christian den 7. og Struense altså ødelagt med reformen. Men Helligtrekonger fejres stadig i kirkerne.
De gamle traditioner siger, at om aftenen den 5. januar – Helligtrekongers aften – skal de sidste julesmåkager spises. For så bliver det godt vejr i året, der kommer. Og der skal brændes lys i den tre-armede lysestage. Lidt krudt skal lægges i bunden af hver holder, og når lyset brænder helt ned, siger det BANG – og så er julen forbi.
I børnebogen ”Peters jul” fortælles om de tre lys – dog uden krudt.
Tre Lys har vi tændte – tænk en Gang !
for Kongerne, de, som bragte
Jesus-barnet en Julepresent;
vi ved det, for Faer har sagt det.
Her sidder vi ved vort lille Bord
og ser, hvordan Lysene brænde;
når de er slukkede, siger Moder,
at så er Julen til Ende.