Gratis koncert i Falling

Eva Cassidy døde 2. November 1996 af kræft – kun 33 år gammel. Hun sang i de små klubber – aldrig på store scener. Efter hendes død har CD’er med hendes sange solgt i millioner verden over.
15. november kl. 19.30 vil sanger og sangskriver Louise Juul holde koncert i Falling kirke, hvor hun vil synge nogle af de sange, som Eva Cassidy fortolkede, så de blev helt hendes egne.
Koncerten er gratis.

Eva Cassidy var en ener. Hun var på mange måder en sky person, som ikke ville sættes i en musikalsk bås. Hun sang jazz, blues og britiske folkesange. Med de mange genrer, var hun derfor ikke let for pladeselskaberne at placere på en hylde i det musikalske supermarked. Derfor blev det kun til en enkelt CD, mens hun levede – ”Songbird” – og den solgt ikke ret godt. Hun var mest kendt i Washingtons musikmiljø.
Men to år efter hendes død fik Terry Wogan fra BBC fat i ”Songbird” – og han var solgt, da han hørte hende synge Stings gamle nummer – ”Fields of gold” og Judith Garlands ”Somewhere over the rainbow”.
Som han sagde: ”Jeg havde i årevis ventet på den, der kunne bringe nyt liv til ”Somewhere over the rainbow”. Mange har prøvet. Uden held. Men Cassidy kunne. Ingen kan gøre hende det efter”.
Da han spillede sangene i radioen røg ”Songbird” øverst på alle hitlister i England og Irland – og tre år efter den blev udsendt, solgte den i 10 millioner eksemplarer. Den var også nået til Tyskland, Australien og de skandinaviske lande. Og snart fulgte USA.

VÆK MED TEMPO OG SVULSTIGHED
Cassidy gav nyt liv til gamle tekster. Hun trak konsekvent både tempo og svulstighed ud af sangene, og gav dem hendes helt eget udtryk med et blidt fingerspil på en akustisk guitar og en glasklar vokal. Det gjorde hun med ”Somewhere over the rainbow” og med  den nok mest kendte, ”Fields of gold”, hvor hun synger om bygmarkerne – fields of barley.
Men også “Songbird” er kendt af mange – oprindelig en Fleetwood Mac sang.
I den specielle Cassidy-udgave af sangene gik klang, lyd og lyrik gik op i en højere enhed. Og det var helt tydeligt, at hun var stærkest, når der kun var to på scenen – Eva Cassidy og hendes guitar.
Markant i erindringen er hendes fortolkning af ”What a wonderful world”. Den sang hun til en koncert på en lille scene i Washington, hvor pengene fra entreen skulle bruges til hendes videre kræftbehandling. For at klare aftenen, var hun fyldt med morfin. Seks uger efter var hun død – kun 33 år gammel.