I Dagli’Brugsens fredagsvideo på Facebook kan vi se ham løbe rundt i butikken, trække tilbud frem, reklamere for dem og smide lidt med poserne for til sidst at sætte tænderne i fredagskagen, og om det er en othellolagkage eller et studenterbrød – det er rasende godt. For så at slutte af med ”Husk det er genialt at handle lokalt”.
Hans navn er Nils Krogstrup. 1. september havde han arbejdet som uddeler i Dagli’Brugsen i Gylling i 13 år, og det kan vi takke hans kone for. Hun arbejdede i Brugsen, og da den på ét år havde haft tre forskellige uddelere, blev hun træt af det sjov. En dag ringede hun til Nils på hans arbejde som konsulent for Carlsberg og Tuborg og sagde: ”I morgen skal vi til samtale i Kvickly i Odder om at blive uddelerpar”. De fik jobbet – og har det stadig.
DU ER JO IKKE 25 ÅR..
Nils har et lille kontor bag ved lageret og postpakke-afdelingen. Det fungerer også som personalerum. På vej derind skal man forbi er bogskab, hvor kunderne kan låne en bog eller to. Det er Gylling Pensionistforening, der har fået det stillet op.
Det er ikke på kontoret, han opholder sig mest. Julepynten med en snemand og et grantræ står stadig på hylden og et glas med brændte mandler har plads på bordet. Uddeleren er mest at finde i butikken. Altid i skarp trav. ”Pas nu på, far – siger hans børn. Du er jo ikke 25 år længere”. Nej, han er snart dobbelt så gammel – 49 år. Men stadig i løb.
TRE MINUTTER PÅ CYKEL
Lis og Nils bor i Gylling sammen med deres fire børn. Dog er den ældste på 23 år lige flyttet hjemmefra for at gå i gang med en uddannelse – også han har slået sine folder i Brugsen.
Det er så nemt. Tre minutter på en cykel, og så er han på arbejde i den Brugs, der uden for har både legeplads til børnene og et lille minigolf-anlæg.
De fleste ville nok betakke sig for at bo og arbejde sammen 24 timer i døgnet. Men ”vi har været – og er – gode til at holde arbejde og privatliv adskilt”.
De er begge lokale – Lis er fra Odder og Nils fra Neder Randlev. Og de har begge arbejdet i Løvbjerg.
DET NÆRE ER OMDREJNINGSPUNKTET
Det nære er Gylling Brugsens omdrejningspunkt. Det spiller ind i alt og på alt.
”Vi har frie hænder”, siger Nils. ”Kvickly blander sig ikke, når vi holder os til retningslinjerne, som er, at vi skal være så lokale, som vi overhovedet kan være – vi skal sikre, at alt er vedligeholdt og også gerne tænke nyt, og så skal vi levere et lille overskud”.
Gylling Brugsen bakker derfor op om alle lokale begivenheder. Da cykelstien skulle løbes eller gås til, var der f.eks. kaffe og rundstykker til alle deltagere og vand til at slukke motions-tørsten. Og der er økonomisk støtte til foreninger.
20 PROCENT AF OMSÆTNINGEN EN FREDAG
At Kvicklys retningslinjer giver forretningen frie hænder, betyder bl.a. at 20 procent af omsætningen en dag kan gå til et lokalt projekt. Det er kommet Forsamlingshuset til gode. Og nu er det Børnehusets tur til at få 20 procent af omsætningen en fredag som hjælp til den nye legeplads.
Sammen med det tilskud, benzinselskabet giver for hver solgt liter ved Brugsen, donerer forretningen hvert år omkring 70.000 kr til foreninger og aktiviteter.
CORONA HAR VÆRET EN HJÆLPER
Men den holder også selv lokale arrangementer. F.eks. plantemarked og sidst i august ”Spis med Brugsen”. Dog ikke i år.
”Vi vidste ikke noget om Corona-restriktionerne, så vi ville ikke planlægge noget, vi kunne blive nødt til at aflyse igen”, siger Nils. ”Dertil kommer, at vi under nedlukningen har haft rigtig travlt. Her turde folk komme ind og handle – men de holdt sig fra de store supermarkeder. Så for os har nedlukningen under pandemien været et gode. Jeg håber så, at folk husker, at det er helt genialt at handle lokalt. For vores støtte til lokalsamfundet er afhængig af den lokale opbakning”.
EFTERSKOLEN
Det ærgrer ham, at en ny køkkenleder på Efterskolen har valgt at lægge alle indkøb uden for Gylling. Han vil helst ikke sige noget om det – foretrækker at snakke pænt om alle. Han vil dog godt medgive, at skiftet har betydet en nedgang i omsætningen, men skynder sig så at sige, at eleverne jo stadig køber ind i Brugsen – som om cola, sodavand, chips og bland selv slik kan opveje køkkentabet.
DER SKAL VÆRE PLADS TIL ALLE
Nils’s mantra er, at der skal være plads til alle. Og det er der i Gylling-Brugsen. Den tager – med et lidt forslidt nutids-udtryk – et socialt ansvar.
”Hvis en mand kun kan arbejde nogle timer et par gange om ugen, så skal det da kunne lade sig gøre. For det betyder noget for ham socialt, at komme ud blandt andre mennesker og føle sig nyttig”, siger Nils.
Også unge mennesker, som ikke har passet ind i skolen eller andre steder, får selvtilliden tilbage, når de i Brugsen får et ansvar og ikke bliver betragtet som et problem.
”Vi hjælper, hvor vi kan. Og der er plads til alle”, understreger Nils igen. ”Vi holder også lidt øje med folk. Er der f.eks. en af de faste kunder, som ikke har været her en dag eller to. Mange ældre mennesker kommer en lille tur i Brugsen hver dag. Måske skal de ikke købe andet end en liter mælk, men de får en lille snak og møder andre”.
BUTIKSRÅD OG ÅRSMØDE
Gylling-Brugsen har ikke en bestyrelse. ”En gang om året kommer Kvickly’s bestyrelse og hører, hvad vi laver. Og jeg kommer til møde i Odder. Vi holder et årsmøde, hvor 150 mennesker plejer at komme for at høre om arbejdet og planerne, og så har vi et butiksråd: Lokale folk som jeg kan sparre med og som har ideer. Det fungerer”, siger Nils.
Og Kvickly bakker op, så længe Brugsen er så lokal som muligt, leverer et lille overskud og så længe alt bliver holdt ved lige – og gerne fornyet.
49-årige Nils Krogstrup har ingen planer om at skifte arbejde. Tværtimod. Han hører til dem, der truer med at blive. ”Så længe vi har lokal opbakning, skal det nok gå. Det er lidt vigtigt, at folk vender tanken om, hvad Gylling ville være uden Brugsen. Det er jo sådan, at hvis noget forsvinder på landet, kommer det ikke igen. Så det er vigtigt at holde liv i både os og i Handelspladsen i Ørting. Der er rigelig plads til os begge”.
Når Kirsten finder tiden, bringer Lokalposten en artikel om hende og om Handelspladsen.