Kør forbi markerne, den gule Grønnegård, Jakobsminde, Pandekagebilen… Helt ned i bunden af Alrøvej. Lige her – rundt om hjørnet ‑ligger Brandbygegaard. Et kulturcenter langt ude på landet – hvor der bliver lavet vin af egne druer og æbler, mad af egne råvarer, skrevet og udgivet bøger, arrangeret koncerter, holdt markeder, arrangeret sommerrestaurant, holdt folkekøkken, passet dyr.….OG hver dag skrevet en blog, der har mere end 80.000 sidevisninger om måneden.
Folk kommer fra hele landet for at være med, når der sker noget på gården, og også udlændinge finder vej. Madskribenter fra danske og udenlandske medier har flere gange været på besøg.
FÆRRE KRITISKE STEMMER
På den gamle trælade ved gården hænger det store hvide lærred, der med røde bogstaver fortæller, at her handler det om økologi og dyrevelfærd. Dvs hvidt er det ikke mere – vejr og vind har gjort det lidt gråt, men det vidner så til gengæld om, at økologien har været i højsædet her på gården længe. På Brandbygegaard har dyrene plads og går frit. Og alt i drivhus, køkkenhave, vinmark og æbleplantage er dyrket økologisk.
Gårdens beboere – Søren Kvist og Lone Vitus – er ikke rigtigt venner med det konventionelle landbrugs dyrkningsmetoder og industriel produktion af dyr til fødevarer. Lone har en fortid som konventionel landmand – og hendes kritik rammer derfor måske mere præcist, end hvis den kom fra én, som ikke kender til arbejdet fra virkeligheden.
Heromkring kan man da også høre nogle folk snakke lidt arrigt om, at de to på Brandbygegård er frelste – nærmest religiøse – og helt uden forståelse for landbrugets vilkår. Men røsterne er dog blevet færre i takt med at flere mennesker har fået forståelse for, at vores overforbrug skal ned, at der skal tages hensyn til klimaet og at det ikke er ligegyldigt, hvad vi putter i munden eller hvordan dyrene bliver behandlet.
MAD, DRIKKE OG MUSIK
Når der er arrangementer på gården, kan folk gå rundt og hilse på alle dyrene. Og de kan følge væksten i køkkenhave, vinmark og æbleplantage. Med andre ord: De kan se, hvor grønsagerne i deres mad har groet – og hvor råvarerne til vinen, de drikker, kommer fra. For i hovedparten af gårdens arrangementer indgår mad og drikke som en del af en helhedsoplevelse.
Sidste år var der f.eks. pinsekoncert på Brandbygegaard – med fællesspisning mellem eftermiddags og aften-sessionerne. Og godt 300 mennesker fik mad og drikke.
I sensommeren lød tonerne af New Orleans jazz fra laden – og alt godt fra det amerikanske sydstatskøkken – dyrket på gården – var at finde på tallerknerne.
Lone og Søren er enige: ”Det er det, vi gerne vil. Skabe en god oplevelse, hvor mad og drikke kommer her fra gården. Folk kan gå rundt og se, hvor det hele kommer fra – se hvor druer og æbler er plukket, hvor grønsagerne har groet – og så kan de lytte til god musik”.
BRANDBYGEGAARD LIVE
Også i år vil der være pinsekoncert – eller Brandbygegaard Live, som begivenheden kaldes. Det er 9. juni, og du kan læse programmet her.
Et Jazz-arrangement kommer også igen. Nemlig 30. august.
New Orleans dagen var ganske vist ikke fyldt op første gang. Men de 50 mennesker, der deltog, havde en forrygende oplevelse. Penge er ikke alt, mener Lone og Søren. Et lille underskud på ét arrangement kan rettes op med overskud på et andet – gyngerne og karrusellen.
MARKEDER, FOLKEMIDDAG OG RESTAURANT
De store weekend-markeder, hvor der hver gang plejer at komme mellem 1500 og 2000 mennesker, vil stadig blive holdt på gården i den gamle trælade. Men nu kun to gange om året. Nemlig sommer- og julemarked. Og de vil være uden den folkemiddag, der ellers plejer at være om aftenen. Til gengæld bliver der holdt folkemiddag 10. august, og den bliver også med musik.
”Vi har skåret ét marked væk og folkemiddagene i forbindelse med markederne, for at have mere tid til både musik- og spisearrangementerne og til markederne”, siger Lone. ”Vi overtager også selv sommer-restauranten de tre sidste uger af juli, hvor vi har åbent onsdag – søndag fra kl. 18 – 23. Vi plejer at have restauratører fra Århus til at komme herud, men i år tager vi os selv af det. Det har været en stor succes i fire år med dem, men vi vil tilbage til, at kun gårdens produkter skal bruges. Hvor vi før kunne tage 100 gæster ind, tager vi nu kun max 30 ind hver aften, og de køber billetter, så vi ved lidt om, hvor mange vi skal lave mad til”.
KULTUREN UD PÅ LANDET
Som det fremgår, foregår det meste på gården i løbet af sommeren. Den gamle trælade ved gården, der kan rumme mange hundrede mennesker, er ikke isoleret og derfor så kold, at den ikke kan bruges i det sene efterår og om vinteren. Eneste undtagelse er julemarkedet.
Men Søren og Lone arbejder hele tiden med nye projekter. Et af dem er at få den anden gamle lade – en bindingsværkslænge – gjort i stand og lavet til et sted, der kan bruges hele året, og hvor der er plads til udstillinger, koncerter, oplæsninger, café.
”Måske er vi så heldige, at bygningen bliver erklæret bevaringsværdig. Der har været en arkitekt fra Kulturstyrelsen for at kigge på den”, siger Søren. ”Det kan hjælpe, når vi skal søge fonde. At omdanne den gamle bindingsværklade til et bredt funderet kulturhus, vil nemlig koste mange flere penge, end vi kan skaffe alene”.
”Det er fint, der arbejdes med mange kulturarrangementer i Odder. Men der er ikke længere fra Odder og herud, end der er den anden vej. Og der er noget særligt ved koncerter midt i naturen. Det er også den feedback, vi får”.
Og så er der en stor fordel ved at gæste gården. Er man for træt – eller er der drukket for meget af gårdens vin – kan man finde en grøn plet, hvor teltet kan blive slået op, eller hvor en campingvogn kan stå. Næste dag kan oplevelsen så passende udvides med en tur til Alrø eller med en tur i de fredede Uldrup Bakker.