Stine Storm Søndergaard bor i Silkeborg, så det skæpper godt til kørselsfradraget, når hendes kontor er i Sognehuset på Bilsbækvej i Ørting.
”Det er måske lidt langt mellem mit arbejde og mit hjem. Men jeg kan godt lide at køre”, siger hun. ”På turene frem og tilbage, får jeg tænkt over en masse og får nye ideer, og da jeg har mand og tre børn på 19, 16 og 12 år i Silkeborg, bliver det ikke lige med det første, vi flytter efter mit arbejde”.
KIRKE – KULTURMEDARBEJDER OG MUSIKER
Stine blev for lidt mere end et år siden ansat som Fjordpastoratets kirke-kulturmedarbejder, og hun fungerer også som organist. Hun er uddannet fra musikkonservatoriet og har tidligere arbejdet i Silkeborg, fra 2006 med opgaver i Folkekirken.
Bag stillingen i Fjordpastoratet gemmer sig, at hun sammen med aktivitetsudvalget koordinerer samtlige aktiviteter under menighedsrådet. Den nye struktur lægger op til, at der er behov for en koordinering af de mange aktiviteter, der løftes af såvel præster, kirkens personale, menighedsrådsmedlemmer og en bred vifte af lokale frivillige, der arbejder med børneaktiviteter, foredrag, fællesang, koncerter, højskoledage, kirkecafé osv.
”Vi har mange frivillige i de seks sogne, som Fjordpastoratet dækker”, siger Stine. ”Uden dem – færre aktiviteter. Nogle har trukket sig lidt tilbage i forbindelse med sognesammenlægningen, men vi ser heldigvis tegn på, at flere nu er klar til fortsat at være med til at holde liv i kirkerne. Det er meget nødvendigt med frivilligheden, som kan være med til at åbne kirkerne lokalt, nu hvor præster og ansatte har fået et stort geografisk område at virke i. Tre gange om året holder vi netværksmøder for alle, der vil være med, og på det møde kan deltagerne komme med ideer til aktiviteter, de gerne vil sætte i gang, og vi kan drøfte dem og få dem ud i livet”.
DET SOCIALE ER VIGTIGT
Med baggrund i musikkonservatoriet og kirkemusikskolen har mange af de aktiviteter som Stine selv står for, at gøre med sang og musik – f.eks. babysalmesang, som lige nu samler 14 forældre med deres børn, som alle er mellem to og ti måneder gamle. Efter godt en halv time med sang og musik i kirken, spiser forældrene rundstykker og drikker kaffe i Sognehuset. Og der er rum til at snakke om alt.
Sammen med kirkesangeren er hun også med til at arrangere morgensang i Ørting Kirke en gang om måneden. Det plejer at samle 20 – 25 mennesker, og som ved babysalmesang går deltagerne efter en halv times tid over i Sognehuset til fælles morgenkaffe og sang fra Højskolebogen.
”Jeg synes, det er vigtigt at have den sociale del med”, siger hun. ”Til morgensang kommer mange enlige ældre, og for dem er det vigtigt, at de kan være sammen med og snakke med andre”.
Hun vil gerne sætte flere aktiviteter i gang for børn. Hun har tidligere arbejdet med børnekor, og hun skriver og sætter også selv musik til børnesalmer og børnesange. Hun har netop været på Hundslund skole for at dele sangbøger ud til børnene og synge morgensang med dem, og det bliver ikke sidste gang, hun kommer. ”Musik betyder også meget i min egen familie”, siger hun.
FORÆLDRENE VAR 68´ERE
”Mine bedsteforældre på Fyn, som betød meget for mig, var en del af højskole – og friskolemiljøet og af Grundtvigs tanker om den rummelige kirke. Og det har også præget mig, for her var kirkeliv og stor plads til det åndelige. Jeg har siddet til mange sognehus arrangementer og på kirkebænken ved siden af min bedstemor”, siger Stine, ”og jeg er døbt og viet på Fyn.” Hjemme i Billund, hvor hun voksede op var det ellers ikke kirken, der prægede hendes barndomshjem, men i høj grad musikken, som hun lærte af sin far – og mange oplevelser med musikkens fællesskab i en musikskole. Stine har spillet klaver siden 8‑års alderen og blev senere så glad for at spille marimba, at det faktisk var dette instrument, der bragte hende på musikkonservatoriet som 19- årig. Hendes forældre hørte til 68-generationen med oprør mod institutioner og autoriteter, og netop i det spændingsfelt har Stine skabt sin identitet og forholdt sig til kirkens rolle i samfundet. ”Jeg oplever, at der i Fjordpastoratet er en stor åbenhed i hele området. Så jeg føler mig godt tilpas i mit job.
Stine er ikke i tvivl. Folkekirken skal kunne rumme alle. Og dens opgave er at samle og styrke de sociale netværk. Åbenheden skal gælde alle. Ikke kun dem, der kommer i kirken regelmæssigt.
AKTIVITETERNE KAN BINDE SAMMEN
Fjordpastoratet dækker seks sogne, og der er stadig arbejde med at få det hele til at hænge sammen som en enhed med fælles menighedsråd, personale og fælles arrangementer.
”Jeg blev først ansat, da Fjordpastoratet var en realitet”, siger Stine. ”Så jeg har ikke en vi-plejer-bagage. For mig var det hele nyt, men jeg forstår sagtens dem, der føler, at noget lokalt blev taget fra dem ved sammenlægningen. Jeg håber på – og er også ret sikker på – at de fælles oplevelser, der kommer af de mange aktiviteter, kan være med til at binde pastoratet sammen. Man kan sagtens komme til koncert i Gylling, selv om man bor i Hundslund, og man kan sagtens deltage i et aktivitetsmøde på Alrø, selv om man bor i Torrild.
(Når du bor i Fjordpastoratet, kan du bestille kirkebil til gudstjenester og arrangementer. Ring 48484848 senest halvanden time før du gerne vil afsted)