Hvis du holder foredrag og nævner Åkær, får det konsekvenser. Og jeg kommer hver morgen og holder i din indkørsel og følger dig hvor du står og går.
Den salut – og mere til – fik forfatteren Hanne Marie Houkjær, da hun på privatadressen blev opsøgt af Lisbeth Koed-Jørgensen, gift med Åkærs og Rodstensejes ejer, godsejer Johan Koed Jørgensen, Som omtalt i Lokalposten har Hanne Marie Houkjær for mere end fem måneder siden fået romanen ”Lysninger” udgivet – en del af dens handling foregår på Åkær. Det opdagede godsejerfruen for to uger siden, og det passede hende ikke. Hun havde ikke læst romanen, men det var ingen hindring.
Også Odder Avis har omtalt godsejerfruens truende adfærd. Jesper Stentoft, gift med forfatteren, var vidne til scenen, og han siger til avisen: ”Hun havde meget kraftig stemmeføring i hele episoden og udstak kategoriske ordrer som “Du lader være med at holde det foredrag, ellers får det konsekvenser”. Et par gange gik hun frem mod Hanne Marie med løftet hånd, og hun havde generelt et truende kropssprog. Set fra sidelinjen var det verbal vold”.
Lisbeth Koed Jørgensen er nu meldt til politiet for trusler.
Odder avis ville gerne have haft en udtalelse fra Lisbeth Koed Jørgensen. Men i stedet fik journalisten denne mail fra advokat Jens Glavind: ”Som advokat for Åkær Gods og familien Koed-Jørgensen skal jeg på det kraftigste afvise postulatet om at der skulle være fremsat trusler. Det er en fuldstændig udokumenteret påstand”.
DE KLIPPEDE GRØFTEKANTER
Der er en del eksempler på, at de to på godset har valgt at bruge deres ytringsfrihed til at forsøge at indskrænke andres, hvis de taler parret imod eller i det hele taget omtaler en sag, der har afsæt i godsets virke.
”Nej da”, siger Inge Jensen fra Ålstrup. ”Det er ikke af nyere dato”. Hun er uddannet naturplejer, og har haft adskillige sammenstød med godsejeren pga. hans behov for at klippe grøftekanterne, som var det gjort med en neglesaks. Et behov, der også blev understreget, da journalisten og forfatteren Jane Aamund fra Berlingske Tidende (som Berlingeren hed dengang) var på et heldags-besøg i april 1992: »Her begynder vore områder; det kan du se på de klippede grøftekanter og de revne veje. Tingene skal passes, lige ud og lige frem, regelret.«
”Lisbeth Koed Jørgensen ringede til mig, fordi jeg havde skrevet læserbreve om de klippede grøftekanter”, fortæller Inge Jensen. ”Hun råbte op om, at de holdt uden for huset og holdt øje med mig. Men jeg lukkede munden på hende ved at sige, at de kunne da komme ind og få en kop kaffe i stedet for at sidde og fryse i bilen. Så råbte hun, at jeg vist havde det godt med mig selv, hvilket jeg kunne bekræfte, men som jeg svarede: Det har du vist ikke. Så blev røret smækket på. Det er 20 år siden”.
JEG KAN BLIVE MEGET UBEHAGELIG…
Da Lise Laursen var redaktør af Sognebladet for Ørting Falling, skrev hun en artikel om det, der har fået navnet ”nøglesagen”. ”Jeg fik en opringning fra Koed, der fortalte mig, at ”jeg kan blive meget ubehagelig, når jeg er vred”. Jeg opfattede det helt ærligt som truende, og det var ubehageligt”.
Hun tilbød godsejeren, at hvis der var fejl i artiklen, kunne han sende hende en mail. Så ville fejlene blive rettet i det næste blad. ”Der kom aldrig en mail – for der var intet forkert i artiklen”.
INDTRÆNGEN PÅ PRIVAT OMRÅDE
Kunstneren Annette Præstegaard fik også en opringning fra en vred godsejer. ”Åh ja, jeg kender turen, som Hanne Marie Houkjær nu er udsat for”. Det var, da hun neden for huset i Amstrup på et tilgroet område fandt blomsterbede og ødelagte bænke. Hun havde fundet, hvad fangerne i fængslet Annekset kaldt kærlighedsstien og de lokale kaldte drømmenes sti. Annette begyndte at researche og snakke med gamle beboere i landsbyen og tidligere ansatte på Annekset om stedet. Det gav hende ideen til en udstilling, hvor hun med både malerier og ord fortalte om stien. (Du kan læse om den her ). Hun fik en opringning fra godsejeren, der er kendt for nidkært at bevogte den private ejendomsret. Annette fik at vide, at hun var trængt ind på privat – som i PRIVAT – område. Stien var hans og hun kunne blive meldt for ulovlig indtrængen. ”Den opringning kom, da jeg skulle udstille første gang”, siger Annette Præstegaard. ”Manden har vel ingen drømme”, siger hun med et skuldertræk. ”Eller også har han ikke fattet, at stedet rummer en helt unik historie”. Hun udstillede første gang i Pakhuset i Odder – i anden omgang i Vita Park. Hverken godsejeren eller hans kone mødte op for at se malerierne.
DET GRIMMESTE HUS I ODDER
Antropolog og journalist Inger Anneberg har fået godsejerfruens vrede nedkaldt over sit hoved. Hun havde skrevet et læserbrev, der gik imod en anden læserbrevsskribent. Han hævdede, at Åkær gods var en af Odders største turistattraktioner.
Inger Anneberg skrev: ”Nej, hvis man vil vise sine gæster, hvad et levende, åbent gods er så tag dem til Brattingsborg på Samsø, Egeskov på Fyn eller nogle af de andre danske godser, som faktisk er åbne for offentligheden og fremstår som imødekommende, levende turistattraktioner. Eller besøg de landbrug her i kommunen, som skaber liv og åbenhed fx Bjeragerhougaard med fru Møllers Mølleri, Brandbygegaard hos Lone Landmand eller Vejlskovgaard med sine åbne stalde. Åkær og Rodstenseje er muligvis effektive pengemaskiner, men i mine øjne er de for længst afgået ved døden, både naturmæssigt, kulturelt og historisk”.
Inger blev ringet op af Lisbeth Koed Jørgensen. ”Hun pointerede, at ”vi er her i aften kørt forbi dit hus på Borgergade 12 og der holder en grim rød bil uden for, den holder skævt og burde holde i garage”. Derefter tilføjede hun, at mit hus var det ”grimmeste hus i Odder”, siger Inger Anneberg, der kan dokumentere samtalen. ”Hun mente, at jeg garanteret ikke selv vil have tilfældige mennesker indenfor i mit hus – jeg går ud fra det hænger sammen med mit argument i læserbrevet om at Åkær og Rodstenseje ikke er åbne for offentligheden – og hun sagde, at ”vi kan komme igen om 20 minutter og se om du har folk siddende i dit hus”. Jeg svarede, at de er velkomne, men samtalen handler derefter igen om at jeg har et grimt hus, at jeg er en Kloge-Åge, en der tror at være et ”overmenneske”, og at jeg er dum. Desuden mente godsejerfruen ikke, at jeg havde ret til at udtale mig om godset, for det er arbejdsplads for mange mennesker og har mange boliger under sig. Hun mente, at jeg skulle holde mig langt væk fra Åkær og i stedet tage andre steder hen i Odder kommune hvor ”der er højt græs og tidsler”.
Inger Anneberg er glad for, at Hanne Marie Houkjær har meldt godsejerfruen til politiet. ”Åkærparrets fremgangsmåde er, at de ringer, truer og primitivt nedgør andres meninger og arbejde”, siger hun. ” Det er åbenbart for svært for dem at gå ud i en offentlig debat”.
HAN MÅ TÅLE OMTALE
Da godsejeren i både byret og landsret forsøgte at få formanden for Danmarks Naturfredningsforening i Odder, Ib Salomon, dømt for injurier på grund af et læserbrev, kostede det Koed mere end 100.000 kr. Og han fik Landsrettens ord for, at han må tåle omtale: ”Johan Koed-Jørgensen driver Aakær Gods, der efter det oplyste er en relativt stor virksomhed i lokalområdet, og han må derfor i vidt omfang tåle, at de dispositioner, der foretages på godset, bliver genstand for omtale”. (Hele dommen kan læses her).
DET ER MINE STIER
Da godsejerfruen opsøgte Hanne Marie Houkjær lød det også, at det var forbudt hende at gå på godsets veje og stier. Samme besked har gående, cyklende og ridende fået, hvis de har mødt godsejeren. Helt uden hensyn til at loven giver folk ret til at færdes i naturen (læs Lokalpostens artikel her). Han behøvede såmænd ikke at slå op i loven for at vide, at naturen er for alle. Det fik han at vide af teknisk udvalg i Odder kommune tilbage i januar 2002.
Efter at have købt det gamle fængsel i Amstrup, ville Koed Jørgensen lave vejen om til en privat fællesvej, og ønskede samtidig at stille en port op. Men han fik nej med den begrundelse, at det skal være muligt for offentligheden at komme ned til vandet og nyde naturen og den flotte udsigt.
De skilte med ”privat”, som godsejeren satte op ved vejene til Rodstenseje, gav Odder kommune ham besked på at pille ned.
Hanne Marie Houkjær kan med loven i hånden tage den sædvanlige morgentur ud forbi Kanalhuset. Og det kan alle andre også.
Også TV2 Østjylland har omtalt godsejerfruens vrede og trusler