Gylling og Hou har et. Saksild også. Og nu får den lille landsby Ålstrup også et lokalhistorisk arkiv. Her skal historier om de enkelte huse og gårde – og om deres beboere i fortiden og til i dag, arkiveres og formidles. Dokumenter om begivenheder i landsbyen skal samles i et fysisk arkiv – og historierne fortælles på en hjemmeside.
”Landsbyens historie går tilbage til stenalderen”, siger Carsten Jensen, der er sekretær og kasserer i den nye forening. ”Da jeg renoverede min gård, stødte vi på minder fra vikingstiden, og vi ved, at her har været en kæmpe gravplads. Vi har arkæologiske rapporter – de skal opbevares, men også afkodes og historierne fortælles, så alle kan læse og forstå”.
MORDET PÅ DEN GRAVIDE PIGE
Men også de mere dramatiske begivenheder skal beskrives. F.eks. mordet på den gravide tjenestepige. Holger Lykke Andersen, som bor på gården og i det stuehus, hans oldefar byggede i 1906, er foreningens formand. Han har dokumenter om mordet og dommen over den karl, der gjorde pigen gravid, lokkede hende med på en gåtur og så skar halsen over på hende. Han prøvede endda at få det til at ligne selvmord. Han blev halshugget. Egentlig skulle han først være svitset med glødende jern. Men det slap han for, da han ankede dommen.
Også dén historie skal fortælles detaljeret og med henvisning til dommen.
ET FYSISK ARKIV – OG ET ONLINE-ARKIV
Lokalarkivet vil bestå af to dele: En fysisk del med billeder og dokumenter, som skal arkiveres og opbevares på Holger Lykke-Andersens gård. Den del tager Mogens Højmark sig af. Han står for – og har været med til at opbygge arkivet i Gylling. Men han bor i Ålstrup – i træskomagerens hus.
Alle dokumenter vil blive scannet og lagt ind på et website, som to af landsbyens unge beboere bygger op. På den måde kan alle se og læse, når det passer ind i deres skema. Ikke som på f.eks. arkivet i Odder, der har åbent en eftermiddag om ugen i tre timer, og som har været lukket i måneder. Først p.g.a. oversvømmelse. Bagefter p.g.a. Corona.
Arkivforeningens hjemmeside vil også rumme de artikler og fortællinger, som bliver skrevet med afsæt i dokumenter og billeder.
DE MÅ GERNE KOPIERE
Man kan spørge, hvorfor arkivet ikke skal dække hele Falling sogn, som Ålstrup er en del af.Men det afviser de fire i foreningens midlertidige bestyrelse. Det ville være tre landsbyer – Falling, Ålstrup og Amstrup. De har deres helt egen historie – og egen identitet. Indholdet af dette arkiv skal kun handle om landsbyen Ålstrup. De andre må gerne kopiere.