En ildsjæl fylder 80 år

Hvert år holder Maren Markussen julefrokost for Odders Falling-emigranter. Og hvert år finder man hende på det store loppemarked i Hallen, for hun fortsatte med at støtte ØFUG, efter hun flyttede til Odder. ”Jeg er så glad for at komme og være med til at sælge”, siger hun. ”Der er altid sådan en god stemning, og alle de nye unge er så søde mennesker”.
Maren og John Markussen flyttede til Odder i 1990. Før da havde de savværket i Falling i 28 år. Her blev alt det træ savet, som John brugte som tømrer og snedker – men andre kunne også komme med deres træ.
I alle årene i Falling var de aktive i ØFUG, i FDF og i arbejdet med at få rejst Hallen.

TRE BESØG HOS GODSEJEREN
Det var Maren, der havde modet til at bede Åkær’s daværende ejer, Ebba Busky-Neergaard, om at donere træ til Hallen. Og det skulle der virkelig mod til, for godsejeren så ikke lyst på, at nogen kom til hendes dør. Men det var værd at prøve, for der hørte – og hører – store skovarealer til godset

Så var det pludselig mig, der tiggede – ikke hende der gav

”De to første gange kom jeg kun til trappen”, fortæller Maren. ”Men tredje gang blev jeg lukket ind til hende og kattene, og i modsætning til alt det, der blev sagt om hende, var hun meget flink, og vi snakkede godt. Hun lovede os 40 kubikmeter træ. Da det så var skovet, ringede hun og sagde: ”Maren Markussen, det træ De tiggede fra mig, er klar nu”. Maren griner. ”Nu var det mig, der tiggede – og ikke hende, der gav. Men jeg måtte love hende, at når vi hentede det, ville John køre ad landevejen, for ellers ville det forstyrre dyrene for meget. Hun var lidt særpræget. Men vel egentlig bare et ensomt menneske, der var blevet lidt sær, og det var en forfærdelig masse træ, hun gav os. Det ville have kostet mange penge

AKTIV I ØFUG
Savværket husede også nogle af de første loppe- og skrotmarkeder, der dengang blev lavet for at samle penge ind til at få bygget Hallen. Og Maren har været en del af det siden – men nu bliver det holdt til støtte for ØFUG. Også i år stod hun og solgte porcelæn. Da de boede i Falling, var hun en del af ØFUG. Hun gik selv til gymnastik – og havde også to – tre børnehold, som hun trænede. Også den ene af hendes døtre, var gymnastiktræner.
Da hendes to piger var børn, var Maren også en del af FDF. Og John var med, når de skulle på lejr.
Maren og John fik senere en efternøler. Nemlig en dreng, der blev født i 1979, da pigerne var 12 og 18 år.  ”Vi havde ikke regnet med flere børn”, siger hun. ”Men vi var rigtig glade for at få ham”.

KNIPLER TIL ALTERDUGENE
Hun var kasserer i Falling menighedsråd i otte år. Det var dengang, der var et menighedsråd ved hver kirke. I dag er der kun ét for Ørting-Falling kirker.
I begge kirker – og i Odder Sognekirke – har Maren sat sit spor. Nemlig ved at kniple til alterdugene.
Som barn så Maren sin faster kniple, og allerede dengang var hun betaget af håndarbejdet. Hun arvede fasterens kniplebræt, og da hendes piger var blevet store, begyndte hun at bruge det, og hun tog også et kursus.
”Jeg synes, det er et dejligt håndarbejde”, siger hun. ”Og mine piger er glade for, at jeg har kniplet til alterdugene. Når jeg ikke er her mere, kan de gå ind i kirken og se på mit arbejde”.
Hun lærer også fra sig. Hun har i flere år holdt kurser i Aktivitetshuset ved Ålykkecentret for andre, der gerne vil lære det.

AKTIVT LIV
Marens aktive liv stoppede nemlig ikke, da hun flyttede til Odder. Næsten tværtimod.
I Aktivitetshuset holder hun ikke bare kniple-kursus. Her går hun også til gymnastik. Hun er Røde Kors besøgsven for en kvinde, der er næsten blind. ”Vi går til gymnastik sammen ”, siger Maren. ”Ellers er det ikke så nemt for hende at komme afsted. Og så handler vi bagefter”.
Hun har været besøgsven siden begyndelsen af 90’erne, da hun var flyttet til Odder. Mange af dem, hun er kommet hos, er døde nu. Men der er hele tiden mennesker, der har brug for at få et besøg og opleve, at et andet menneske tager sig tid.
En gang om ugen arbejder hun i cafeen på Skovbakkehjemmet. Og så synger hun, når der er gudstjeneste på byens tre plejehjem.
”Det man kan gøre, skal man gøre”, siger hun. Og det har hun altid gjort, ildsjælen fra Falling, som om få dage runder de 80 år.