
Odder kommune mener, at en antenne så høj som et hus på 16 etager, skal sættes op på Horsensvej 177 i Ørting – tæt på beboelsesområde, tæt på gang-og cykelsti og tæt på det regnvandsbassin, der med rådhusets egne ord skulle ”skabe et unikt område, hvor beboerne i byen kunne nyde naturen nær et vådområde”. Og det mener kommunen – eller rettere sagsbehandlere i teknisk forvaltning – helt uden hensyn til at Erhvervsstyrelsen ”vejledning om landzoneadministration” skriver, at hvis der skal opføres antenneanlæg af den størrelse, bør det ske på et sted, hvor der allerede er høje bygninger.
LIGE NETOP HÉR SKÆMMER DEN MINDST….
Opførelse af den 48 meter høje mast er sendt i nabohøring til de matrikler, der ligger i en radius af 150 meter fra det stedet – også selv om den vil skæmme udsigten fra mange andre parceller i landsbyen.
Det er nu tredje sted masten foreslås placeret med begrundelsen, at lige netop hér vil den være mindst skæmmende for landskabet.
I maj var den ”mindst skæmmende” på Horsensvej 163 B. I ansøgningen fra firmaet Connect, der vil opstille masten, hed det dengang:
“Der har været undersøgt andre placeringer i området, denne er dog fundet bedst egnet eftersom den både dækker det radiomæssige behov og samtidig placeres i forbindelse med eksisterende bebyggelse, og derfor virker mindst skæmmende for landskabet”.
Bebyggelsen, der tales om, er ganske almindelige huse. Så også i forsommeren blev der set stort på Erhvervsstyrelsens anbefaling af, at hvis en mast skal opføres, bør det ske et sted, hvor de allerede er høje bygninger. (Firmaet Connect er stiftet i Schweitz og det har dansk adresse i den lille landsby Årre i Varde kommune).
KONTAKTET ENKELTVIST

Dengang omfattede nabohøringen beboere i en radius på 100 meter fra den tænkte placering. De protesterede, indsendte en lang række spørgsmål, og blev lovet et møde med sagsbehandlerne i forvaltningen. Men som de nu skriver i deres indsigelse mod den nye placering: ”Dette møde blev i stedet fejet af bordet, og erstattet af et brev om opstilling af antennemasten, men nu blot på en anden placering i nærhed af den først tænkte placering”.
De undrede sig også over, at de enkeltvist var blevet kontaktet af en medarbejder fra Connect, der fortalte dem, at der nu var kig på en placering godt 100 meter fra den, som kommunen havde oplyst dem om. ”Vi undrer os i den grad over forløbet i denne sag. Vi modtager et officielt projekt fra Odder kommune, som vi indgiver en samlet indsigelse imod. Vi er af den opfattelse, at kommunikationen er mellem Odder kommune og de berørte borgere i byen”, skrev de.
De har nu for anden gang sendt en indsigelse – denne gang altså mod en placering af masten lidt længere væk.
LOKALRÅD MÅTTE LÆSE PÅ FACEBOOK
Lokalrådet er heller ikke blevet inddraget i sagen, hvilket formanden, Jan Kjærsgaard, udtrykte forundring over på generalforsamlingen i denne uge. Han syntes, det var underligt, at han og de øvrige medlemmer skulle læse på Facebook, at der skal placeres en 48 meter høj mast i landsbyen. Han søger nu løbende aktindsigt for at være orienteret.
Der er ikke noget at sige til, at Jan Kjærsgaard undrer sig. På kommunens hjemmeside står nemlig: ”Ideen med lokalrådene er, at borgerne skal opleve reelle muligheder for at blive inddraget, og få indflydelse på lokalområdet”.
Såvel de beboere, der nu for anden gang gør indsigelse mod mastens placering, som Lokalrådet har ønsket at være med til et møde med forvaltningen for at diskutere alternative muligheder. Hidtil er det ikke lykkedes at få det møde.