Søndag den 14. april klokken 12 bliver dørene til Ørting Hallen åbnet, og mennesker i køen uden for vil mase sig ind og styre mod de områder, hvor der plejer at være, hvad de er ude efter – tøj, bøger, køkkenredskaber, glas, tallerkner, legetøj – i håb om som de første at få fat i de bedste lopper.
Det årlige loppemarked vil være i gang. Forhåbentlig. For Ørting Hallens Venner mangler hjælpere til lørdag den 13. april at indsamle skrot og lopper, sortere det hele og få stillet bordene op. Og dagen efter er der brug for flere sælgere af tingene og hjælp til oprydningen bagefter.
Der mangler lige nu 20 frivillige. Kun otte har meldt sig.
”Vi synes, vi har gjort alt, vi kan gøre”, siger Michael Jakobsen fra Ørting Hallens Venner, der arrangerer loppemarkedet.
”Vi har annonceret siden 24. januar, vi har delt 150 flyers ud til gymnaster i Hallen. Vi har skrevet til alle ØFUGs medlemmer og snakket med børn og forældre i Hallen. Så hvad kan vi gøre mere?”. Han forudser, at dette års loppemarked vil blive det sidste.
Manglen på frivillige rammer også cafeen. For alle hjælpere skal i Hallen for at sælge. Det betyder, at der ikke også kan være salg af mad.
Uden de frivillige er der intet loppemarked, og intet loppemarked betyder, at der vil mangle godt 60.000 kroner i kassen hos Hallens Venner. Penge, der kunne bruges til vedligehold af og forbedringer i Hallen. Og penge i den kasse, der kan søges af foreninger med tilknytning til stedet.
“SÅ SØG DA EN ELLER TI FONDE!”
Måske tænker mange: Hvorfor ikke søge en fond i stedet for al det bøvl for at skaffe de penge?
Det er da rigtigt, at der er et hav af små og store fonde. Ansøgninger til dem kræver kun et standardbrev, hvor navnet på fonden kan skiftes ud, og frimærker. Så kan man hurtigt få lagt 10 ansøgninger i postkassen – hvis man da kan finde en.
At søge en fond eller ti er blevet moderne, og der holdes masser af kurser i fundraising. Men fonde giver ikke penge til drift og almindeligt vedligehold. Kun til nye projekter og initiativer. Og fonde kan ikke skaffe noget vigtigt, som de fælles begivenheder kan skabe: Lokal sammenhængskraft.
Der er meget lidt, der binder os sammen. Vi har foreninger for 60 +. Vi har en kirke. Vi har foreninger for beboere i bestemte dele af landsbyen Ørting. Men det hele er målrettet en bestemt gruppe mennesker. Vi har ikke et forsamlingshus, som de har i Gylling, i Gosmer og på Alrø. Vi har Sognehuset, men det er ikke åbent for alle.
HALLEN OG ØFUG ER FOR ALLE
Hallen og aktiviteterne i ØFUG – Ørting Falling Ungdoms- og Gymnastikforening – er for alle aldersgrupper. Og alle kan være med. Det er i Hallen og Cafeen, der er Halloween-uhygge. Det er i Hallen og Cafeen ungerne sammen kan følge Melodi Grandprix for børn. Det er i Cafeen Spisevenner for 60+ sammen kan indtage Louises gode mad til en absolut overkommelig pris. Det er i cafeen, man kan købe mad til at tage med hjem, når dagen har været travl. Og det er i Hallen, de 500 heldige, der har købt billet, kan komme til spisning og halbal med Kandis i juni.
Der er al mulig grund til at hjælpe til med at arrangere loppemarkedet – et arbejde, der kan udføres sammen med børn i alle aldre. Det er der også læring i for dem – nemlig at det er vigtigt at støtte fællesskaber, og det kan endda være sjovt. Det er også en mulighed for tilflytterne til at lære andre at kende og til at børnene kan få lokale kammerater, når man arbejder og spiser sammen. Ring til Louise på 61665645 eller send hende en mail: Logm.jakobsen@gmail.com . Hun bliver glad for hver eneste tilmelding. Også hvis du kun kan afse en halv dag.