Branddammen, der giver husly til rotter og myg, skal nedlægges og erstattes af et grønt område med borde, bænke og blomster, som beboerne i landsbyen Amstrup kan have glæde af.
Det har stået på beboernes ønskeliste siden 2010. Men alle forsøg stødte mod en mur. Så var vandspejlet mere end 100 kvadratmeter, og derfor kunne det ifølge naturbeskyttelsesloven ikke nedlægges. Så havde branddammen ganske vist intet naturindhold, men alligevel manglede erstatnings-vandhul og så var branddammens ejerskab heller ikke afklaret. Budskabet fra afdelingen for teknik og miljø var altså: Tag det roligt, rotter. I bliver ikke smidt ud. (Her kan du læse, hvordan borgerønsker kan druknes i langsommelighed og bureaukrati).
Men nu ser det langt om længe ud til at lykkes. I hvert fald skal udvalget for Miljø‑, Teknik- og Klima på mødet 10. august behandle forslaget om at nedlægge den 235 kvadratmeter store branddam. Forvaltningen indstiller, at ”ansøgning om dipsensation til at nedlægge branddammen i mødekommes. Dette på betingelse af, at der etableres et eller to nye vandhuller med et samlet vandspejl på minimum 500 m² i nærheden, med mulighed for bedre naturkvalitet”.
Hvorfor der skal udgraves to nye vandhuller på minimum 500 m² til erstatning for en branddam på 235 kvadratmeter uden naturværdi, melder historien ikke noget om.
TERRIEREN OG LOKALRÅDET
At det nu langt om længe ser ud til, at rottehullet kan blive nedlagt, skyldes ikke mindst, at lokalrådet sidste efterår og kommunalbestyrelsesmedlem John Rosenhøj, der bor i Amstrup, gik sammen for at få branddammen omdannet til et rekreativt område til gavn for landsbyens beboere og de vandre- og cykelturister, der kommer til det smukke naturområde omkring Amstrup.
John Rosenhøj, der er kendt som terrieren, der bider sig fast i de problemer, han tager fat på, kontaktede Lone Vitus og Søren Kvist på Brandbygegaard – vil I lægge jord til et erstatnings-vandhul. Og ikke alene ville de. Søren Kvist tilbød også at grave det ud, så det ville kun koste leje af gravemaskine et par dage plus diesel.
Brandbygegaard har allerede udgravet en stor sø på 3000 kvadratmeter, som har tiltrukket en masse dyr.
Lokalrådet har fået dannet et grønt partnerskab sammen med beboere i Amstrup, Danmarks Naturfredningsforening, Friluftsrådet og Odder kommune.
Partnerskaber søger 50.000 kr fra kommunens biodiversitspulje til at komme i gang med projektet. Også den ansøgning indstiller forvaltningen at udvalget for Miljø‑, Teknik- og Klima imødekommer.
Alt i alt: Brandbygegaard yder endnu et bidrag til levesteder for insekter, fugle, krybdyr, pattedyr og planter. Beboerne i Amstrup får et fælles rekreativt område og de mange vandre- og cykelturister vil få et sted, hvor de kan gøre ophold på turen.
Nu mangler så branddammen i Falling at blive nedlagt eller renset op.