KORT NYT

TILLYKKE TIL HUNDSLUND

For tred­je år i træk løber Hund­slund med før­ste­præ­mi­en i Lokal­dy­sten. Anden præ­mi­en går til Rand­lev-Boul­­strup og tred­je­præ­mi­en til Sak­sild. Præ­mi­er­ne over­ræk­kes i Hund­slund Hal­len kl. 17 – med taler af udvalgsformænd.

Til­lyk­ke til de tre lokal­sam­fund. Også lidt ØV. For på trods af det fine frem­mø­de ved Hal­len 10. sep­tem­ber, end­te Ørting Fal­ling på sid­ste­plad­sen. Men i det mind­ste var det en sjov for­mid­dag. Børn, hunde og voks­ne i alle aldre hyg­ge­de sig.

Ny anløbs­bro på Alrø

Cykel­fær­gen mel­lem Alrø og Hjar­nø får en ny anløbs­bro næste år. Kom­mu­nal­po­li­ti­ker­ne har på det nye bud­get afsat 1,2 mil­li­o­ner kro­ner til pro­jek­tet på øens syd­spids.
Vin­te­r­ens storme øde­lag­de bro­en, og det før­te til for­sin­kel­ser. Fær­gen skul­le være begyndt at sej­le i påsken, men vi kom helt frem til 18. maj, før bro­en var repa­re­ret og sejlad­sen kun­ne begyn­de. Men den peri­o­de, hvor fær­gen sej­ler, er udvi­det i år. Frem til 30. sep­tem­ber sej­ler fær­gen hver dag – og fra 5. – 20. okto­ber sej­ler den wee­kend. Det bety­der, at hvis man har lyst, er der to wee­ken­der i sko­ler­nes efter­års­fe­rie, hvor man kan tage en tur til Hjar­nø. Bil­let­ter kan bestil­les her.

BYVANDRING

Engang kun­ne man i Ørting hand­le hos slag­ter, bager og fire køb­mænd, få repa­re­ret cyk­len, købe slik og også fin­de meter­va­rer til den nye kjo­le, der skul­le syes – måske til festen på hotel­let. Man­ge af dis­se små for­ret­nin­ger lå på Hor­sens­vej. De eksi­ste­rer ikke læn­ge­re, men huse­ne lig­ger der sta­dig.
29. sep­tem­ber kl. 13 – 15 har Kul­tur­Hub Odder arran­ge­ret en lands­byvan­dring, hvor Finn Ernst, der boe­de i Ørting som barn og ung, vil for­tæl­le om men­ne­sker og butik­ker. Turen begyn­der ved den gam­le sta­tion og slut­ter ved Min Køb­mand Ørting, hvor der er kaf­fe og kage. Det koster 20 kr. at del­ta­ge. Til­mel­ding her.

ENDELIG!

Efter måne­ders for­be­re­del­se og istand­s­æt­tel­se af butik­ken, er det nu gan­ske vist – Min Køb­mand Ørting åbner tors­dag den 5. sep­tem­ber kl. 10. Lige nu bli­ver de man­ge, der har teg­net sig for et øko­no­misk bidrag rin­get op: Det er tid til at beta­le. Bebo­er­ne har til sam­men bidra­get med mere end 600.000 kr.

NYT ASFALT  VEJ

Asfal­ten på vej­en mel­lem Ørting og Odder har læn­ge været nød­li­den­de. Mildt sagt. Men nu kom­mer hjæl­pen. Et nyt vil asfalts­lid­lag vil bli­ve lagt på, når det gam­le lag er fræ­set af.
Arbej­det begyn­der 19. juni. Det varer til og med 5. juli, hvis alt går efter planen. 

DET BLEV TIL 3.803 KM

Igen i år vandt Hund­slund lokal­dy­sten. På 2. plad­sen kom Sak­sild, som var med for før­ste gang i år. Gyl­ling snup­pe­de 3. plad­sen og Ørting-Fal­ling blev num­mer fire.

Alt i alt fik kon­kur­ren­cen bor­ge­re i de fire lands­by­er til at løbe, gå og cyk­le 3.803 km.

PROGRAMMER FOR DEN NYE SÆSON

Liter­vis af kaf­fe, kort­spil, bræt­spil, fored­rag, udflug­ter, fæl­les­spis­ning….
Dan­ske Seni­o­rers og Tors­dags­klub­bens pro­gram­mer for den kom­men­de sæson rum­mer gode ople­vel­ser for områ­dets “grå guld”.
Beg­ge pro­gram­mer er nu lagt ind under Lokal­råd og for­e­nin­ger. Som sæd­van­ligt fore­går det i Sog­ne­hu­set på Bils­bæ­kvej i Ørting.

THEJSEN FORLADER FONDEN ØRTING

Dit­te-Marie Thej­sen for­la­der job­bet som vice­for­stan­der på Fon­den Ørting for at bli­ve skole­le­der på Åsko­len, frisko­len i Hør­ning. Hun har arbej­det på opholds­ste­det i mere end 10 år.
Åsko­len har 150 ele­ver fra 0. – 7. klas­se, og en af Thej­sens opga­ver bli­ver at arbej­de med en over­byg­ning. Hun er uddan­net lærer fra Den Frie Lærer­højsko­le. Uddan­nel­sen er spe­ci­elt mål­ret­tet frisko­ler, efter­sko­ler og højskoler.

LOKALRÅD

Hvis du vil vide, hvad Lokal­rå­det for Ørting-Fal­ling arbej­der med for tiden, kan du ori­en­te­re dig i de møde­re­fe­ra­ter, der er lagt ind under ”Lokal­råd og for­e­nin­ger”.
Her fin­der du alle refe­ra­ter fra i år – og også fra de sid­ste par år. Nåe­de du ikke gene­ral­for­sam­lin­gen, kan du sam­me sted fin­de beret­ning, refe­rat og regnskab.

LUK IKKE DE TRÆNGENDE IND

Hvis det rin­ger på døren og frem­me­de beder om lov til at bru­ge dit toilet, skal du ikke luk­ke de træn­gen­de ind. For når de går igen, mang­ler du fle­re gen­stan­de. Den ene er en kvinde.

Det har ældre bebo­e­re i Gyl­ling ople­vet, da de var ven­li­ge mod de frem­me­de. Ven­lig­he­den blev ikke gen­gældt. Så glem med­men­ne­ske­lig­he­den – luk og lås døren. Ring til din nabo eller en anden, hvis de bli­ver uden for.

GENERALFORSAMLING

Alle over 16 år, som bor fat i Ørting-Fal­ling Sog­ne, er med­lem­mer af Lokal­rå­det. Også selv om de hver­ken har udfyldt en blan­ket eller betalt kon­tin­gent, som ellers er det almin­de­li­ge, når man bli­ver med­lem af en for­e­ning.  De kan møde op til gene­ral­for­sam­lin­gen og stem­me. Det­te års gene­ral­for­sam­ling fin­der sted d. 29. marts kl. 19 – 21.30 hos Dine­sen i Fal­ling. Lokal­rå­det har eksi­ste­ret siden okto­ber 2014 og skal være områ­dets kon­takt til kom­mu­nal­be­sty­rel­se og for­valt­ning.  Hvis du vil se, hvad rådet arbej­der med, så find alle møde­re­fe­ra­ter på Lokal­po­sten under Lokal­råd og foreninger.

STØTTE TIL HANDELSPLADSEN

Der er luk­ket så meget som muligt for fry­se­re og køle­re på Han­dels­plad­sen, men alli­ge­vel koster elek­tri­ci­te­ten det hvi­de ud af øjne­ne.  Men Pan­de­ka­ge­bi­len og støt­te­bi­drag ind­brag­te på få timer 16.000 kro­ner – eller et beløb, der bety­der, at reg­nin­gen fra elek­tri­ci­tets­sel­ska­bet for en måneds for­brug, kan beta­les. Pan­de­ka­ge­bi­len done­re­de pen­ge­ne fra to timers salg ved Han­dels­plad­sen, og lands­by­ens bebo­e­re bak­ke­de op og spi­ste fyld­te pan­de­ka­ger til aftens­mad. Den sam­me hjælp fik Dagli’Brugsen i Gylling.

PANDEKAGEBILEN STØTTER LOKALE

Den 9. decem­ber mel­lem kl. 16 og 18 kan man købe pan­de­ka­ger med fyld ved Han­dels­plad­sen i Ørting. Pen­ge­ne fra sal­get går ube­skå­ret til hjælp til at beta­le el-reg­­nin­­gen. I går var Pan­de­ka­ge­bi­len ved Gyl­ling-Brugs­­en – også for at give et til­skud til de sti­gen­de udgifter. 

Valg flyt­ter sang til kirken

Stem­me­bok­se og valg­til­for­ord­ne­de ryk­ker 1. novem­ber ind i Sog­ne­hu­set og fortræn­ger den sang­grup­pe, som ple­jer at mødes der før­ste tirs­dag i måne­den. Men grup­pen kan sta­dig mødes, for kir­ken er reser­ve­ret til dem. Kaf­fen skal sta­dig tages med hjemmefra.

BRUGSEN ER NU ÅBEN KL. 8 – 18

Fra i mor­gen – 1. okto­ber – ændrer Gyl­ling-Brugs­­en åbning­sti­den. Den åbner kl. 8 og luk­ker kl. 18. Der er skå­ret en halv time om mor­ge­nen og en time om afte­nen, og er en kon­se­kvens af, at elek­tri­ci­te­ten koster det hvi­de ud af øjne­ne. De nye tider bety­der, at ingen med­ar­bej­de­re bli­ver fyret.

Fru­en på Åkær tru­er lokal forfatter

Han­ne Marie Houkjær – nu ramt af fru­en på Åkærs vre­de (foto; Fre­de­rik­ke Brostrup)

Tirs­dag aften hav­de Odder Bibli­o­tek ind­budt til en aften, hvor for­fat­te­ren Han­ne Marie Houkjær for­tal­te om roma­nen ”Lys­nin­ger”, som har afsæt i vores egn – spe­ci­elt god­set Åkær – og der læg­ges i bogen ikke skjul på, at god­sets tid­li­ge­re ejer, Ebba Neer­gaard, er model for en af nøg­le­per­so­ner­ne.
Før arran­ge­men­tet mød­te fru­en på Åkær, Lis­beth Koed Jør­gen­sen, op på for­fat­te­rens bopæl for højt og skin­gert at råbe til Han­ne Marie Houkjær, at det vil­le få ”sto­re kon­se­kven­ser”, hvis hun holdt fored­ra­get og så meget som nævn­te Åkær. Hun vil­le end­da også kom­me hver dag, hol­de i ind­kørs­len og i øvrigt føl­ge hvert et skridt hun tog og alt, hun gjorde.

Han­ne Marie Houkjær var ikke ale­ne i huset, og har der­for vid­ne til sce­nen. Lis­beth Koed Jør­gen­sen er nu meldt til poli­ti­et for trusler. 

ADRESSEN, DER FORSVANDT

God­se­jer­fru­en var dagen før mødt op, hvor Han­ne Marie Houkjær boe­de for tre år siden – den adres­se hav­de hen­des advo­kat fun­det, hæv­de­de hun. Den rig­ti­ge adres­se er ellers let at Goog­le og også at fin­de på Krak. Men alt­så ikke for advo­ka­ten og god­se­jer­fru­en. Måske ved fæl­les hjælp fandt de den rig­ti­ge i Amstrup, så Lis­beth Koed Jør­gen­sen kun­ne få afle­ve­ret trus­ler­ne om ”de sto­re kon­se­kven­ser”, hvis for­fat­te­ren i fored­rag nævn­te Åkær.

FEM MÅNEDER EFTER UDGIVELSEN

Roma­nen udkom 17. maj i år, og man­dag i den­ne uge blev andet oplag klar. Den fik lokalt fyl­dig omta­le i både Hor­sens Fol­ke­blad og Odder Avis et par dage før den udkom. Også i Lokal­po­sten, som du kan læse her. Men først nu – fem måne­der efter den lå hos bog­hand­le­ren – rea­ge­rer god­se­jer­par­ret alt­så med trus­ler om de ”sto­re kon­se­kven­ser” hvis Han­ne Marie Houkjær i fored­rag om roma­nen så meget som næv­ner Åkær. Lis­beth Koed Jør­gen­sen lag­de i øvrigt ikke skjul på, at hun ikke hav­de læst bogen. 

 YTRINGSFRIHED OG KUNSTNERISK FRIHED
Besø­get på for­fat­te­rens pri­va­ta­dres­se, kan ses som god­se­je­ren og hans kones tro på, at de – om end sent ude – kan knæg­te både ytrings­fri­he­den og den kunst­ne­ri­ske fri­hed. ”At for­sø­ge at påvir­ke mig til ikke at hol­de et fored­rag på et offent­ligt bibli­o­tek, kan jeg kun se som for­søg på at tage en del af leve­brø­d­et fra mig”, siger Han­ne Marie Houkjær.  ”Det sam­me gæl­der trus­ler­ne om ”sto­re kon­se­kven­ser”, hvis Åkær så meget som næv­nes i kom­men­de fored­rag om romanen”.

Åkær er i øvrigt ikke den ene­ste loka­li­tet, som ind­går i roma­nen. Også Ama­li­en­borg er et af de ste­der, hvor hoved­per­so­nens liv udspil­ler sig – uden at det dog har ført til trus­ler og løf­ter om at par­ke­re en kro­ne­bil i indkørslen.

FØRSTE GANG

Tid­li­ge­re for­lags­di­rek­tør på Gyl­den­dal, Johan­nes Riis, har været kon­su­lent på roma­nen. Han har man­ge års erfa­ring med for­lags­bran­chen og siger til Lokal­po­sten: ” Jeg har ind­til fle­re gan­ge selv ople­vet eller læst om, at nogen har pro­teste­ret imod, at en for­fat­ter har omtalt nule­ven­de eller afdø­de per­so­ner; men det er før­ste gang, at jeg har hørt, at nogen har ned­lagt for­bud mod, at en for­fat­ter omta­ler en loka­li­tet, og min fan­ta­si ræk­ker ikke til, at det kan være omfat­tet af nogen lovgivning”.

Johan­nes Riis – det ræk­ker min fan­ta­si ikke til at fore­stil­le mig

EN FORFATTER BRUGER EGNE OPLEVELSER

Ikke megen fik­tion i Dan­mark eller for den sags skyld andre lan­de er ble­vet til uden at for­fat­te­ren har brugt egne ople­vel­ser eller ste­der, som han/​hun ken­der. Også per­so­ner, som for­fat­te­ren har mødt, kan ind­gå i en roman. En liste med loka­li­te­ter kendt fra fik­tio­nens dan­ske ver­den er meget lang – og mere end dob­belt så lang, hvis kri­mi­er­ne også tæl­les med.

Det siger der­for sig selv, at man­ge der­for kan synes, de kan gen­ken­de sig selv eller et fami­lie­med­lem. Lands­ret­ten har i 2011 afsagt dom i en sag, hvor en per­son tæt på en for­fat­ter men­te sig udstil­let i en roman og kræ­ve­de, at bogen skul­le hjem­kal­des fra bog­hand­ler­ne. Lands­ret­ten slog fast, at en roman er fik­tion, og fri­kend­te både for­lag og for­fat­ter. (Du kan læse om sagen her).

STRAFFELOVEN

God­se­jer­fru­en og for den sags skyld god­se­je­ren kan hel­ler ikke påberå­be sig, at Han­ne Marie Houkjær med roma­nen Lys­nin­ger har over­t­rå­dt straf­fe­loven. Der kun­ne være tale om to para­graf­fer. Nem­lig 264 d og para­graf 267.

264 d dre­jer sig om værn mod kræn­kel­ser af pri­va­te for­hold. I straf­fe­rets­lig for­stand skal man helt ind i de mere intime/​personlige for­hold, hvis den skul­le i brug. Der frem­sæt­tes hel­ler ikke i bogen fak­tu­el­le straf­ba­re oplys­nin­ger ret­tet mod god­se­jer­par­ret, som par. 267 hand­ler om. Roma­nen er fik­tion. Selv hvis der hav­de været tale om en bio­gra­fi eller en anden fak­ta­ba­se­ret bog, vil­le en sag om over­træ­del­se af para­graf­fen ikke kun­ne kom­me på tale. 

Der er alt­så ikke noget at kom­me efter. Han­ne Marie Houkjær har skre­vet en roman, hvor dele af hand­lin­gen udspil­ler sig på god­set Åkær. Omta­le af den kan ikke stand­s­es med trus­ler og råben op om, hun ikke i fored­rag må omta­le Åkær.

Af helt nær­lo­kal inter­es­se er, at hun kom­mer til Tors­dags­klub­ben i Ørting 16. janu­ar kl. 13.30.

KALENDER


JULEMARKED

Kunst­hånd­værk, kera­mik, dansk vin, gran-deko­ra­tio­ner, småka­ger, mad og drik­ke. Der er jule­mar­ked på Alrø­vej 386 fra 10 – 18 den 23. novem­ber.

METALFORSAMLINGSHUSET

23. novem­ber ven­der Red Warszawa til­ba­ge til Gyl­ling sam­men med De Fri­gjor­te. Kon­cer­ten er fra 19 – 01. Bil­let­ter­ne kan købes her

BRUGSENS JULEMARKED

30. novem­ber kl. 10 – 15 hol­der Gyl­ling-Brugs­en jule­mar­ked med mas­ser af boder og julecafé. 

JULETRÆET TÆNDES

Min Køb­mand invi­te­rer til jule­træstæn­ding med gløgg og æbleski­ver 30. nov. kl. 16 – 18.

JULEMARKED MEJERIET

Hjem­mela­ve­de æbleski­ver, gløgg og et jule­mar­ked med varer pro­du­ce­ret af kunst­ne­re og andre gode men­ne­sker i omeg­nen. Det byder Meje­ri­et i Gyl­ling på 8. decem­ber mel­lem kl. 13 og kl. 16. Adres­sen er Søby­vej 25. 

SIDSTE MORGENSANG FØR JUL

12. decem­ber kl. 09.30 er det igen tid til mor­gensang i Ørting kir­ke og efter­føl­gen­de mor­genkaf­fe og hyg­ge i Sog­ne­hu­set. Det vil være sid­ste gang før jul.