Hygge, spil, gløgg og æbleskiver

På et enkelt bord i det store rum i Sognehuset ligger lidt mønter. Ved andre borde spiller deltagerne kun om æren. En gruppe spiller ikke kort. Men rummikub med nummererede brikker i forskellige farver. Her handler det om at få lagt egne brikker, som de andre ikke kan se, i rækkefølge og samle det højeste antal point.

En enkelt kvinde spiller hverken det ene eller det andet. ”Det har jeg aldrig gjort, og jeg har heller ikke lyst til at lære det”, siger hun. Hun kan bare godt lide at komme, snakke lidt med andre, hygge sig og drikke kaffe. Sommetider har hun strikketøjet med – men i dag sidder hun og læser i en stak ugeblade, mens der rundt om hende lyder pas-meldinger og et enkelt udbrud fra en dårlig taber: ”Du snyder”.

DET SOCIALE ER DET VIGTIGSTE
Det er sidste ”Torsdagsklub” i år – 16. januar skal den fejre 50 års jubilæum.
Bærende er det sociale – tre timer med hygge og samvær med kendte ansigter – og også nye kontakter. Alle er velkomne, og der bliver taget godt imod nye medlemmer.
Mange torsdag eftermiddage er, hvad der i programmet kaldes ”almindelig dag”: spil, hygge og fælles kaffe. Nogle gode foredrag bliver det også til i årets løb, banko om medbragte pakker, der ikke må koste mere end 25 kr

Her skriver man i en lille bog, når man låner – og streger ud, når man afleverer

– samt en udflugt. Kontingentet er 100 kr for et helt år, så alle kan være med.
Et stort bord er fyldt med biblioteksbøger. Kriminalromaner, biografier, romaner – og også en lille notesbog. I den skriver man sit navn og titlen på den bog, man har lånt. Når bogen bliver afleveret igen, slår man en streg over det skrevne. For mange af klubbens medlemmer er det ikke så let at komme ind til biblioteket i Odder. Men så kan de låne her, og det gør ikke så meget, hvis lånetiden bliver overskredet.

SANG OG NÆSTEN-BANKO
Gløgg bliver varmet og æbleskiver i massevis er i ovnen. Den kommende jul skal fejres. Hurtigt bliver stole flyttet til det store bord. På de små borde bliver kortene liggende. For der er nok tid til et sidste spil før eftermiddagen er forbi.
Da den første gløgg er drukket og æbleskiver med syltetøj og flormelis – eller sne, som det kaldes – er spist, bliver den røde senior-sangbog delt rundt. I Torsdags-klubben synger medlemmerne hver gang – i dag ”Julen har bragt”. Så går chokoladeæsker rundt – Søren giver. Han har haft rund fødselsdag. Flere æbleskiver kommer på bordet – mere gløgg fyldes i glassene. Inge har delt små røde hjerter rundt, der alle har et tal på bagsiden. I dag er der ikke banko – men næsten… ved siden af Inge står et bord med pakker. Hun tager hver pakke, siger nummeret, og pakken skifter hænder, når den heldige vinder er fundet. Chokolade, småkager, marcipanbrød – fint pakket ind i julepapir og med grønne bånd.

DET VAR DENGANG…
Før det er tilbage til kortene eller bare almindelig hyggesnak, har Kirsten, der er formand for klubben, lige en meddelelse: 16. januar når Torsdagsklubben har 50 års jubilæum, skal det fejres. Husk det – og sig det til andre. Programmet er snart klar. Hendes bemærkning om, at i begyndelsen var det mest hobbyarbejde, klubben bød på – f.eks. flet med peddigrør – bliver mødt med fnis og latter. Det var dengang – ikke noget for dem, der i dag kommer i klubben hver torsdag. De kan ikke lige se sig selv med peddigrør. Kortene venter.

 Torsdagsklubbens 50 års jubilæum vil også blive markeret i Lokalposten med en række artikler lige efter juleferien.