Planlagte arrangementer som ØFUG´s julebal må aflyses på grund af for få tilmeldte. Gylling Sport & Idræt udsender nødråb – hvor er de frivillige? Ørting Hallen kan fortælle, at foreningerne ikke kan udnytte alle deres haltimer. Udvalg i ØFUG er ved at lukke ned, fordi medlemmer, der i årevis har lavet et kæmpearbejde, enten trænger til en pause eller synes, at nu deres børn er voksne og flyttet væk, må andre tage over.
CORONA-KORTET
Manglen på frivillige er ikke en virus, der specielt har ramt lokale foreninger. Det er et problem over hele landet – foreninger har indskrænket aktiviteterne fordi antallet af medlemmer falder, og hen over sommeren oplevede vi også, at festivaler måtte indskrænke – der var ikke nok frivillige til at afvikle de sædvanlige tilbud på pladsen.
Corona-nedlukningen har længe fået skylden. Også lokalt florerer Corona-forklaringerne: Det er bare fordi…
- det er svært for mange at komme i gang igen…
- børn har svært ved at finde tilbage til at være sociale…..
- nedlukningen har fået mange til at prioritere hjemmeliv, familien og de individuelle motionsformer…
Der er mange forklaringer. Og måske er der en smule rigtigt i dem alle. Men hvis Corona-kortet bliver trukket igen og igen, bliver det hurtigt et Sorteper-kort, der for alvor er en trussel mod foreningslivet.
DE PERSONLIGE KONTAKTER
Det er altid let at være bagklog og sige, at der har i en periode været for lidt udvikling af foreningens aktiviteter – at ”plejer” måske er blevet sagt lovligt mange gange. Det kan godt være rigtigt – for det sker, når det er de samme mennesker, der år efter år har trukket læsset.
ØFUGs bestyrelse er nu i gang med at gentænke foreningens aktiviteter, og det er der al mulig grund til at ønske held med, og til at bede lokalområdernes beboere om at bidrage til med ideer. Men andre og nye aktiviteter er i sig selv ikke nok til at få flere frivillige til at melde sig.
Erfaringerne fra andre foreninger er, at det er den personlige kontakt, der kan få nye frivillige til at komme. Det er ikke et opslag på Facebook et par uger før der er brug for en indsats.
Statistisk set er den hyppigste anledning til at indgå i frivilligt arbejde, at man bliver spurgt, og at man ved, hvor megen tid en opgave kræver. Undersøgelser viser også, at lysten til at komme igen afhænger af, om man som ny deltager bliver introduceret til foreningen og til de andre frivillige, og at arbejdet bliver påskønnet.
Det er også oplagt at invitere tilflyttere til at tage del i arbejdet. Det vil gøre det let for både voksne og børn at lære andre at kende. Også de invitationer kræver personlig kontakt – ”kom med – vi kan følges”.
SAMMENHÆNGSKRAFTEN
Flere synes måske, at problemet er vel ikke være stort, for foreningslivet på landet er ikke så vigtigt længere. Der er andet at gå op i – ikke som da Gylling Boldklub blev stiftet for 100 år siden og ØFUG for 84 år siden. Og det er da rigtigt, det ikke den er samme tid. Men idrætsforeningerne er nu – som de var dengang – vigtige for sammenhængskraften i et lokalområde. Det samme er Hallen, der kun blev bygget, fordi frivillige kræfter målrettet bed sig fast og skaffede pengene – på trods af modstand fra kommunecentret, som Odder bliver kaldt i forvaltningssproget.
Vi har flere velfungerende foreninger. F.eks. seniorklubber og vi har Spisevenner. Men de er for bestemte aldersgrupper. ØFUG er den eneste forening, der har tilbud til alle aldersgrupper – fra 4 år til 100. Og Hallens Café er åben for alle – også for dem, der ikke er medlemmer af foreningen. Det er her, man kan hente mad – eller spise den sammen med andre. Det er her, forældre kan vente på deres børn og over en kop kaffe snakke med andre forældre. Det er her Spisevenner mødes.
HÆNGER I EN TYND TRÅD
Der er al mulig grund til at bede om opbakning til foreninger og hal. Og at gøre det nu, fordi aktiviteter, der har sikret ekstra penge til fornyelser hænger i en tynd tråd.
ØFUG og Gylling-foreningen har tjent penge i teltet Sydens Perle, når der har været byfest i Odder. En gruppe frivillige har trofast år efter år arrangeret byfestens bedst besøgte telt.
Men nu har de takket af. Så hvis andre ikke tager over, er den indtjening lukket af. Det store loppemarked, der til foråret har været afviklet i 50 år i forskellige former, hænger nu i en tynd tråd. Den faste gruppe af frivillige er ved at være trætte af, at kun få melder sig til at arbejde en lørdag eller en søndag. Også loppemarkedet har skaffet penge til foreningen. Uden pengene fra Sydens Perle og loppemarkedet, havde Hallen i dag ikke haft det tip-top fitness-rum, som godt 140 medlemmer nyder godt af.
ET PAR TIMER KAN PASSES IND
For mange er pengene små p.g.a. inflation og høje energiudgifter. Men at afse nogle timer til at hjælpe med forskellige aktiviteter koster ikke noget. Heller ikke måske en gang om måneden at deltage i en af de grupper, der skal sikre relevante tilbud til børn, unge og voksne i lokalsamfundet. Det kan de fleste passe ind i kalenderen. Også forældrene til de børn, der nyder godt af foreningernes tilbud. Heldigvis melder mange forældre stadig deres børn til f.eks. et gymnastikhold, hvor børnene lærer andet end at bevæge sig og udføre forskellige spring. De lærer også at være en del af et hold, at arbejde sammen og de lærer, at de ikke altid kan være i centrum. De betaler kontingent – og er pengene små, er der hjælp at hente i ØFUG. Men foruden kontingentet er der også brug for, at forældrene tager del i foreningen ved at yde nogle timers arbejde, når der er behov for det. F.eks. når der skal samles skrot og lopper ind, og når det hele skal arrangeres til et stort loppemarked. Eller når der næste gang skal skabes uhygge i Hallen til halloween. Arbejdet kan laves sammen med børnene. I det samspil er der også læring – nemlig at det er vigtigt at støtte fællesskaber og det kan endda være sjovt.
Men der er nu da også glæder lokalt. Da FDF Ørting Falling var lukningstruet, fordi der manglede ledere, trådte flere forældre til, og FDF Ørting Falling fortsætter. Og da Ørting Hallens café og ØFUG arrangerede halloween for børn og barnlige sjæle, mødte 65 børn op.