Det vil være til stor gene for beboerne i de udlejede huse og betyde tab af indtægter fra udlejning til jagt. Det vil blive den rene ”tivolisering”.
Al den ulykke ville ramme godsejer Johan Koed-Jørgensen, hvis Odder kommune fik lov til at placere fire godt en meter høje pæle med en lille rød plet på en to kilometer lang skovsti, for at markere Fjordstien, hvor gående og cyklende har adgang til at nyde naturen. Og nu har Fredningsnævnet fortalt kommunen, at hvis godsejeren ikke vil, så kan de fire pæle med den lille røde plet pakkes sammen. For han kan ikke tvinges til at have pælene stående. Så nu har kommunen valgt at flytte Horsens Fjord Stien, så brugerne af den ikke kommer gennem de fredede Uldrup bakker og gennem Åkærdalen – områder, der ellers blev fremhævet, da borgmestrene fra Hedensted, Horsens og Odder 28. juni 2018 med begejstring fortalte om Naturprojekt Horsens Fjord.
SE VORES SMUKKE ASFALT
I stedet for at følge de eksisterende stier i det smukke naturområde, ledes brugerne af Fjordstien nu ud på kommunale asfaltveje så smalle, at det kniber for to biler at passere hinanden. Alt fordi den oprindelige rute gik gennem to kilometer skovsti, der hører til Åkær gods, hvis ejer har kaldt naturprojektet tivolisering – og sammenlignet de fire pæle på stien med totempæle. (Odder Avis 19. januar)
Tre kommuner – nemlig Odder, Hedensted og Horsens – er gået sammen om Naturprojekt Horsens Fjord, der rækker fra Hou til Snaptun. Formålet er – som det hed i indstillingen til Odder kommunalbestyrelse – ”at bidrage med at skabe sammenhæng mellem naturområderne i de tre kommuner, herunder forbedre adgangsmulighederne med sti- og vandreruter, skiltning og skabe fortællinger om natur, landskab og historie”. Et fælles sekretariat arbejder med at forbedre skiltningen og fortælle historierne om naturområdet.
ALLE ANDRE LODSEJERE SAGDE JA
Men nu skal Odder kommune altså tilbage til samarbejdspartnerne i Horsens og Hedensted og fortælle, at desværre – vi ændrer stien, for vi må ikke sætte fire pæle ned på en to kilometer lang privat skovsti. Kommunens folk kunne bare have sat et informationsskilt op lige før skovstien og lige efter den. For hverken Koed-Jørgensen eller hans advokater kan trumfe Naturbeskyttelsesloven, der giver alle ret til at færdes på skovstierne på cykel eller gåben – og med hunden i snor. Men de ønsker, at stien skal etableres på et frivilligt grundlag. Det er da også lykkedes at få tilsagn fra alle andre lodsejere – fra Søvind til sydspidsen af Alrø.