Ørting-Fysioterapeut vil lave sundhedshus

Egentlig blev de solide seler eller stropper skabt til de amerikanske Navy Seals og andre soldater, så de kunne holde deres træning ved lige, når de var udstationeret på steder uden adgang til træningslokaler. Eller steder med meget lidt plads. Plads mangler ikke i den klinik, hvor samme slags seler hænger i et stort træningslokale. Klinikken – Sund Fysik – har til huse i stueetagen i den nye bygning med erhvervslejemål og lejligheder, der nu er opført på grunden, hvor Motorkompagniet lå for et par år siden.

Før havde klinikken forholdsvis trange forhold i Rosensgade. Men nu råder den over ikke mindre end 400 kvadratmeter. Eller så mange, at den snildt kan rumme tre parcelhuse af 80´er størrelse. Her er – foruden det store træningslokale – seks behandlingsrum, toilet- og badefaciliteter og et køkken.

Tre af klinikkens behandlere er fra Ørting – nemlig de to zoneterapeuter Dorthe Bent og Pia Nøhr – og Line Krogstrup Tikjøb, som er fysioterapeut, og ejer klinikken, hvor andre så lejer sig ind.

Line Tikjøb – vil gerne have en kiropraktor med ind i arbejdsfællesskabet

HJÆLPER – OG FOREBYGGER
Fysioterapi arbejder med både at afhjælpe og forebygge skader i hele bevægeapparatet. Skaderne kan opstå på grund af en ulykke eller på grund af overbelastning af ryg, nakke eller arme f.eks. på grund af forkerte arbejdsstillinger ved en computer.
Lines drøm er at skabe et sundhedshus – hvor forskellige faggrupper kan tilbyde individuel behandling – men også samarbejde og henvise til hinanden alt efter den enkelte patients behov.
”Jeg har f.eks. stor glæde af at arbejde sammen med zoneterapeuterne. Især når det drejer sig om folk, der har stress. De kan have en masse spændinger og deres krop kan have svært ved at tage imod fysioterapi, men zoneterapien kan få deres nervesystem til at slappe mere af, så jeg kan behandle deres muskler”, siger Line.
Den næste, hun gerne vil have ind i klinikken, er en kiropraktor, som er uddannet til at løsne led, der er låst i en forkert stilling. ”Jeg er tit i en situation, hvor jeg sender folk til en kiropraktor. Det kunne være endda rigtig godt, hvis vi også kunne tilbyde den hjælp her”.

SENDES IKKE HJEM KUN MED ØVELSER

”Fysioterapeutens vigtigste arbejdsredskab er hænderne”, siger Line. ”Det er vigtigt at arbejde med musklerne, at mærke dem. Vi tager afsæt i det, patienterne fortæller os og arbejder ud fra det. Vi stikker ikke folk en håndfuld øvelser, som de så kan gå hjem og lave og komme igen om seks uger. Men vi følger anden behandling op med øvelser”.
Alle fysioterapeuter har suppleret deres uddannelse med kurser, så de kan tilbyde patienter en bred vifte af tilbud.
Den ene af de fire fysioterapeuter er f.eks. også uddannet som kostvejleder. Så hvis skader kan reduceres ved hjælp af fysioterapi kombineret med vægttab gennem kostomlægning, er der også hjælp at hente i klinikken. Faktisk begynder forløbet ”spark din sundere livsstil i gang” 21. august – 12 uger med fælles træning på et lille hold hver onsdag aften plus gode råd til den enkelte deltager.

DEN ÆLDSTE ER 87 ÅR
Den store trænings-sal bliver brugt til motionshold. Et af holdene er for pensionister. Her er tempoet, så alle kan være med – og alt foregår enten siddende på stole eller stående. Deltagernes gennemsnitsalder er omkring 75 år – den ældste er 87.
”Vi tager hensyn til individuelle skavanker”, siger Line. ”Jo ældre man bliver, jo vigtigere er det at træne musklerne og bevare så mange kræfter som muligt, så man ikke skal slæbe rundt med for mange skavanker. Det gælder om at være så stærke som muligt for at klare dagligdagens gøremål.
Derfor har vi også et motionshold for folk omkring de 60 år, hvor tempo og redskaber er tilpasset deltagerne.
Men det er ikke kun 60+, der bruger træningssalen. Klinikken har også tre hold, der træner den såkaldte korset-

Line Tikjøb med fødderne i navy-stropperne  

muskulatur. Altså musklerne i maven og omkring rygsøjlen. Har man én gang haft rygproblemer, kan de muskler blive forringet. Derfor handler det om at styrke dem og forebygge flere problemer med ryg og lænd.

NAVY-STROPPERNE
Her kan navy-stropperne komme i brug. Mere formelt hedder det TRX-træning. (TRX står for Total Body Resistance Exercise). Her bruger man sin egen kropsvægt til at styrke musklerne omkring rygsøjle, lænd, mave og hofter. Trænede instruktører arbejder med holdene, hvor der tages hensyn, men hvor deltagerne som udgangspunkt har fælles øvelser. Men klinikken tilbyder også et hold, hvor den enkelte kan arbejde med sit eget program. Her er en fysioterapeut med og kan hjælpe deltagerne med at rette til, så de får mest muligt ud af øvelserne.
I det hele taget gælder for holdtræningen i Sund Fysik, at der aldrig er flere deltagere end at instruktørerne kan se og hjælpe hver enkelt, og der kan tages individuelle hensyn. Og instruktørerne har deres faglighed med i arbejdet.