Hun binder dine blomster

Da hun boede i Århus, havde hun aldrig været i Odder. Og Ørting og Gylling kunne for hende lige så godt have været to sorte knappenålshoveder på et kort over et fjernt land.
Men nu har hun arbejdet i Ørting og boet i Gylling i mange år. Og knappenåls-hovederne er ikke mere markeringer på et ukendt kort. Det er blevet hendes landsbyer. I den ene bor hun. I den anden arbejder hun.

FULD TID PÅ HANDELSPLADSEN

Hun arbejder både i blomsterrummet og bag disken

Hvis du går til Handelspladsen for at købe en buket – hvad enten den skal gives til en fødselsdag eller en bisættelse – kan du næsten være sikker på, at hun har haft mere end en finger med i buketten.
Den 57-årige Sanne Larsen er en fast del af Handelspladsen. Hun arbejder i blomster-rummet – men står også bag disken i forretningen, hvor hun slår dine varer ind på kasseapparatet eller putter dit brød eller dine kager i poser. Lige i dag er der ikke kommet nye blomster, så hun er i butikken.
Siden forretningen genåbnede i 2014 har hun arbejdet på fuld tid, og hun kan godt lide de små snakke med kunderne – og også at arbejde sammen med de ofte yngre kolleger. ”Vi har det godt sammen”, siger hun.  

DET TOG KUN TRE OG EN HALV MÅNED
Hun har altid været glad for at arbejde med blomster. I Århus havde hun sammen med sin daværende mand og de tre døtres far en lille forretning med blomster og frugt. Og der lærte hun sig blomsterbinding.
Hun kan godt lide at arbejde med blomsternes farver og sætte en buket rigtigt sammen til lejligheden. Også at få den til at se fin ud med enkle midler – selv om en kundes farveønsker måske ikke lige umiddelbart synes forenelige.
Sanne flyttede til vores område for 28 år siden. Hun var blevet skilt og havde mødt Per. De to drev en maskinstation fra en gård i Lerdrup og fik en søn sammen, så nu havde hun fire børn.
Men for otte år siden blev Per syg. Af kræft. Og det gik stærkt – i løbet af kun tre og en halv måned var han død og begravet på Gosmer kirkegård, hvor han kom fra.
Der blev vendt op og ned på alt i Sannes tilværelse.

HOLDER AF BØRN I ALLE ALDRE
Hun flyttede ind til Gylling, hvor hun allerede havde sit arbejde i børnehaven og SFO’en. For – som hun siger – ”jeg holder af børn i alle aldre”.
Her var hun den sidst ansatte, så derfor var det hende, der måtte sige farvel efter syv år, da nedskæringerne ramte.
Det var hun ked af, og at den sidst ankomne havde været ansat i syv år, fortæller da også, at institutionen var et godt sted at være. Men hun var glad, da hun fik tilbudt arbejde på Handelspladsen. Ganske vist kun deltid.
I de måneder forretningen var lukket, fik hun vikararbejde i institutionen i Gylling. Men selv om hun altså var glad for både børn og kolleger, slog hun til, da Kirsten genåbnede Handelspladsen. Vikararbejdet var for usikkert.
Hun synes, det er rart at komme på arbejde. ”Jeg kan godt lide arbejdet, fordi det er så varieret med helt forskellige opgaver”, siger Sanne.
Hun kunne ikke sidde stille på en stol og lave det samme dag ud og dag ind.

BUDDY VENTER I GYLLING
Når hun kommer hjem til Gylling, venter kun Buddy. Efter Pers død er der ikke kommet en ny mand ind i hendes liv. ”Det kommer der heller ikke”, siger hun. ”Han var manden for mig”.

Børnebørn? Ja, jeg har masser..

Buddy er hendes lille Bichon-hund. En tre år gammel lille uldtot, der ikke fælder.
”Når jeg siger, min hund hedder Buddy, tror de fleste jo, det er et kæmpe kreatur af en hund”, siger hun med et stort grin.
Men med fire voksne børn har hun en stor familie. Og spurgt om hun har børnebørn, svarer hun ”masser” med et glad ansigtsudtryk.
Hun har otte – og om et par uger ni. Den ældste er 17 år.
Tre af dem kom inden for otte måneder, så ”der har været en del blomster at ordne til barnedåb”.

NUL E-MAIL TIL SANNE
Sanne Larsen er en af de få, der ikke har en e-mail-adresse. ”Jeg kan ikke finde ud af det med computere”, siger hun. ”Jeg får altid trykket på de forkerte knapper”. Hun kan lige finde ud af at ringe op på en mobiltelefon. Men så er det også sagt. ”Alt det der er ikke mig”.
Kasseapparatet kan hun klare, selv om der også er mange knapper.
”Men det har jeg jo også haft mange år til at lære”.
I aften har hun lukkevagten sammen med en af de unge kolleger. I morgen putter hun rundstykker og brød i poser. Du kan møde hende på alle tidspunker mellem kl. 7 og kl. 19. Men for hende er det bedste sted i forretningen rummet, hvor blomsterne bindes.