
”Pas på hullerne – lad os få det fixet”.
Sådan lyder teksten på en stor plakat plantet i vejkanten mange steder – og nederst i højre hjørne står V.
Et øjeblik kan man tro, at nu lover kandidaterne fra partiet Venstre – også kaldet ”Uffes hold” – at gøre en aktiv indsats for at forbedre kommunens cykelstier. Men nej. Det er blot en enkelt kandidat, der vil være fixer.
EN STRATEGI MED MANGLER
Men der er god brug for at fixe hullerne. Både på stierne og de mange steder, hvor der på et kort over cykelstierne, vil være et stort hul. Alligevel får beboerne i kommunens landsbyer uden bus-forbindelser at vide på vælgermøder, at de da bare kan cykle. Og som på så mange andre områder, har kommunen også en cykelstrategi – ”et bud på at anvende cyklen mere offensivt til at akkumulere afledt økonomi i kommunen”, som der står på forsiden.
Om det er en strategi, kan diskuteres. For en strategi er en langsigtet planlægning, som fører frem mod et mål – som rummer svar på hvor skal vi hen? Hvordan kommer vi det? Og hvorfor skal vi det?
Det gør den lille folder om en cykelstrategi i kommunen ikke. Vi mangler nemlig svar på, hvordan kommer vi i mål – og hvornår? Det er et svar, som politikerne skal og bør give. Eller rettere: Det er politikerne, der skal opstille et mål og et tidspunkt, hvor det skal være opfyldt. Så er det embedsværkets opgave at fortæller, hvordan det kan gøres.
På den første af pjecens tekstsider står:
LET ADGANG TIL LETBANEN?
”Cyklen kan give sit overbevisende bidrag til den attraktive bosætningskommune, hvor der er let cykeladgang til letbanen, gode og sikre skoleveje, rekreative stier der er hurtige at komme til efter arbejdstid og generelt fine cykelforhold med de muligheder det indebærer for at udvikle og fremme det gode liv og folkesundheden”.
Fra landsbyerne til letbanen er cyklen sjældent ”det overbevisende bidrag”. Enten er cykelstien ikke-eksisterende, eller også er den i dårlig stand.
Så når kandidater til kommunalvalget fortæller, at cyklen er en mulighed, skulle de måske selv prøve turen.
”LAD OS FÅ DET FIXET”
Mellem Gylling og Ørting er cykelstien ny, og det tog ni år med løfter og snak – sjovt nok mest op til et valg – at få den etableret. Men beboerne i flere oplandsbyer kan fortælle, at brug af cyklen er udelukket, fordi de skal køre på landevej i morgentrafik. Ind gennem Ørting skal cyklister zig-zagge mellem parkerede biler og samtidig undgå bilister, der lader som om de ikke kender fartbegrænsning.

I budgettet for 2022 er kun afsat penge til en istandsættelse og opgradering af cykelstierne langs Houvejen og til cykelsti mellem Ballevej og Vestermarkskolen i Odder. Så for mange landsbybeboere vil det ikke være cyklen, de tager frem, hvis de føler trang til at tage til Odder for at tage letbanen eller sidde i en bypark – eller folkepark – til mange millioner.
Som kandidaten fra Uffes hold skriver på plakaten: Lad os få det fixet.
TURISTER KAN CYKLE TIL TURISTATTRAKTIONER – I ÅRHUS
I pjecen om cykelstrategien bliver der også slået på tromme for cykelturismen. Som der står:
”Cykelturismens potentiale i Odder kommune er ligeså overbevisende. Odder kommune kan noget helt andet ved at henvende sig til en meget bred målgruppe af cykelturister, som både får smukke naturoplevelser og cykelafstand til Aros, Den gamle By, Moesgaard, cafélivet ved åen og let adgang til de meget forskellige attraktive øer: Samsø, Tunø og Alrø”.

Når cykelturisterne kommer tilbage fra Den gamle By og cafélivet ved Åen i Århus, skal de måske til Alrø for at se øen og tage turen til de andre øer med den lille fiskerbåd, der sejler som cykelfærge.
MEN HVAD MED VORES EGNE SEVÆRDIGHEDER?
Ned gennem Amstrup og udgravningen skal de cykle på en vej, hvor biler tvinger dem mod en asfaltkant, hvor flere er væltet. På Alrø kan de håbe, der ikke kommer en bil fra den anden side i de mange små sving på den smalle vej. Og når de kommer til den lige del af vejen, har kommunens folk ganske vist pligtskyldigt lagt sand i siderne af vejen. Men den bliver hurtigt kørt ned, når biler skal passere hinanden, eller når cyklisterne må trække ud. Så asfaltkanten er også her et problem.
Også gennem Falling og Ålstrup, som begge er på listen over kommunens kulturmiljøer, er det skidt at være cykelturist.
Som kandidaten fra Uffes hold skriver på plakaten: Lad os få det fixet.