Kornmark i guld og “Danmarks dåbsattest”

Se Danmarks dåbsattest, spis en Christian d. X’s platte, gå på opdagelse i vikingernes verden, hils på resterne af Gorm den Gamle og se en kornmark lavet af guld.

Nu er der ikke meget Berlin Mur over altervæggen

Det er nogle af de oplevelser, der er i vente for deltagerne i menighedsudflugten Ørting Falling d. 12. september. Odder-emigranter kan bestille kirkebil til Sognehuset.
Der er stadig nogle pladser ledige til turen, der går til ”Kongernes Jelling” med stop ved Nørremarkskirken i Vejle. Kirken er – sammenlignet med vores – en moderne kirke bygget i 1976, og så har den en 130 kvadratmeter stor alter-væg fra 2013 belagt med guld, som er lavet af kunstneren Peter Brandes. Før altervæggen på størrelse med et almindeligt parcelhus kom op, sammenlignede kunstneren og andre kirkens ru murstensvæg med Berlin-muren. Det gør ingen nu. Peter Brandes har også lavet nyt alter, døbefont og prædikestol.

Den lille runesten kaldes Danmarks dåbsattest – det er første gang Danmark bliver nævnt i skriftlige kilder

“GJORDE DANERNE KRISTNE”
Efter rundvisningen i Nørremarkskirken går udflugten videre til Jelling. Første stop er Jellingstenene. Den lille sten er rejst omkring år 950 af Gorm den Gamle til minde om Thyra – og den kaldes ”Danmarks dåbsattest”, fordi det er første gang Danmark nævnes: ”Kong Gorm gjorde disse kumler efter Thyra sin kone, Danmarks fryd”.

Den store er rejst af Harald Blåtand. Med runer står: “Harald konge lod gøre disse kumler efter Gorm sin fader og efter Thyra sin moder – den Harald som vandt sig Danmark al og Norge og gjorde danerne kristne”

At han gjorde danerne kristne, er nu lidt pral. Der er fundet adskillige genstande, der tyder på, der var kristne her i landet, før Harald besluttede sig for, at nu var det slut med Odin og Tor.

Jellingstenene er i dag sat ind i glasmontre for at beskytte dem mod vind og vejr. De er begge på UNESCO’s liste over verdensarv i 1994.

OG SÅ ER DER FROKOST
Jelling kirke er mere som dem, vi kender. En middelalderkirke med udsmykninger. Men resterne af Gorm den Gamles findes i en grav under kirkens gulv. Arkæologerne er sikre på, at det er Gorm den Gamle. Bl.a fordi de sammen med knoglerne fandt ca 500 små guldspiraler vævet ind i et stof, og de fandt også sølvsmykker.

Frokosten indtages på den gamle Jelling Kro, der ligger kun godt 100 meter fra runestenen. Chr. X’s platte. Den kan du læse om her – også om den gamle kro, der ligger kun godt 100 meter fra runestenene og kirken.

DET HELE FOR 150 KRONER
Bagefter får deltagerne fortællingen om hele Jelling-Anlægget. Og om alt det, der gemte sig i Højene skråt over for kirken. Denne udsendelse fra DR-K giver en forsmag  

Endelig skal deltagerne i udflugten også se og opleve udstillingen på det helt moderne museum, der ligger ved siden af højene og runestenene.

At deltage i udflugten koster 150 kr for det hele. Tilmeldingen sker til kirketjener Kirsten Børling Hansen senest 4. september. Hendes telefonnummer er 2938 2124 og hendes mail er kirketjener@oertingfallingkirker.dk

Odder-beboere, som tidligere har boet i Ørting Falling området kan som nævnt få kirkebil til Sognehuset på Bilsbækvej, hvor alle deltagerne mødes kl. 8 for at drikke morgenkaffe. Og tilbage til Odder igen, når bussen er retur ved Sognehuset kl. 17.