”Jeg håber, at vi kan få normaliseret forholdet til Aakær Gods. Nu begynder vi på en frisk, og vi skal på begge sider af bordet leve op til de regler, der er”.
Sagde borgmester Uffe Jensen til Horsens Folkeblad 22. september, da en samlet kommunalbestyrelse havde besluttet at indgå forlig med godsejeren i sagen om oprensning af en lille å og udbetale ham en erstatning på 550.000 kr. Begrundelsen for det var, at selv om kommunen vandt i retten, ville udgifterne ved at føre retssagen til ende være højere end ved at indgå et forlig,
AFSPÆRRING SKAL FJERNES SENEST 6. DECEMBER
Men borgmesteren var for optimistisk. Allerede nu er der igen konflikt mellem kommunen og godsejer Johan Koed-Jørgensen. Godsejeren er nemlig blevet pålagt senest 6. december at fjerne en afspærring, der hindrer offentlig adgang til naturen. Kommunen varslede påbud og sagen blev sendt i partshøring.
15. november skrev Koed-Jørgensens advokat tilbage: ”I relation til det fældede træ …. skal jeg meddele, at det varslede påbud ikke vil blive efterkommet af min klient”.
Der var egentligt tale om to påbud. En sti gennem området var blevet spærret med store kampesten og mange grene. Men her er spærringen fjernet, så der er muligt at gå på stien. Også med en barnevogn. Så tilbage er sagen, hvor fældede træer spærrer adgangen.
SKOVE ER ÅBNE FOR GÅENDE OG CYKLENDE
Af naturbeskyttelsesloven fremgår, at skove er åbne for gående og cyklende, og adgangen må ikke forhindres. I private skove må færdsel kun ske ad veje og stier, og de defineres som permanente menneskeskabte færdselsbaner.
Spærringen, som striden står om, giver adgang til stier og veje i skoven. En del af stien ligger i åbent land. Det er en tydelig trampesti gennem en mark, som fører fra vejen til den spærring, godset har lagt ud.
LANDBRUGSSTØTTE TIL MARKSTIEN
Godsejeren siger, at marken har været ”drevet jordbrugsmæssigt” siden i hvert fald 1945. Og at der bliver udbetalt landbrugsstøtte for den. Så stien må ikke bruges af offentligheden. Eller som advokaten skriver til kommunen:
”Det er min helt klare opfattelse, at Odder Kommune på ingen måde kan påbyde min klient at fjerne det pågældende træ, idet offentligheden på ingen måde har ret til at færdes på min klients marker, idet det vil være uholdbart, hvis offentligheden får det indtryk, at det er lovligt at færdes på marker”.
Men ansatte i teknisk forvaltning kan fremvise luftfoto tilbage fra 2002, der viser en tydelig trampesti hen over marken, og den fører til stierne i skoven.
I brevet til godsejeren om påbud om at fjerne afspærringen senest 6. december, står derfor, at Odder kommune fastholder vurderingen af, at der er tale om en permanent menneskeskabt færdselsbane, og en gennemgående sti i det åbne landskab, og at den derfor er omfattet af naturbeskyttelseslovens bestemmelser.
”MIN KLIENT ØNSKER IKKE AT INDGÅ I DIALOG”
Men kommunen viser også velvilje, idet den medgiver, at det kan være uhensigtsmæssigt med en sti gennem marken. Derfor fik godsejeren i varslet om påbud tre forslag til alternative løsninger. Men hans advokat meddeler, at ”Aakær Gods ønsker ikke at indgå i dialog med Odder kommune om etablering af alternative adgangsveje”. Senest mandag i næste uge skal afspærringen være fjernet.
Her kan du læse kommunens påbud, som godsejer Johan Koed-Jørgensen ikke agter at følge.