Tirsdag aften havde Odder Bibliotek indbudt til en aften, hvor forfatteren Hanne Marie Houkjær fortalte om romanen ”Lysninger”, som har afsæt i vores egn – specielt godset Åkær – og der lægges i bogen ikke skjul på, at godsets tidligere ejer, Ebba Neergaard, er model for en af nøglepersonerne.
Før arrangementet mødte fruen på Åkær, Lisbeth Koed Jørgensen, op på forfatterens bopæl for højt og skingert at råbe til Hanne Marie Houkjær, at det ville få ”store konsekvenser”, hvis hun holdt foredraget og så meget som nævnte Åkær. Hun ville endda også komme hver dag, holde i indkørslen og i øvrigt følge hvert et skridt hun tog og alt, hun gjorde.
Hanne Marie Houkjær var ikke alene i huset, og har derfor vidne til scenen. Lisbeth Koed Jørgensen er nu meldt til politiet for trusler.
ADRESSEN, DER FORSVANDT
Godsejerfruen var dagen før mødt op, hvor Hanne Marie Houkjær boede for tre år siden – den adresse havde hendes advokat fundet, hævdede hun. Den rigtige adresse er ellers let at Google og også at finde på Krak. Men altså ikke for advokaten og godsejerfruen. Måske ved fælles hjælp fandt de den rigtige i Amstrup, så Lisbeth Koed Jørgensen kunne få afleveret truslerne om ”de store konsekvenser”, hvis forfatteren i foredrag nævnte Åkær.
FEM MÅNEDER EFTER UDGIVELSEN
Romanen udkom 17. maj i år, og mandag i denne uge blev andet oplag klar. Den fik lokalt fyldig omtale i både Horsens Folkeblad og Odder Avis et par dage før den udkom. Også i Lokalposten, som du kan læse her. Men først nu – fem måneder efter den lå hos boghandleren – reagerer godsejerparret altså med trusler om de ”store konsekvenser” hvis Hanne Marie Houkjær i foredrag om romanen så meget som nævner Åkær. Lisbeth Koed Jørgensen lagde i øvrigt ikke skjul på, at hun ikke havde læst bogen.
YTRINGSFRIHED OG KUNSTNERISK FRIHED
Besøget på forfatterens privatadresse, kan ses som godsejeren og hans kones tro på, at de – om end sent ude – kan knægte både ytringsfriheden og den kunstneriske frihed. ”At forsøge at påvirke mig til ikke at holde et foredrag på et offentligt bibliotek, kan jeg kun se som forsøg på at tage en del af levebrødet fra mig”, siger Hanne Marie Houkjær. ”Det samme gælder truslerne om ”store konsekvenser”, hvis Åkær så meget som nævnes i kommende foredrag om romanen”.
Åkær er i øvrigt ikke den eneste lokalitet, som indgår i romanen. Også Amalienborg er et af de steder, hvor hovedpersonens liv udspiller sig – uden at det dog har ført til trusler og løfter om at parkere en kronebil i indkørslen.
FØRSTE GANG
Tidligere forlagsdirektør på Gyldendal, Johannes Riis, har været konsulent på romanen. Han har mange års erfaring med forlagsbranchen og siger til Lokalposten: ” Jeg har indtil flere gange selv oplevet eller læst om, at nogen har protesteret imod, at en forfatter har omtalt nulevende eller afdøde personer; men det er første gang, at jeg har hørt, at nogen har nedlagt forbud mod, at en forfatter omtaler en lokalitet, og min fantasi rækker ikke til, at det kan være omfattet af nogen lovgivning”.
EN FORFATTER BRUGER EGNE OPLEVELSER
Ikke megen fiktion i Danmark eller for den sags skyld andre lande er blevet til uden at forfatteren har brugt egne oplevelser eller steder, som han/hun kender. Også personer, som forfatteren har mødt, kan indgå i en roman. En liste med lokaliteter kendt fra fiktionens danske verden er meget lang – og mere end dobbelt så lang, hvis krimierne også tælles med.
Det siger derfor sig selv, at mange derfor kan synes, de kan genkende sig selv eller et familiemedlem. Landsretten har i 2011 afsagt dom i en sag, hvor en person tæt på en forfatter mente sig udstillet i en roman og krævede, at bogen skulle hjemkaldes fra boghandlerne. Landsretten slog fast, at en roman er fiktion, og frikendte både forlag og forfatter. (Du kan læse om sagen her).
STRAFFELOVEN
Godsejerfruen og for den sags skyld godsejeren kan heller ikke påberåbe sig, at Hanne Marie Houkjær med romanen Lysninger har overtrådt straffeloven. Der kunne være tale om to paragraffer. Nemlig 264 d og paragraf 267.
264 d drejer sig om værn mod krænkelser af private forhold. I strafferetslig forstand skal man helt ind i de mere intime/personlige forhold, hvis den skulle i brug. Der fremsættes heller ikke i bogen faktuelle strafbare oplysninger rettet mod godsejerparret, som par. 267 handler om. Romanen er fiktion. Selv hvis der havde været tale om en biografi eller en anden faktabaseret bog, ville en sag om overtrædelse af paragraffen ikke kunne komme på tale.
Der er altså ikke noget at komme efter. Hanne Marie Houkjær har skrevet en roman, hvor dele af handlingen udspiller sig på godset Åkær. Omtale af den kan ikke standses med trusler og råben op om, hun ikke i foredrag må omtale Åkær.
Af helt nærlokal interesse er, at hun kommer til Torsdagsklubben i Ørting 16. januar kl. 13.30.