Kommunalvalget var lige om hjørnet, og kandidaterne var derfor i gavehumør. Både dem, der allerede sad i kommunalbestyrelsen – som dengang hed et byråd – og dem, der gerne ville ind og sidde. ”Kommunen vil ansætte en person, der kan hjælpe foreninger og frivillige med at søge fonde og puljer – og som kan hjælpe med at gennemskue love og regler”. Det er fem og et halvt år siden……
FLOTTE SÆBEBOBLER
Nu har kommunen så fået en fritidsstrategi. Indholdet er på plads – ”nu skal den bare se lidt lækker ud, som de andre strategier”, som det blev udtrykt på mødet i kommunalbestyrelsen, hvor den blev diskuteret en sidste gang. Det betyder, at den skal layoutes og trykkes i farver.
”Der er det med strategier, de er som sæbebobler. Enormt flotte at se på, men når man så prøver at fange en, er der ingenting”, sagde Leif Gjørtz fra Enhedslisten. Og han fortsatte: ”Det afgørende er, når de skal omsættes til handling”.
Og hans bemærkning indrammer indholdet af ”Odder kommunes fritidsstrategi 2023 – 2027”. God vilje. Men ikke meget andet.
IKKE EN STRATEGI
Den gode vilje afspejler sig i alt det ”vi vil”. Men helt præcist hvad det er, ”vi vil”, må man lede længe efter – uden at finde det. For de konkrete mål mangler, og derfor rummer ”kulturstrategien” heller ingen plan for at nå samme mål. Det er ellers, hvad en strategi er – en plan for, hvor man skal bevæge sig hen og hvordan. Den kræver et klart mål, og den kræver klare delmål: Når vi kommer til deadline, har vi nået… Og at opfylde et delmål før en deadline, kræver en handleplan: Vi vil gøre det i denne rækkefølge for at nå delmålet.
Fine visioner er ikke så meget værd – og bliver ikke omsat til virkeligheden – uden afsæt i det konkrete.
”UDVIKLE OS SELV OG SAMFUNDET?”
”Fritiden i Odder kommune byder på sunde fællesskaber for alle og sikrer bevægelse af både krop og sjæl”, står der i fritidsstrategien. Og ”med fritidsstrategien sætter vi spot på den frie og vigtige tid, hvor vi alle kan være en del af et fællesskab, hvor vi kan bevæge os både fysisk og mentalt, hvor vi udvikler os selv og det samfund, vi er en del af, og hvor vi kan rekreere og finde ro”.
Det lyder godt! Problemet er blot, at det er formuleret så abstrakt, at det er svært at få hold om meningen. Sunde fællesskaber bliver ikke defineret. Handler det om idrætsaktiviteter og holdsport? Hvad så med de mange børn og unge, der ikke kan indgå i en større gruppe uden hjælp og støtte? Og hvad med dem, der ikke bryder sig om sport – hvis det altså er det, der er afsæt for et fællesskab? Nå jo, men vi har da også spejdere og Musikskole… jo, men…
Ej heller bliver der gjort rede for, hvordan et fællesskab kan udvikle – endda også udvikle samfundet. Det er bare en af de mange højtravende formuleringer så luftige som en helium-oppumpet ballon. En sådan falder som bekendt sammen og bliver til en lille klump latex, når luften lukkes ud.
INTET MÅ HINDRE
”Alle borgere i Odder kommune skal have mulighed for at deltage i aktiviteter i deres fritid. Aktiviteterne skal være tilgængelige både hvad angår transport, økonomi og information”.
Det vil bestemt glæde folk i oplandets landsbyer, som er uden busforbindelser – eller som har oplevet, at antallet af forbindelser er skåret så markant, at det ikke er muligt f.eks. at se en film i Biffen om aftenen. Forældrene skal starte bilen, hver gang unge fra landsbyerne skal deltage i aktiviteter i Odder by.
HOLDE PÅ DE FRIVILLIGE
Også foreninger, som er baseret på frivilliges arbejde, får store løfter: ”Vi skal hjælpe med at gøre det nemt og attraktivt at være frivillig i alle aldre, så vi fortsat kan værne om den stærke frivillighedskultur, der er i kommunen”.
Og videre: ”vi vil understøtte foreningsudvikling, så foreningerne fortsat kan tiltrække og fastholde frivillige Vi vil anerkende de frivillige Vi vil understøtte de frivillige og deres behov”.
Igen: Det er smukt. Men hvordan? Bud på det og konkrete initiativer kunne være kærkomment. For foreninger over hele landet slås med, at de gamle indgange til frivilligt arbejde er uden den store virkning – og adskillige rapporter og undersøgelser har prøvet at finde svaret på, hvordan de frivillige kan rekrutteres og fastholdes. Uden at det er lykkedes for godt.
Odder kommune holder en frivilligfest (som deltagerne selv betaler). Og her hædres enkeltpersoner for det, nogen mener er særlige præstationer og indsatser. Så skal de frivillige konkurrere? Er det på dén måde, man skal ”tiltrække”, ”fastholde” og ”anerkende” de frivillige ved at synliggøre enkeltpersoner – eller bør alle frivillige ikke hædres? Det kunne have været rart med konkrete bud på indsatsen.
(Odder Kommunes fritidsstrategi 2023 – 2027 kan læses her – den er kommet til ”at se lidt lækkert ud”).
EN STRATEGISK DIALOG?
17. august diskuterede udvalget for kultur og fritid ”fase 1 i realiseringsplan for fritidsstrategien”. Referatet fortæller, at ”udvalget (skal) have en strategisk dialog om, hvad visionen i fritidsstrategien betyder, og hvad der er vigtigst at gå i gang med først i relation til de andre prioriterede områder i Odder Kommune ud fra spørgsmålene: Hvad skal vi væk fra og hvad skal vi hen imod? Hvorfor er det nødvendigt at gøre noget anderledes?”
Og ”udvalget skal drøfte, hvad de ønsker at fritidsstrategien har bidraget til ved udgangen af 2027 og hvad skal der arbejdes hen imod og væk fra for, at det skal lykkes”. (referatet kan læses her)
EN PRIVAT VIRKSOMHED HAVDE SAGT: DET ER EN OMMER
Havde det været en privat virksomhed, ville planen og den strategiske gruppes medlemmer være sendt tilbage til start med besked om, at man ikke laver en strategi uden på forhånd at have indsamlet viden om det område, strategien skal dække. Uden at opstille et formål: Hvorfor skal vi lave dette projekt? Og et mål: Hvad skal vi have opnået? Og uden en prioritering: Hvor vil vi – ud fra den viden, vi har – begynde? Og hvor vil vi fortsætte?
Hvordan kan man ellers i 2027 evaluere planen? Hvordan kan man ellers vurdere, om målene blev nået – om det var den rigtige prioritering – om der blev lovet alt for meget. Men i Odder kommune kan man altså gøre det bagvendt.
Udvalget kan så resten af dette år have en ”strategisk dialog”. Man kommer til at tænke på Tøsedrengenes gamle sang – ”så gik der tid med det”.
ET POLITISK PROBLEM
Den strategi, der nu ligger og ser ”lidt lækker ud”, rummer mange abstrakte løfter. Politisk er det et problem, for så kan de tolkes alt efter behov. Og hvis tiltagene ikke matcher behovene, skaber det frustrationer og skuffelser.
Klare prioriteringer med afsæt i viden og indsigt kan man forholde sig til. Være enig eller uenig. Det er ikke – med Leif Gjørtz’s formulering – sæbebobler, der forsvinder, når man prøver at fange dem.
Men i denne omgang fik vi altså sæbeboblerne. ”Indholdet er på plads”, hed det sig, da kommunalbestyrelsen endeligt konfirmerede strategien. Det kan nu diskuteres.