Hvis der udbrød brand i et hus eller en gård i en landsby, var fanden løs. For de fleste bygninger var opført i bindingsværk, tækket med strå, og de blev varmet op ved hjælp af brænde. Lys kom fra olielamper eller datidens stearinlys. Beboelserne lå tæt, så en brand ville brede sig lynhurtigt, og der var intet 112 at tilkalde. Man måtte klare slukningsarbejdet selv.
I landsbyer i vores område, er nogle af de sprøjtehuse, der rummede brandudstyr til brug, hvis det værste skulle ske, bevaret. Det gælder f.eks. i Gylling og på Alrø. På Alrø er det i dag ændret til at være kapel ved siden af øens lille kirke.
Historien om sprøjtehusene kan læses i Odder Museums lokalhistoriske årsskrift ”I godt selskab”, som netop er kommet til salg.
”I GODT SELSKAB” I 29 ÅR
Det er nu 29 år i træk frivillige skribenter og fotografer har sikret, at ”I godt selskab” kan udsendes og skaffe penge til både museet og lokalarkivet. Og også i år kommer artiklerne vidt omkring i kommunen. Ikke kun med afsæt i tidligere liv og begivenheder – men også med nutiden. F.eks. rummer den 29. udgave en længere artikel om ”Foreningen Teateriet”, der har erstattet Odder Revyen, og en artikel om kunstneren Heidi Zilmer. Og som sædvanligt rummer årsskriftet en artikel om ”Årets gang” – om park, politik, biogas, festlige begivenheder, men også og den Corona, som i Odder efterlod en menneskelig tragedie.
Journalist og fotograf har besøgt Hou Røn, der for de fleste synes at være bare en stribe i vandet, men som faktisk er blevet en velvoksen ø.
KIRKEKONFLIKT MED HERREMÆND
Vi får også viden om bøndernes årelange konflikt med skiftende ejere af Rodsteenseje, fordi de ville beholde Tvenstrup kirke. Vi får fortællingen om dengang Indre Missions havde storhedstid i Odder og om arkitekten, der satte sit præg på byen. Og vi får historien om bygningen, der lå hvor det nye Sundhedshus nu er skudt op – om dengang, der var både børnehospital og lægeboliger i bygningen, og vi får erindringer fra tiden, hvor de ansatte på sygehuset var en stor familie. Vi møder også i en artikel Maleren fra Ondrup Mose, som praktiserede ”Simple living” lang tid før det var moderne, og før nogen havde lært at sige bonderøv uden at ville fornærme. Og vi hører om samleren, der bruger gamle postkort som afsæt for research i lokalhistorien.
FORLADE ALRØ – ALDRIG!
Vi får at vide, hvordan det var at bo på Alrø, da historikeren Rikke Agnete Olsen første gang kom til øen i begyndelsen af 1970’erne. Dengang var der friskole, købmand, benzintank, postkontor og 23 husstande levede at landbruget. Nu er tallet nede på fire – og alt det andet er forsvundet.
Men ”at flytte fra Alrø kommer ikke på tale”, siger hun, der nu er blevet 83 år. Hun bliver boende med et kæmpe bibliotek indrettet i den tidligere stald, gæsteværelser i den gamle grisesti og med metervis af hylder til de mange bøger, hun selv har skrevet.
”I godt selskab” årgang 29 kommer vidt omkring, og er en oplagt julegave til alle, der interesserer sig for området, hvor de bor – og til andre, for artiklerne er genkendelige også uden for vores område. Hæftet kan købes i Museets Café, i Bog & Idé – og helt lokalt i Gylling-Brugsen og på Handelspladsen. Det koster 180 kr.